Τα έργα μετακομίζουν

Jan 5th, 2008
Αγγελιοφόρος, 05.1.08

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω των έργων του μετρό, προστίθεται από τη Δευτέρα. Στο σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου αλλά και στο Πανεπιστήμιο οι εργασίες επεκτείνονται και προμηνύεται νέο κυκλοφοριακό χάος, ενώ στο «χορό» των έργων θα μπουν μέσα στο μήνα και οι περιοχές των σταθμών Ευκλείδη και Φλέμινγκ.

Γύρω από το σταθμό του μετρό στην οδό Βενιζέλου τα συνεργεία έχουν ήδη κατασκευάσει τους διαφραγματικούς τοίχους (το περίβλημα) του σταθμού στη βόρεια πλευρά του, γύρω από το δημαρχείο και πρόκειται να… μετακομίσουν στη νότια πλευρά (γύρω από το πάρκο), προκειμένου να προχωρήσουν στις ίδιες εργασίες. Ετσι, η βόρεια πλευρά του σταθμού πρόκειται να απελευθερωθεί και θα γίνει κατάληψη του δρόμου και των πεζοδρομίων στη νότια πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι η Εγνατία, με κατεύθυνση δυτικά, στο ύψος της Βενιζέλου, θα αποκτήσει και πάλι τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, όμως το πρόβλημα θα μεταφερθεί από την απέναντι πλευρά του δρόμου, με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, όπου οι λωρίδες κυκλοφορίας θα μειωθούν σε δύο. Επιπλέον, η οδός Βενιζέλου θα απομείνει με δύο λωρίδες κυκλοφορίας γύρω από το πάρκο.

Η κατάσταση, ωστόσο, δεν πρόκειται να αλλάξει για τους πεζούς, καθώς θα εξακολουθήσει να απαγορεύεται η διέλευσή τους από την οδό Βενιζέλου, με διαβάσεις να υπάρχουν μόνο στην Ιωνος Δραγούμη και την Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό ΑΕ», του φορέα δηλαδή που έχει την ευθύνη επίβλεψης κατασκευής του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά, τις επόμενες μέρες πρόκειται να τοποθετηθεί στην περιοχή νέα σήμανση, όπου θα αναγράφεται ότι το πεζοδρόμιο της Βενιζέλου είναι κλειστό και ανάλογα με το σημείο όπου βρίσκεται ο πεζός, η διέλευση θα γίνεται είτε από τη διάβαση της Ιωνος Δραγούμη, είτε από τη διάβαση της Αριστοτέλους. Η πράξη, ωστόσο, έχει δείξει ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που υπακούν στην απαγόρευση. Ετσι, πολλές φορές τα αυτοκίνητα περνούν με ταχύτητα ξυστά από τους πεζούς, που επιμένουν να περνούν ανάμεσα από τα έργα, κάτι το οποίο εγκυμονεί κινδύνους.

Πανεπιστήμιο

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες πρόκειται να αρχίσουν οι εργασίες μετατόπισης των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας και στο σταθμό Πανεπιστήμιο, κάτι το οποίο θα σημάνει ότι νέα κυκλοφοριακά προβλήματα θα προστεθούν στη Νέα Εγνατία, στη συμβολή της με την 3ης Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα, τα συνεργεία στο συγκεκριμένο σταθμό, έξω ακριβώς από τη Βιβλιοθήκη, έχουν κατασκευάσει ένα τεράστιο όρυγμα, απ όπου θα βγαίνει σημαντικό τμήμα των υλικών εκσκαφών από τους δύο μετροπόντικες.

Κατά τα άλλα, το κυκλοφοριακό κομφούζιο σε όλο το κέντρο της πόλης, από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και ανατολικότερα δεν αναμένεται να… κοπάσει, καθώς οι εργασίες κατασκευής του μετρό θα συνεχίσουν να «τρώνε» πολύτιμες λωρίδες κυκλοφορίας στον άξονα Μοναστηρίου – Εγνατία.

Σημαντικότερο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, εξακολουθεί να παραμένει η διέλευση από την πλατεία Δημοκρατίας, καθώς η μονοδρόμηση δύο βασικών οδικών αξόνων, της Δωδεκανήσου και της 26ης Oκτωβρίου έχει φέρει τα… πάνω κάτω στην κυκλοφορία, χωρίς ακόμη να έχουν ενημερωθεί για τις νέες ρυθμίσεις όλοι οι Θεσσαλονικείς. Εξάλλου, η μονοδρόμηση των οδών αυτών σήμανε αλλαγή σε κυκλοφοριακές συνήθειες πολλών δεκαετιών, κάτι το οποίο είναι λογικό να προκαλέσει αναστάτωση. Ωστόσο, συγκοινωνιολόγοι επιμένουν ότι μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί ότι οι δύο μονοδρομήσεις είναι καλύτερες συνολικά για την κυκλοφορία στην περιοχή.

Tags:
No comments yet.