Στόχος να ξεκινήσουν τα έργα στην Καλαμαριά τον Απρίλιο

Jan 20th, 2014

Voria, 20.01.2014

Της Άννης Καρολίδου

Καμία ανησυχία δεν υπάρχει για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά. Εξασφαλισμένα 400 εκατ. από την ΕΤΕπ

Καμία ανησυχία δεν υπάρχει για την  χρηματοδότηση της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, στην Αττικό Μετρό Α.Ε., καθώς υπάρχουν μόνο από εγκεκριμένα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, 400 εκατ. ευρώ που …περιμένουν το έργο, το οποίο μέχρι και σήμερα χρηματοδοτείται ομαλά με τον ανάδοχο να έχει εισπράξει περίπου 45 εκατ. ευρώ.

Έγκυρη πηγή διαβεβαίωσε τη Voria.gr πως η χρηματοδότηση της επέκτασης για Καλαμαριά είναι απολύτως εξασφαλισμένη σχολιάζοντας δημοσίευμα που αναφέρει ότι το έργο είναι μετέωρο καθώς πόροι 400 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν από το Μετρό στα έργα των αυτοκινητοδρόμων. Τονίζει ότι πέραν του ότι υπάρχει απόφαση χρηματοδότησης του συμβασιοποιημένου έργου με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, το μετρό της Καλαμαριάς που συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 70% από Κοινοτικούς πόρους, μπορεί να αντλήσει από τον κουμπαρά των εγκεκριμένων δανείων της ΕΤΕπ.

«Το πώς διαχειρίζονται εσωτερικά, τα υπουργεία, το Ανάπτυξης και το υπουργείο Δημοσίων Έργων, τα δύο χρηματοδοτικά πλαίσια, το ΕΣΠΑ και το επόμενο, δηλαδή το ΣΕΣ της περιόδου 2014-2020, δεν επηρεάζει την πορεία του έργου, ενός έργου που χρηματοδοτείται από Κοινοτικούς πόρους, για το οποίο έχει υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο, έχει καταβληθεί κανονικά η προκαταβολή και, υπάρχουν οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου», τονίζεται από την Αττικό Μετρό.

Να σημειωθεί ότι η επέκταση προς Καλαμαριά έχει προϋπολογισμό 518 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 400 εκατ. αφορούν στη σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2013 με την ανάδοχο εταιρεία, «Άκτωρα».  Το ποσό των 518 εκατ., το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί, συμπεριλαμβάνει κι' άλλες δαπάνες που αφορούν πχ  απαλλοτριώσεις, τροχαίο υλικό.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επέκτασης προς Καλαμαριά, οι διαδικασίες «βαίνουν καλώς» και σκοπός είναι, τον Απρίλιο να αρχίσει η κατασκευή …όπου έχει αποκτηθεί η γη και με δεδομένο ότι τα ευρήματα της γεωτεχνικής έρευνας επιβεβαίωσαν τις μελέτες.

Το θέμα της κτήσης γης, για την εγκατάσταση των εργοταξίων και την έναρξη των εργασιών, δεν αφορά μόνο το αδιάνοικτο τμήμα της Πόντου. Ο ανάδοχος έχει εγκαταστήσει εργοτάξιο στη περιοχή του σταθμού «Μίκρα» (σημειωτέον ότι τα έργα θα αρχίσουν από το ανατολικό άκρο της επέκτασης με κατεύθυνση δυτικά) αλλά τόσο στη «Μίκρα», όσο και στη περιοχή των σταθμών «Νέα Κρήνη», «Αρετσού» θα χρειαστεί να εξασφαλισθούν πρόσθετοι χώροι (το Δεκέμβριο λήφθηκε σχετική απόφαση από το Δήμο Καλαμαριάς) και, να γίνουν συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις.

Σε ό,τι αφορά στην οδό Πόντου, νομοθετικά ρυθμίστηκε το ζήτημα της κάλυψης από την Αττικό Μετρό,  της δαπάνης για την απαλλοτρίωση των τμημάτων που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των έργων κατασκευής της επέκτασης του Μετρό. Το ζήτημα νομοθετικά ρυθμίστηκε στα μέσα 2013 αλλά, παρότι έχουν ήδη γίνει οι πράξεις αναλογισμού και τακτοποίησης, η Αττικό Μετρό, για τον ορισμό της τιμής μονάδος και τη ρύθμιση ζητημάτων που σχετίζονται με το συντελεστή δόμησης, θα πρέπει να περιμένει τη δικαστική διευθέτησή τους.   

Σημειώνεται ότι η επέκταση προς Καλαμαριά, μήκους 4,78 χλμ., θα εξυπηρετείται από πέντε σταθμούς, «Νομαρχία», «Καλαμαριά», «Αρετσού», «Νέα Κρήνη» και «Μίκρα», ενώ από τη «Μίκρα» θα ξεκινάει μελλοντικά η επέκταση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Ωστόσο, επειδή η οποιαδήποτε αναφορά στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί παρά να κάνει μνεία και στην εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί στη βασική γραμμή και ειδικότερα στο σταθμό «Βενιζέλου», σημειώνεται ότι για το ζήτημα αυτό, οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται κοντά στο σημείο της οριστικής συνεννόησης.

 

No comments yet.