Τα εργοτάξια κινούνται ανατολικά

May 31st, 2008
Μακεδονία, 29.05.08

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Το εν λόγω εργοτάξιο θα γίνει αιτία να απομείνει μόνο μία λωρίδα ανά ρεύμα κυκλοφορίας στην οδό Δελφών, που αποτελεί βασικό άξονα της πόλης, και να οξυνθεί το κυκλοφοριακό. Προβλήματα θα δημιουργηθούν και στις οδούς Φλέμιγκ, Βαρόνου Χιρς, Μακεδονίας και Καλλιδοπούλου.
Στο σταθμό Παπάφη, που προηγείται, θα γίνει κατάληψη ενός μικρού τμήματος του αύλειου χώρου τις επόμενες ημέρες, για να στηθεί το εργοτάξιο, και θα αρχίσει η διαδικασία για τη μεταφορά των λυόμενων ειδικών σχολείων που βρίσκονται στο σημείο.
Από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο αναμένεται να εγκατασταθούν και τα υπόλοιπα εργοτάξια του μετρό στα ανατολικά, μέχρι το τέρμα της βασικής γραμμής στη Νέα Ελβετία. Μετά τη Φλέμιγκ θα γίνει το εργοτάξιο της Αναλήψεως με ενδεχόμενα προβλήματα στις οδούς Δελφών, Αναλήψεως, Δροσίνη, Ψυχάρη και Κατακουζηνού. Ακολουθεί το εργοτάξιο του σταθμού Πατρικίου, που θα οξύνει το κυκλοφοριακό στις οδούς Σόλωνος, Χαλκιδικής, Φιλελλήνων, 25ης Μαρτίου και Παπαντωνίου. Στον ίδιο σταθμό θα γίνει η διακλάδωση του μετρό προς την Καλαμαριά.
Ο επόμενος σταθμός του μετρό θα είναι στη Βούλγαρη, που θα απομείνει με ένα ρεύμα κυκλοφορίας, όπως και η καθηγητού Παπαδάκη. Κυκλοφοριακό αναμένεται και στις οδούς Σαμοθράκη Αχιλλέα, Αστυπάλαιας και Ιωάννη Πολέμη.
Οι εργασίες από το σταθμό Βούλγαρη μέχρι τη Νέα Ελβετία θα συνεχιστούν με τη μέθοδο του ανοικτού ορύγματος και όχι με το μετροπόντικα, γεγονός που σημαίνει ότι η καθηγητού Παπαδάκη μετά τη διασταύρωσή της με τη Βούλγαρη και η Μιχαήλ Ψελλού θα μένουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μεγάλο τμήμα τους.
Από το τέρμα του μετρό και ανατολικότερα θα γίνουν και άλλες εργασίες, επίσης με ανοιχτό όρυγμα, καθώς στην Πυλαία πρόκειται να κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο του μετρό σε έκταση 50.000 τ.μ.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ
Εργασίες για το μετρό Θεσσαλονίκης γίνονται σήμερα σε πέντε σταθμούς. Στο Σιδηροδρομικό Σταθμό έχει γίνει εκσκαφή στον επίσταθμο, στη δυτική πλευρά προς την εκκλησία των Αγίων Πάντων γίνεται εκσκαφή στο φρεάτιο απ’ όπου θα αναχωρήσουν το Σεπτέμβριο οι μετροπόντικες, ενώ ολοκληρώνονται οι διαφραγματικοί τοίχοι του σταθμού.
Στο σταθμό Δημοκρατίας στο Βαρδάρι κατασκευάζονται οι διαφραγματικοί τοίχοι στη νότια πλευρά του εργοταξίου, ενώ προς το τέλος Ιουνίου θα αρχίσουν εργασίες από τη βόρεια πλευρά. Στο εργοτάξιο γίνονται εργασίες και για τη διακλάδωση του μετρό προς τη Σταυρούπολη.
Στο σταθμό Βενιζέλου βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων, ενώ στο σταθμό Αγίας Σοφίας συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη μετατόπιση του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε είκοσι ημέρες.
Στο Σιντριβάνι κατασκευάζονται οι διαφραγματικοί τοίχοι, στο σταθμό Πανεπιστήμιο προχωρά η μετατόπιση των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας, ενώ έξω από τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ έχει κατασκευαστεί ένα τεράστιο όρυγμα, απ’ όπου θα βγαίνει σημαντικό τμήμα των υλικών εκσκαφής από τους δύο μετροπόντικες.

Tags:
No comments yet.