Τα έψαλαν στον Χατζηδάκη οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης

Apr 3rd, 2013

Voria.gr, 03.04.2013

Αντιμέτωπος με την απόγνωση των επαγγελματιών και εμπόρων της Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην Παμβορειοελλαδική Συνδιάσκεψη Επιχειρηματιών

Εν μέσω αντιδράσεων από μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, που βιώνουν τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην Παμβορειοελλαδική Συνδιάσκεψη Επιχειρηματιών που διοργανώθηκε στο Βελλίδειο.

Οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν σε έντονο ύφος για τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και τη δραματική κατάσταση της αγοράς της πόλης. Μάλιστα οι παρευρισκόμενοι αντέδρασαν έντονα στις εξαγγελίες του υπουργού, ενώ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι οι επαγγελματίες δεν περιμένουν «μαγικές λύσεις αλλά αποφασιστικά βήματα και γρήγορες λύσεις στα απλά προβλήματα» και ισχυρίστηκε ότι οι επαγγελματίες «πεθαίνουν, δεν αντέχουν».

Υποστήριξε ότι στη Θεσσαλονίκη δεν γίνονται όσα θα έπρεπε, ούτε σε επίπεδο πάταξης παραεμπορίου, ούτε στα μεγάλα έργα. «Στην Αθήνα το μετρό θα το φτάσετε μέχρι την Πελοπόννησο και εδώ πρώτα θα πεθάνουμε και μετά θα δούμε μετρό», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα για τις ΜΜΕ δεν χρηματοδοτεί επαγγελματίες που φέρνουν ανάπτυξη, όπως οι εστιάτορες ή οι κτηματομεσίτες.

Ο υπουργός διεκόπη περισσότερες από μία φορές από παρευρισκόμενους επαγγελματίες, οι οποίοι ζητούσαν είτε πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις είτε περισσότερο χρόνο για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Αγορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Για ελεύθερη πτώση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για μια αγορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μανδρίνος, και πρόσθεσε ότι το ίδιο το κράτος δυσκολεύει την κατάσταση, μη εξοφλώντας τις οφειλές του προς τις επιχειρήσεις.

Συμπλήρωσε ότι είναι «παράλογο» να ενισχύει η πολιτεία τις τράπεζες αλλά αυτές να μην στηρίζουν με τη σειρά τους τις επιχειρήσεις, ενώ ζήτησε μείωση φορολογίας, κατάργηση του "χαρατσιού", αύξηση της ρευστότητας, ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε 60-100 δόσεις, «πάγωμα» κατασχέσεων για όσο διαρκεί η κρίση και πάταξη παραεμπορίου.

Κίνδυνος λουκέτου για άλλες 170000 επιχειρήσεις

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιάννης Παπαργύρης, εξέφρασε φόβους ότι άλλες 170000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο στο επόμενο 12μηνο, ερχόμενες να προστεθούν στους 120.000 επαγγελματίες, που αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά ήδη. Επίσης, εξέφρασε το φόβο ότι ακόμα και μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η αγορά "δεν θα δει ρευστό, εκτός και αν τεθεί όρος στις τράπεζες το 15% των κεφαλαίων που θα πάρουν να το διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία", ενώ ζήτησε διασφάλιση της αργίας της Κυριακής.

Ζητείται φθηνότερο χρήμα για τους εξαγωγείς

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς, αφού επισήμανε τη σταθερά ανοδική πορεία των εξαγωγών μεταξύ 2009 και 2012, πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρούνται σημάδια κόπωσης, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και του ακριβού δανεισμού. Όπως είπε, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια 8%-12%, πολύ υψηλότερα έναντι των γερμανικών ή ακόμη και των ισπανικών, γεγονός που μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους.

«Η ανάπτυξη δεν έρχεται με προσευχές»

Ο κ. Χατζηδάκης, πάντως, κατά την ομιλία του επεσήμανε πως η ανάπτυξη δεν διατάσσεται και δεν έρχεται με ευχές και προσευχές, ενώ περιέγραψε τις δυσκολίες που ανακύπτουν στον δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, αν και η εικόνα είναι ακόμη άσχημη, είναι πολύ καλύτερη, σε σχέση με οκτώ-εννέα μήνες πριν και το κλίμα πιο θετικό.

«Δεν ήρθα εδώ να σας μιλήσω σαν θαυματοποιός, είμαι ένας από εσάς. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση προχωρεί βήμα βήμα για να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να αλλάξει την κατάσταση», υπογράμμισε και περιέγραψε τους τρεις άξονες, επί των οποίων αναπτύσσεται η πολιτική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη: ρευστότητα –μέσω και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίες «μετά το κούρεμα ήταν βρύσες χωρίς νερό», προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και επιτάχυνση μεγάλων έργων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις. «Ήδη, μέχρι τώρα πληρώθηκε 1,5 δισ, από το υπουργείο Οικονομικών και έχει εγκριθεί άλλο 1,5 δισ., που δεν έχει φτάσει ακόμη στους δικαιούχους λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Επιχειρούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία», είπε.

 

No comments yet.