Συγχρηματοδοτούμενα έργα 8,4 δισ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη

Sep 6th, 2010
greekmoney.gr, 06.09.2010
Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Υποδομών Μεταφορών (ΣΣΥΜ) 2010 – 2020 της Θεσσαλονίκης και της Ευρύτερης Περιοχής της, η οποία  θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2010 και τον συντονισμό της έχει το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ.

Το σχέδιο, όπως παρουσιάστηκε σήμερα παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων περιλαμβάνει συγκοινωνιακές, οδικές και μεταφορικές παρεμβάσεις, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο προϋπολογισμός των έργων υπολογίζεται σε 8,4 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ο γγ Συγχρηματοδοτούμενων Έργων Σέργιος Λαμπρόπουλος διευκρίνισε ότι από τα 8,4 δισ.ευρώ, το 1 δισ.ευρώ αναφέρεται σε απαλλοτριώσεις, τα 200 εκατ.ευρώ σε μελέτες, το 1,85 δισ.ευρώ στα έργα της εξωτερικής περιφερειακής, το 1,35 δισ.ευρώ στα έργα της εσωτερικής περιφερειακής, τα 900 εκατ.ευρώ στις συνδέσεις των δύο περιφερειακών, τα 550 εκατ.ευρώ στις συνδέσεις με τα εθνικά δίκτυα, τα 3,4 δισ.ευρώ στα έργα μέσων σταθερής τροχιάς και τα 150 εκατ.ευρώ στα πάρκινγκ και τα συγκοινωνιακά κέντρα. Στον παραπάνω εκτιμώμενο προϋπολογισμό δεν έχει υπολογιστεί ο ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, τα 2,4 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένα σε έργα που υλοποιούνται ή είναι ώριμα για να ξεκινήσει η κατασκευή τους. Επομένως, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος «αναζητούνται» 6 δισ.ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Τα χρήματα εκτιμάται ότι θα εξευρεθούν μέσω δανειοδότησης ΕΤΕπ, ΠΔΕ, νέους κοινοτικούς πόρους, ΣΔΙΤ.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, αφού αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του Σχεδίου, ξεκαθάρισε ότι η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2010, έτσι ώστε στις αρχές του επόμενου χρόνου η Πολιτεία να είναι σε θέση να ξεκινήσει την εφαρμογή των τμημάτων του Σχεδίου που παρουσιάζουν την ανάλογη ωριμότητα. Εξάλλου, αναφέρθηκε στην πρόθεση των συναρμόδιων υπουργείων να υπογράψουν τις επόμενες μέρες μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την ταχύτερη υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου.

Tags:
No comments yet.