Στον Ευκλείδη ο πρώτος μετροπόντικας

Mar 10th, 2011
voria.gr, 10.03.2011
του Δημήτρη Τσάκωνα

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού υποδέχτηκαν το πρωί τον πρώτο μετροπόντικα στο σταθμό του Ευκλείδη, η διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ, εργαζόμενοι καθώς και ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Μαγκριώτης. Πρόκειται για την πρώτη είσοδο του ΤΒΜ σε κατασκευασμένο σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης.

«Η άφιξη του μετροπόντικα στον πρώτο κατασκευασμένο σταθμό δείχνει ότι το μετρό έχει πάρει τον σωστό δρόμο ξεπερνάει καθημερινά τα προβλήματα και θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρόνο που έχουμε προαναγγείλει», δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης και επεσήμανε για ακόμη μια φορά ότι η πρώτη γραμμή θα είναι έτοιμη μέχρι τις αρχές 2015.

Ο υφυπουργός Υποδομών γνωστοποίησε, παράλληλα, ότι μέσα στους δέκα τελευταίους μήνες έχει ολοκληρωθεί το 45% των αρχαιολογικών ανασκαφών, ενώ μόλις το 28% είχε ολοκληρωθεί μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, τόνισε ότι μέσα στο 2011 θα υπάρξει ανάδοχος για την επέκταση μέχρι την Μίκρα και το 2013 θα υπάρξει δημοπράτηση για τη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ εκτίμησε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι γραμμές.

Όπως σημείωσε, οι πόροι για τη βασική γραμμή είναι εξασφαλισμένοι και γνωστοποίησε ότι είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την οποία συμφωνήθηκε να συμπεριληφθεί το μετρό στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της επόμενης τριετίας και το ποσό της εθνικής συμμετοχής φτάνει τα 550 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Μαγκριώτης κάλεσε τους φορείς της πόλης ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο, να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του μετρό. Αναφερόμενος στην εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με το σταθμό στο Παπάφειο ο κ. Μαγκριώτης τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι ο Μητροπολίτης και το δ.σ. του Ιδρύματος θα συνεργαστούν για να βρεθεί λύση. Είναι κρίμα μετά το μεγάλο λάθος και τις επακόλουθες καθυστερήσεις να μην δημιουργηθεί ο σταθμός».

Αναφερόμενος στις απολύσεις των εργαζομένων από την κοινοπραξία τόνισε ότι πάνω από 850 άτομα απασχολούνται σήμερα στα εργοτάξια του μετρό και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι με την επέκταση στην Καλαμαριά και την ανάπτυξη των άλλων κατασκευαστικών μετώπων θα διπλασιαστούν οι θέσεις εργασίας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Χρ. Τσίτουρας, δήλωσε ότι παραμένουν θετικοί στο ενδεχόμενο τροποποίησης της πρώτης γραμμής, ενώ αναμένει το πράσινο φως από την πολιτεία και την ΕΕ για να προχωρήσει η κατασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υποδομών εξετάζει τροποποιήσεις στους σταθμούς μετρό στη Νέα Ελβετία και στον Άγιο Ελευθέριο (Βούλγαρη), καθώς και ενσωμάτωση της επέκτασης της Καλαμαριάς στη βασική γραμμή του έργου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου με την αλλαγή του σχεδιασμού και την κατασκευή ενός μόνο αμαξοστασίου είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, βάσει του νέου σχεδίου, ο σταθμός του Αγίου Ελευθερίου καταργείται και οι κάτοικοι της περιοχής θα εξυπηρετούνται από τον κοντινό σταθμό της Νομαρχίας(επέκταση Καλαμαριάς). Επίσης, η καταρχάς ακύρωση του σταθμού της Νέας Ελβετίας (Αλλατίνη) δεν θεωρείται πρόβλημα, καθώς, όπως τονίζεται, πρόκειται για αραιοκατοικημένη περιοχή. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο παραπάνω σταθμός θα ενσωματωθεί στην επέκταση προς Τούμπα – Χαριλάου, που θα ολοκληρωθεί, μετά την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής.

Παράλληλα, ο κ. Τσίτουρας γνωστοποίησε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του σταθμού στην περιοχή της Ανάληψης.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργοτάξιο του μετρό στον Ευκλείδη πραγματοποίησαν εργαζόμενοι της κοινοπραξίας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις απολύσεις προσωπικού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου οικοδόμων, Βασίλη Ρέβα, το τελευταίο διάστημα απολύθηκαν ακόμη τέσσερα άτομα, ενώ συνολικά μέχρι τα Χριστούγεννα είχαν απολυθεί άλλοι 46 εργαζόμενοι. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι δεν έγινε καμία μετάταξη προσωπικού όπως τους είχε υποσχεθεί η κοινοπραξία, ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τις εξαγγελίες του υφυπουργού και του προέδρου της Αττικό μετρό ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο σταθμό της Ανάληψης.

Tags:
No comments yet.