Στον δήμο Θεσσαλονίκης αρμοδιότητες του μετρό

Apr 5th, 2012

Voria.gr, 05.04.2012

Ποιες αρμοδιότητες της Αττικό Μετρό μεταβιβάζονται στον δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που ψηφίστηκε από τη Βουλή

Στον δήμο Θεσσαλονίκης αρμοδιότητες του μετρό

Αρμοδιότητες  του έργου του μετρό αναλαμβάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης στον δήμο Θεσσαλονίκης(όπως αντίστοιχα στους δήμους Αθήνας και Πειραιά) μεταφέρονται αρμοδιότητες για τη μελέτη και κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων ή άλλων χρήσεων, των υπόγειων διαβάσεων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των υπέργειων εγκαταστάσεων και της διαμόρφωσης επίγειων χώρων.
 
«Ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των δήμων Αθήνας Θεσσαλονίκης και Πειραιά, που αντιμετωπίζουν ιδιαιτέρα οξυμμένα προβλήματα», σχολίασε ο υφυπουργός
 
Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ διατηρεί την αρμοδιότητα για τη μελέτη και εκτέλεση των έργων σταθμών μετεπιβίβασης μεταξύ των δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων, καθώς και μεταξύ ιδιωτικών επιβατικών αυτοκινήτων και δημόσιων μέσων μεταφοράς σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
 
Επιπλέον, έχει την ευθύνη για τον καθορισμό χώρων κατασκευής αμαξοστασίων, σταθμών  μετεπιβίβασης και χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων με κοινή απόφαση ΥΠΥΜΕΔΙ και ΥΠΕΚΑ κατ΄ εξαίρεση από κάθε γενική η ειδική διάταξη μετά από γνώμη των αρμοδίων Οργανισμών το Ρυθμιστικό Σχέδιο και τις Αστικές Συγκοινωνίες.
 
Ακόμη, με κοινή απόφαση ΥΠΥΜΕΔΙ και ΥΠΕΚΑ μετά από γνώμη του αρμοδίου Οργανισμού για το Ρυθμιστικό Σχέδιο καθορίζονται οι όροι δόμησης και οι χρήσεις πάνω από τους χώρους αυτούς.
 
«Με την αρμοδιότητα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε να μελετά και να κατασκευάζει και τα έργα των σταθμών μετεπιβίβασης, και τη δυνατότητα του καθορισμό χώρων για την κατασκευή αμαξοστασίων, σταθμών μετεπιβίβασης, χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, των χρήσεων και των όρων δόμησης που συνδέονται με αυτούς κατ’ εξαίρεση, επιταχύνεται η διαδικασία κατασκευής των έργων, ενώ παράλληλα θα παραδίδονται οι σταθμοί του Μετρό ποιο ολοκληρωμένοι και λειτουργικοί συνυπολογίζοντας την περιβαλλοντική διάσταση, δεδομένου ότι τα έργα θα μελετώνται και θα κατασκευάζονται από την αρχή συντονισμένα και συνολικά, αίροντας τα προβλήματα των αποσπασματικότητας και τις καθυστερήσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Μαγκριώτης.
 
Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, οι δήμοι αναλαμβάνουν τον καθορισμό οδών ή λωρίδων κυκλοφορίας (λεωφορειολωρίδων), συμπεριλαμβανομένων των τροχιοδρομικών οχημάτων.
 
«Με τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθορισμού των οδών ή των λωρίδων κυκλοφορίας αποκλειστικής κυκλοφορίας Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στους Δήμους που γνωρίζουν καλύτερα τα κυκλοφοριακά δεδομένα, απλοποιείται και γίνεται ταχύτερη η διαδικασία καθορισμού οδών ή λωρίδων κυκλοφορίας», υπογράμμισε ο υφυπουργός Υποδομών.
 
«Οι δήμοι  γνωρίζουν καλύτερα τα τοπικά προβλήματα και μπορούν να δώσουν μετά από  διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες ταχύτερα και καλύτερες λύσεις», πρόσθεσε.
 

No comments yet.