Σύσκεψη στα γραφεία της «Αττικό Μετρό» Θεσ/νικης

Jan 10th, 2011
euro2day.gr, 10.01.2011
Η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη για την κατασκευή του Μετρό μέχρι και τη Μίκρα της Καλαμαριάς, τόνισε σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης μετά το πέρας της σύσκεψης στα γραφεία της «Αττικό Μετρό Α.Ε.».

Αναλυτικά, ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης συμμετείχε σήμερα σε σύσκεψη στα γραφεία της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» στη Θεσσαλονίκη, μαζί με εκπροσώπους των φορέων των παραγωγικών και οικονομικών τάξεων και των εργαζομένων της πόλης και στελέχη της Διοίκησης της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε η διαμόρφωση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Αττικό Μετρό Α.Ε. και των φορέων της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει τρεις βασικούς στόχους:

α) Τον περιορισμό των προβλημάτων που ανακύπτουν στις περιοχές που πλήττονται από τις εργασίες κατασκευής του Μετρό.
β) Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσα από την προβολή και ανάδειξη του Μετρό.
γ) Την προβολή των σημαντικών ανασκαφικών ευρημάτων που αναδεικνύουν τους 23 αιώνες ζωής και πολιτισμού της πόλης.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Μαγκριώτης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Το Μετρό μας ενώνει όλους. Είναι το πιο μεγάλο έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της πόλης, τις μετακινήσεις, θα κάνει ελκυστική τη Θεσσαλονίκη σε επισκέπτες και επενδυτές.

Η πόλη ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ όλες αυτές τις δεκαετίες μέχρι να βρει το δρόμο της. Πιστεύω ότι από το 2006 και μετά μπήκαμε σε ένα καλό δρόμο, παρ’ ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα στις μελέτες και στη σύμβαση, τα οποία κόστισαν στο Μετρό σε χρόνο και σε χρήμα. Τα προβλήματα ξεπερνιώνται, τα περισσότερα έχουν ξεπεραστεί και αυτά που είναι μπροστά μας θα ξεπεραστούν και αυτά.

Η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη για την κατασκευή του Μετρό μέχρι και τη Μίκρα της Καλαμαριάς και πιστεύουμε, ότι παρ’ όλες τις καθυστερήσεις στο τέλος του 2014, μέσα στο 2015 θα έχουμε μια γραμμή λειτουργική από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Μίκρα της Καλαμαριάς.

Επιταχύνουμε τις μελέτες δυτικά, γιατί πρέπει να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη του Μετρό και ιδιαίτερα η πρώτη και βασική γραμμή στην οδό Λαγκαδά μέχρι την Ευκαρπία. Πιστεύω ότι το 2013 θα δημοπρατηθεί αυτή η γραμμή. Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός της γραμμής από τη Ξηροκρήνη, την Μενεμένη, τους Αμπελόκηπους, τον Εύοσμο, το Ελευθέριο – Κορδελιό, μια γραμμή εγκάρσια δηλαδή στη δυτική πλευρά της πόλης. Ξεκίνησε και ο σχεδιασμός μιας γραμμής που θα ξεκινά από το Πανεπιστήμιο στην Τούμπα και στη Χαριλάου που θα τελειώνει στη Ν. Ελβετία.

Αυτό το δίκτυο των γραμμών του Μετρό είναι συνολικά 33 χλμ. και έχει 33 σταθμούς. Οι πόροι κατά το ήμισυ περίπου είναι διασφαλισμένοι, οι υπόλοιποι πρέπει να διασφαλιστούν και θα τους διασφαλίσουμε για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα το 2018 ή το 2020, στο τέλος δηλαδή της δεκαετίας που έχουμε μπει, στο σύνολό τους.

