Σχεδιάζουν μουσείο για τα ναυάγια των βυζαντινών πλοίων

May 13th, 2013

Αγγελιοφόρος, 05.05.2013

Του Γιώργου Μούλκα, gmoulkas.wordpress.com

Στο Γενικαπί έχουν έως τώρα εντοπίσει 36 ναυάγια πλοίων της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής εποχής

Ποιες προτεραιότητες έχουν θέσει οι αρχές της Κωνσταντινούπολης, όσον αφορά την εκτέλεση του μεγαλεπήβολου έργου «Marmaray», που, εκτός των άλλων, προβλέπει την κατασκευή της βαθύτερης ανά τον κόσμο υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής σήραγγας;  Και πώς διαχειρίστηκαν το ιστορικό παρελθό τους, στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου συγκοινωνιακού έργου,που η τουρκική κυβέρνηση αρέσκεται να αποκαλεί «Εργο του Αιώνα»;

Ο αρχαιολόγος, δρ. Ουφούκ Κοτζαμπάς, συνδεδεμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί:

«Στους περισσότερους σταθμούς του νέου μετρό οι αρχαιότητες αφαιρέθηκαν, Ωστόσο, στη συνοικία του Γενικαπί η προτεραιότητα ήταν η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ως πολίτης και ως αρχαιολόγος πιστεύω ότι πρέπει να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη μας. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή σ΄ αυτήν την ιστορική πόλη περιορίζει τη δυνατότητα να ζήσεις. Είναι, πράγματι, δύσκολο να ζήσεις, καθώς το ιστορικό πλαίσιο αναφοράς είναι εξαιρετικά σημαντικό για την καθημερινή ζωή κάθε κατοίκου».

Με… χρυσόψαρα

Την ώρα που οι εργασίες για το εκτεταμένο συγκοινωνιακό σύστημα της Κωνσταντινούπολης συνεχίζονται, έπειτα από χρόνια παράλυσης, οι ξύλινοι σκελετοί των βυζαντινών πλοίων που αποκαλύφθηκαν στο Γενικαπί «αναπαύονται» σε γιγαντιαίες δεξαμενές.  Στο εσωτερικό αυτών των δεξαμενών κυκλοφορεί καθαρό νερό, για να εκπλύνει τα ξύλινα σκαριά από το διαβρωτικό αλάτι της θάλασσας. Πρόκειται για αργή διαδικασία, που θα διαρκέσει χρόνια και κατά την οποία, όπως σημειώνει ο κ. Κοτζαμπάς, το ξύλο θα πρέπει να προστατευτεί από νέους εχθρούς, όπως τα βακτήρια και οι προνύμφες κουνουπιών. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν βιοκτόνα, αλλά και… χρυσόψαρα.

Χρόνια εργασίας

«Θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια, για να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί αυτός ο βυζαντινός στόλος, ενώ θα χρειαστεί ένα νέο μουσείο, για να εκτεθεί αυτός ο σπουδαίος θησαυρός των μεσαιωνικών ευρημάτων», αναφέρει.

Εως τότε οι αναρίθμητοι καθημερινοί ταξιδιώτες της Κωνσταντινούπολης θα μπορούν να θορυβούν, σαν σμήνος μελισσών, καθώς θα μετακινούνται υπογείως στη νέα σήραγγα του Βοσπόρου ή θα κρατιούνται από τους ιμάντες στο εσωτερικό των συρμών της νέας γραμμής του μετρό.

No comments yet.