Σύσκεψη πολιτιστικών φορέων για το μετρό

Feb 1st, 2011
express.gr, 31.01.2011
Αν τα εργοτάξια του μετρό φαντάζουν αφιλόξενοι χώροι για αρχαιολογικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι φορείς της Θεσσαλονίκης φαίνεται να πιστεύουν το αντίθετο: περιοδικές εκθέσεις με αρχαιολογικά ευρήματα από τους περίπου 2.400 ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς τάφους, πάνω στους οποίους «σκόνταψε» ο μετροπόντικας, συναυλίες και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας μέσα στα εργοτάξια και γκράφιτι φοιτητών του ΑΠΘ στις αντιαισθητικές λαμαρίνες γύρω από τα σκάμματα, είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που προτείνουν, για να γίνει το έργο φιλικότερο προς τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

    Οι εκπρόσωποι των Εφορειών αρχαιοτήτων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πολιτιστικών οργανισμών της Θεσσαλονίκης κατέθεσαν τις προτάσεις τους στη διάρκεια της τρίτης κατά σειρά σύσκεψης φορέων στις εγκαταστάσεις της Αττικό Μετρό, παρουσία του υφυπουργού Υποδομών, Γιάννη Μαγκριώτη.

    Οι προτάσεις των φορέων του πολιτισμού, όπως και εκείνες των υπόλοιπων δύο ομάδων φορέων, που συνεδρίασαν το προηγούμενο διάστημα, θα «δεθούν» σε μνημόνιο-προγραμματική συμφωνία εταιρικής σχέσης, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο Φεβρουάριο.

    Όπως προέκυψε στη διάρκεια της σύσκεψης, εντός του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί πλέον αρκετές αρχαιολογικές ανασκαφές στα εργοτάξια του μετρό, με προοπτική προς το φθινόπωρο να είναι ενδεχομένως δυνατή και η διοργάνωση περιοδικής έκθεσης με τα ευρήματα.
  
    Μετά τις εκπτώσεις κλείνει για 10 μήνες η Δελφών

    Στο μεταξύ, κλειστή για τα ΙΧ επί δέκα μήνες θα παραμείνει, μετά τη λήξη των εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα, η οδός Δελφών, στο τμήμα Μ.Μπότσαρη-Π.Συνδίκα, όπως γνωστοποίησε ο διευθυντής Έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης.

    Το κλείσιμο της οδού είναι απαραίτητο, ώστε να καταστεί δυνατή η κίνηση των ογκωδών μηχανημάτων, που θα «πιάσουν δουλειά» για την κατασκευή του σταθμού Ανάληψης. Η οδός επρόκειτο να κλείσει νωρίτερα, αλλά δόθηκε παράταση, ώστε οι καταστηματάρχες της περιοχής να μπορέσουν τουλάχιστον να επωφεληθούν από την περίοδο των εκπτώσεων.

    Ο κ. Κωνσταντινίδης επεσήμανε ακόμη ότι οι απαιτούμενες μελέτες για τη δημοπράτηση του νέου τμήματος του μετρό προς την Καλαμαριά έχουν ολοκληρωθεί. Αυτή τη στιγμή, το όλο εγχείρημα βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ενώ ολοκληρώνεται η φάση της προεπιλογής εταιριών.

    Σημείωσε ακόμη ότι η διάνοιξη των σηράγγων τού μετρό έχει φτάσει στο 50%, ενώ επανέλαβε ότι στις 14 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας το θέμα της κοπής -ή όχι- των “ετοιμόρροπων” δέντρων στο Παπάφειο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μαγκριώτης επιβεβαίωσε ότι το 2013 αναμένεται να δημοπρατηθεί η επέκταση προς Λαγκαδά-Ευκαρπία-Νοσοκομεία, ενώ για το νέο τμήμα προς το αεροδρόμιο έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα πενταετίας.

    12 στρέμματα για πάρκινγκ στο ΑΠΘ

    Με συγκεκριμένη πρόταση, σε ό,τι αφορά το πάρκινγκ του σταθμού Πανεπιστημίου, προσήλθε στη σύσκεψη ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μπαντής, ο οποίος γνωστοποίησε και την ολοκλήρωση της συγκρότησης της τετραμελούς υποεπιτροπής του ΑΠΘ για το μετρό.

    Η αρχική πρόταση για το πάρκινγκ ήταν να γίνει στην περιοχή του Χημείου, αλλά ο κ. Μπαντής πρότεινε έκταση 12 στρεμμάτων «στο γήπεδο του ΑΠΘ, πίσω από τη φοιτητική λέσχη και κοντά στο γυμναστήριο, προς την Αγίου Δημητρίου». Διατύπωσε την εκτίμηση ότι στην έκταση θα μπορούσε να ανεγερθεί τριώροφο πάρκινγκ, πχ, με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης.

    Πρόσθεσε ότι φοιτητές του τμήματος Εικαστικών της Σχολής Καλών Τεχνών θα μπορούσαν κάλλιστα να κάνουν γκράφιτι στις λαμαρίνες των εργοταξίων, αναβαθμίζοντας την αισθητική τους με χαμηλό κόστος.

    Δεύτερη βάρδια στις αρχαιολογικές ανασκαφές στον σταθμό της Βενιζέλου, με στόχο την επιτάχυνσή τους, έχει υιοθετήσει η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όπως επεσήμανε η προϊσταμένη της, Δέσποινα Μακροπούλου. Πρότεινε την «παραμονή κατά χώρα», αντί της μεταφοράς σε άλλη θέση, του εντυπωσιακού ευρήματος του ψηφιδωτού δαπέδου και της Βασιλικής, που ήρθαν στο φως στην περιοχή του εργοταξίου Σιντριβανίου, καθώς -όπως υποστήριξε- αν μεταφέρονταν το κόστος θα ήταν πολύ υψηλό.

    «Προς το φθινόπωρο του 2011 ίσως είμαστε σε θέση να διοργανώσουμε περιοδική έκθεση με τα ευρήματα», σημείωσε από την πλευρά της η προϊσταμένη της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Λίλιαν Αχιλαρά. Επεσήμανε ότι, συνολικά στο δυτικό και το ανατολικό νεκροταφείο, έχουν βρεθεί περίπου 2.400 τάφοι και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για επιτάχυνση των ανασκαφών.

    Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη εκπρόσωποι των ακόλουθων φορέων: ΤΕΙ Σίνδου (όπου επίσης έχει συσταθεί η τετραμελής επιτροπή για το μετρό), Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Μουσείου Φωτογραφίας, Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος, Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Β. Ελλάδος._

Tags:
No comments yet.