Αυτός ο στόχος μας ενώνει όλους και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί όλοι συμφωνήσαμε σήμερα στη σύσκεψη να βοηθήσουμε στην κατασκευή του Μετρό, να ξεπερνούμε από κοινού διάφορα προβλήματα που συνάντησε και συναντά κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Την επόμενα εβδομάδα θα γίνει αντίστοιχη συνάντηση με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων, την μεθεπόμενη με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και με τους φορείς του πολιτισμού της πόλης. Τέσσερις δηλαδή ενότητες φορέων και στο τέλος του μήνα θα προχωρήσουμε στην υπογραφή του Μνημονίου και στη συνεργασία όλων μας για την κατασκευή του Μετρό, την προβολή, την ανάδειξη, την υποβοήθηση και την αξιοποίησή του».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα καταργηθούν σταθμοί του Μετρό, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:

«Δεν καταργούνται σταθμοί. Η δημοπράτηση του πρώτου μέρους του Μετρό έγινε μόνο για τα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ήταν ένα από τα λάθη και τις κακοδαιμονίες της πόλης τα προηγούμενα χρόνια. Στη συνέχεια αφού δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε άρχισε και η μελέτη για την επέκταση προς την Καλαμαριά.

Αυτό σημαίνει πρόσθετο κόστος και πρόσθετα λειτουργικά έξοδα αύριο, χωρίς κανένα όφελος. Υπάρχουν σχέδια και συζητήσεις για κάποιες τροποποιήσεις, στο πλαίσιο των συμβάσεων πάντα και στο πλαίσιο των κοινοτικών κανόνων. Θέλουμε να κάνουμε όσο γίνεται καλύτερο το έργο, πιο λειτουργικό με μικρότερο κόστος. Η Αττικό Μετρό Α.Ε. σε συνεργασία με τη Ε.Ε. και τους αρμοδίους μελετά το θέμα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τα προβλήματα της καθημερινότητας των επαγγελματιών και των πολιτών, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:

«Σε 15 μέρες θα κατατεθούν όλες οι προτάσεις από τους φορείς, θα κωδικοποιηθούν και θα αρχίσει η προσπάθεια επίλυσής τους στο μεταβατικό πάντα στάδιο της κατασκευής και στις περιοχές όπου κατασκευάζονται οι σταθμοί. Εκεί υπάρχει η ταλαιπωρία των πολιτών των διερχόμενων, αλλά κυρίως των καταστηματαρχών.

Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια δεν έκανε τίποτα τόσο τη Δημοτική Αρχή, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση και έχουν πάρα πολλά προβλήματα οι καταστηματάρχες.

Προσπαθούμε τώρα να δώσουμε λύση. Είναι θετικό ότι όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι πριν από τις εκλογές, δεσμεύθηκαν, ότι θα βοηθήσουν από την πλευρά του Δήμου. Είμαι βέβαιος ότι και από την πλευρά της πολιτείας, των φορέων που εποπτεύει και εμπλέκονται κατά κάποιο τρόπο στη λειτουργία των καταστημάτων της περιοχής, θα υπάρξει βοήθεια».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το κλείσιμο της οδού Δελφών, ο κ. Μαγκριώτης σημείωσε:

«Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την Διεύθυνση του Μετρό, τους καταστηματάρχες της περιοχής και με τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου βρέθηκαν λύσεις για το πώς θα είναι πιο λειτουργική η περιοχή και πως θα είναι μικρότερο το πρόβλημα στα καταστήματα και στους ανθρώπους της περιοχής. Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνουν οι αρμόδιοι».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το θέμα με το σταθμό στην οδό Παπάφη, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:

«Είναι ένα από τα προβλήματα που μέχρι τώρα αντιμετώπιζε το Μετρό. Ο μετροπόντικας ο πρώτος περνά αυτή τη στιγμή από τη περιοχή και συνεχίζει προς τον Ευκλείδη. Το κόστος και η ζημιά για το Δημόσιο είναι σημαντική. Πιστεύω ότι μέσα στο Φλεβάρη, που θα συνεδριάσει μετά τις αναβολές, το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα έχουμε τις τελικές αποφάσεις, έστω και καθυστερημένα να κατασκευαστεί ο σταθμός».

Tags:
No comments yet.