Τα αρχαία αλλάζουν τον αρχικό σχεδιασμό του μετρό

Apr 13th, 2007
Εγνατία, 13.04.2007
Σε βάθος 14 έως 31 μέτρων από την επιφάνεια της γης θα «κατεβούν» τελικά οι σήραγγες του μετρό της Θεσσαλονίκης μήκους 9.600 μέτρων προκειμένου να μη θιγούν τα αλλεπάλληλα αρχαιολογικά στρώματα που αποκαλύπτονται. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε βάθος 7 έως 9 μέτρων ο επίσημος κατασκευαστής, δηλαδή η Αττικό Μετρό Α.Ε., μετά και τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των διερευνητικών τομών και των σκαμμάτων προέβη στις απαραίτητες αλλαγές στον τεχνικό σχεδιασμό του Μετρό, έτσι ώστε και οι αρχαιότητες να προστατευθούν και η εκτέλεση του έργου να προχωρήσει απρόσκοπτα.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρείας «Αττικό Μετρό», Γιώργος Γιαννής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανακοινωθεί η πορεία των εργασιών του μετρό, το αρχαιολογικό έργο που επιτελείται παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής, καθώς και μέρος των ευρημάτων που εντοπίστηκαν στη διάρκεια του ενός χρόνου από την υπογραφή (τον Απρίλιο του 2006) της οριστικής σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Κοινοπραξίας κατασκευαστικών εταιρειών .

Το αρχαιολογικό έργο
Το αρχαιολογικό έργο που επιτελείται παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και μέρος των ευρημάτων που αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσίασαν εκ νέου ο προϊστάμενος της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Χαράλαμπος Μπακιρτζής και η προϊσταμένη της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λίλιαν Αχειλαρά που «μοιράστηκαν» την εποπτεία των αρχαιολογικών ερευνών στο ιστορικό κέντρο της πόλης (από διασταύρωση Σταυρούπολης ως και το σταθμό Αγ. Σοφίας) και τους υπόλοιπους από το σιδηροδρομικό σταθμό (δυτικά) ως και το αμαξοστάσιο της Πυλαίας (από το σταθμό Αγίας Σοφίας, το Σιντριβάνι και ανατολικότερα) αντίστοιχα.

Η άγνωστη τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη
Το έργο της 9ης Εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων (στο χώρο ευθύνης της που είναι το αστικό κέντρο της πόλης) παρουσίασε εκ νέου ο προϊστάμενος της Χαράλαμπος Μπακιρτζής. Τα ευρήματα αναδεικνύουν την άγνωστη – λόγω των σεισμών, των πυρκαγιών, των κατεδαφίσεων που ακολούθησαν και των οικιστικών ανακατατάξεων – τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη των αρχών του περασμένου αιώνα. Πρόκειται για υπολείμματα τοίχων, αγωγών και δαπέδων αλλά και ελάχιστα κινητά ευρήματα (αγαλματίδια, – ακόμα και υπολείμματα υλικών τυπογραφείου (μεταλλικά ελάσματα και επιγραφές για την «Εργατική Πρωτομαγιά του 1947» ) επί χρόνια θαμμένα στα ερείπια της πόλης των αρχών του περασμένου αλλά και των προηγούμενων αιώνων.

Τα νέα ευρήματα
Παρουσιάζοντας τα νέα ευρήματα της ΙΣΤ΄ Εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, η προϊσταμένη της κ. Αχειλαρά αναφέρθηκε αναλυτικά στις αρχαιότητες που εντοπίστηκαν σε 13 περιπτώσεις στις περιοχές Σιντριβανίου, Πανεπιστημίου, Ευκλείδη και Φλέμινγκ που αφορούν κυρίως σε τάφους και οικοδομικά κατάλοιπα ρωμαϊκών χρόνων. Αρχαιότητες εντοπίστηκαν σε βάθος 1,50 μ. έως 8,00 μ. στις περιοχές του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, Σιντριβανίου, Πανεπιστημίου και Φλέμινγκ που αφορούν σε όστρακα, πλίνθους, σχιστόπλακες, κονιάματα, οστεολογικό υλικό και λίθους, ενώ στο Σιντριβάνι εντοπίσθηκε τμήμα της ανατολικής νεκρόπολης της Θεσσαλονίκης όπου και ξεκίνησε σωστική ανασκαφική έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι σήμερα ερευνήθηκαν 35 τάφοι(κιβωτιόσχημοι, λακκοειδείς, κεραμοσκεπείς και καμαροσκεπείς) από τους οποίους οι 11 βρέθηκαν κτερισμένοι με οστέινες περόνες, πήλινα και γυάλινα αγγεία, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα. Με βάση την τυπολογία των τάφων και τα κινητά ευρήματα, το συγκεκριμένο τμήμα του νεκροταφείου έχει διάρκεια ζωής από τα πρώιμα ελληνιστικά μέχρι και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια.

Βρέθηκε τμήμα μουσουλμανικού νεκροταφείου
Τμήμα περιβόλου μουσουλμανικού νεκροταφείου αποκαλύφθηκε επίσης σε ακάλυπτο χώρο δίπλα από το Χαμζά Μπέη Τζαμί (γνωστό ως Αλκαζάρ) καθώς και ίχνη στιβαρού τοίχου με μαρμάρινο κατώφλι που οι αρχαιολόγοι ταυτίζουν με την λεωφόρο Σαμπρί Πασά (τη σημερινή οδό Βενιζέλου) η ύπαρξη της οποίας είναι γνωστή από φωτογραφίες και παλιές περιγραφές χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει εντοπισθεί ανασκαφικά.

Tags:
No comments yet.