Στρίβει προς Καλαμαριά το μετρό

Jul 7th, 2009
Μακεδονία, 07.07.09

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

*Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επέκταση προς την Καλαμαριά. Σεπτέμβριο θα προκηρυχθεί η μελέτη για την επέκταση προς τη Σταυρούπολη. Ταυτόχρονα θα αρχίσει η μελέτη για την επέκταση προς το αεροδρόμιο. Μελετώνται οι εισηγήσεις για να φτάσει μέχρι το Ελευθέριο-Κορδελιό.
* Χρυσώνει το χάπι το ΥΠΕΧΩΔΕ μετά το ναυάγιο της υποθαλάσσιας.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ

Αντίδωρο Σουφλιά η επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά

Βαρύτητα στις διαδικασίες για την επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά δίδει το ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά την αρνητική τροπή που φαίνεται να παίρνει η υπόθεση κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας. Όπως έγραψε η “Μ” (φύλλο 2/7/2009), ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς αναμένεται αυτές τις μέρες να ανακοινώσει την ακύρωση του έργου της υποθαλάσσιας αρτηρίας, στη μορφή που έχει σχεδιαστεί.
Ήδη, εδώ και ένα μήνα έχει λήξει το τελεσίγραφο των 15 τραπεζικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στη δανειοδότηση της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας, με το οποίο δήλωναν ότι θα αποσύρονταν από τη χρηματοδότηση εάν δεν ξεκινούσε η υλοποίηση του έργου. Η ισχύς της χρηματοδότησης είχε λήξει, βάσει της σύμβασης, στις 18 Φεβρουαρίου 2009. Καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η συνάντηση που θα έχει ο υπουργός με εκπροσώπους των τραπεζών την ερχόμενη Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να ισορροπήσει το κενό που αφήνει η υποθαλάσσια αρτηρία στο κυκλοφοριακό της πόλης εντείνοντας τις διαδικασίες για την επέκταση του μετρό, ως αντίδωρο. Ενδεικτικό των προθέσεων του υπουργείου είναι το γεγονός ότι επιταχύνθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση, και μετά από δύο παρατάσεις καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες ορίστηκε η 10η Ιουλίου (Παρασκευή). Οι φάκελοι θα εξεταστούν ταχύτατα, ώστε να προκύψει ανάδοχος και να ξεκινήσει το έργο, παράλληλα με τις εργασίες στον κύριο άξονα (Σ. Σταθμός – Ν. Ελβετία). Η επέκταση θα επιδιωχτεί να ολοκληρωθεί μαζί με τον κύριο άξονα.
Η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά θα ξεκινήσει από τον υπό δημιουργία σταθμό Πατρικίου και θα καταλήγει στη Μίκρα, όπου βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του ΟΑΣΘ. Θα έχει μήκος 5 χλμ. και προβλέπονται πέντε σταθμοί: στη νομαρχία, την Καλαμαριά, την Αρετσού, τη Νέα Κρήνη και τη Μίκρα. Το έργο θα κοστίσει 465 εκ. ευρώ. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο, 400 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

ΠΡΟΣ ΔΥΣΜΑΣ
Τον Σεπτέμβριο θα προκηρυχθεί η μελέτη για την επέκταση του μετρό προς τη Σταυρούπολη, μέχρι την αερογέφυρα, ώστε στις αρχές του 2010 να γίνει ο διαγωνισμός και γι’ αυτό το έργο. Ο κ. Σουφλιάς μελετά τις εισηγήσεις για την επέκταση του μετρό δυτικά, μέχρι το Ελευθέριο-Κορδελιό, αλλά φαίνεται ότι ο σχεδιασμός αυτός δεν μπορεί να εξασφαλίσει εύκολα χρηματοδότηση.

Οι μνηστήρες των 465 εκατ. ευρώ

Ενδιαφέρον για το διαγωνισμό έχουν εκδηλώσει μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι, καθώς και κοινοπραξίες ελληνικές με διεθνείς εταιρείες.
Μία από αυτές είναι η κοινοπραξία που ήδη κατασκευάζει τον κύριο άξονα του μετρό, η οποία αποτελείται από την ΑΕΓΕΚ (που αγοράστηκε από τον κ. Γιάννη Μαρούλη) και τις ιταλικές Impregilo, Seli και Ansaldobreda. Η κοινοπραξία έχει πλέον υποδομή στη Θεσσαλονίκη και εκτιμάται ότι θα προσφέρει ανταγωνιστική οικονομική πρόταση.
Ενδιαφέρον δείχνουν επίσης η Άκτωρ, η J&P Άβαξ και η Τέρνα, που πιθανώς να καταθέσουν κοινή πρόταση ως κοινοπραξία. Σημειώνεται ότι η Άκτωρ συμμετέχει στην κοινοπραξία “Θερμαϊκή Οδός” που ανέλαβε την κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας και είναι πιθανό να διεκδικήσει το έργο της επέκτασης του μετρό προσφέροντας μεγάλη έκπτωση.
Ενδιαφέρον δείχνει και ο όμιλος της “Μηχανικής” που επέστρεψε στην ελληνική κατασκευαστική αγορά μετά από αποχή ετών από δημόσιους διαγωνισμούς. Η “Μηχανική” διαπραγματευόταν την κατασκευή του μετρό πριν από 13 χρόνια αλλά η διαδικασία διακόπηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
“Μέχρι τις 10 Ιουλίου δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι θα δηλώσουν συμμετοχή”, δηλώνουν από την πλευρά τους στελέχη της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» που ανέλαβε να διεκπεραιώσει το διαγωνισμό.

Tags:
No comments yet.