Στον σταθμό Βενιζέλου το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Feb 21st, 2013

Seleo.gr, 21.02.2013

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό να παρουσιαστούν οι θέσεις όλων των  πλευρών σχετικά με τις βυζαντινές αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό «Βενιζέλου» του υπό κατασκευή μετρό της πόλης προανήγγειλαν, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος κατά την ξενάγησή τους στο χώρο των ευρημάτων την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013. Στην ξενάγηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε από τη διοίκηση της εταιρίας «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και αρχαιολόγους της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν Δημοτικοί και Κοινοτικοί σύμβουλοι με σκοπό να αποκτήσουν εικόνα  και προσωπική αντίληψη για το θέμα.
«Οι αρχαιολόγοι επειδή αυτό είναι το αντικείμενο της επιστήμης τους αγαπούν περισσότερο από οποιονδήποτε τη διαχρονικότητα της Θεσσαλονίκης, όπως αναδεικνύεται από τα αρχαιολογικά της ευρήματα και  δεν είναι αυτοί που θα εμποδίσουν ή θα  καθυστερήσουν  την κατασκευή του Μετρό» σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης. Επιπλέον επισήμανε ως βασικές αιτίες καθυστέρησης, αφενός τη διαδικασία  της  μελετο-κατασκευής όπως εξ αρχής σχεδιάστηκε και αφετέρου την έλλειψη των απαιτούμενων κονδυλίων για τη συνέχισή του, κάτι για το οποίο οφείλει να μιλήσει ξεκάθαρα το αρμόδιο υπουργείο.  Τη βεβαιότητα του ότι θα βρεθεί λύση ώστε τα σημαντικά ευρήματα να είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, εξέφρασε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.  

«H ξενάγηση-περιήγηση στην αυτοκρατορική οδό, στην ανά τους αιώνες προσδιορισμένη καρδιά της πόλης, που πραγματοποιήθηκε με παρότρυνση και απόφαση του Δημάρχου, μας έδωσε τη δυνατότητα να προσλάβουμε μοναδικές και συγκλονιστικές εικόνες και παραστάσεις από την ιστορική διαδρομή της πόλης μας» σημείωσε από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:
«Χρέος μας είναι τώρα, όπως άλλωστε έχει γίνει σαφές και από τον Γιάννη Μπουτάρη, να συζητήσουμε με ηρεμία και νηφαλιότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ακούσουμε όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις και τις γνώμες των ειδικών ώστε να σχηματίσουμε ορθή και δίκαιη κρίση για το θέμα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο άλλωστε θα κληθούν να τοποθετηθούν εκπρόσωποι όλων των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων που συνδέονται με το Μετρό, τις αρχαιότητες, τις τεχνικές λύσεις και την αγορά. Μέχρι τότε καλό είναι να αποφεύγονται διχαστικές απόψεις και η καλλιέργεια κλίματος σύγκρουσης και αδιεξόδων».

No comments yet.