Τα τρία αγκάθια του Μετρό της Θεσσαλονίκης

Feb 1st, 2010
Euro2day.gr, 01.02.2010

Τα γραφεία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε σήμερα ο Υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, καθώς οι καθυστερήσεις στο έργο είναι εξαιρετικά μεγάλες, αλλά και επειδή βασικά θέματα δεν έχουν ξεκαθαριστεί.

Ο κ. Μαγριώτης επεσήμανε ότι υπήρξαν τρία αγκάθια υπεύθυνα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μετρό της Θεσσαλονίκης και αυτά είναι η χαμηλή χρηματοδότηση, η μη συνεργασία των υπηρεσιών των υπουργείων και τέλος η η διοίκηση και εποπτεία του ΜΕΤΡΟ.

Αναλυτικότερα, ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκαν σήμερα τα γραφεία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Διευθυντής της Διευθύνουσας Υπηρεσίας ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, κ. Ε. Γαλούσης, αρμόδια στελέχη και Έφοροι του Υπουργείου Πολιτισμού και εκπρόσωπος του Αναδόχου.

Βασικό ζήτημα που τέθηκε κατά τη σύσκεψη ήταν η ανάγκη συντονισμού μεταξύ των Υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού και η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου δράσης.

Στη συνέχεια ο κ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Σταθμού Πανεπιστημίου του ΜΕΤΡΟ και σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, τόνισε:

«Το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης και η βασική γραμμή των 9,6 χιλ. από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό ως τη Νέα Ελβετία, αλλά και οι επεκτάσεις του Ανατολικά και Δυτικά είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Είναι ένα έργο που το έχει ανάγκη η πόλη για να ανακουφιστεί από το μεγάλο κυκλοφοριακό, συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό της πρόβλημα, για να γίνει ανθρώπινη, βιώσιμη και ελκυστική σε επενδυτές και επισκέπτες. Να προσφέρει ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους της πόλης.

Είναι ένα έργο που το αγαπούν και το έχουν αγκαλιάσει όλοι οι Θεσσαλονικείς. Πέρασε από χίλια κύματα και μεγάλες περιπέτειες. Πέρασε από μεγάλα λάθη που ξεκινούν από το 1992, από την πρώτη προσπάθεια δημοπράτησής του, η οποία παγίδεψε το έργο για πολλά χρόνια.
Ευτυχώς που το 2003 δημοπρατήθηκε ως δημόσιο έργο και το 2006 συμβασιοποιήθηκε. Αυτά ήταν τα πρώτα μεγάλα βήματα, που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Δυστυχώς όμως υπήρξαν καθυστερήσεις, αδυναμίες και λάθη στη συνέχεια. Μαζί με την επιτυχία της μεγάλης εκκίνησης το 2006, που σε κάθε ευκαιρία την αναγνωρίζουμε, γιατί ξέρουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τα λάθη που υπήρξαν τα χρόνια αυτά, τα οποία δημιούργησαν μεγάλες καθυστερήσεις.

Στόχος μας είναι να κερδίσουμε ένα μεγάλο μέρος του χαμένου χρόνου, για να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η βασική γραμμή και να ξεκινήσουν τα έργα για τις επεκτάσεις προς την Καλαμαριά και προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Γιατί τότε μόνο το ΜΕΤΡΟ θα είναι ένα ολοκληρωμένο έργο και θα προσφέρει στην πόλη.

Τα αγκάθια ήταν τρία.

Το πρώτο ήταν η χαμηλή χρηματοδότηση. Η εθνική συμμετοχή για την κατασκευή της γραμμής αυτής γινόταν μέσα από δανεισμό. Δεν ήταν χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και με τα δύσκολα δημοσιονομικά τα προηγούμενα χρόνια και τα εντονότερα σήμερα, υπήρξε πρόβλημα στην εθνική συμμετοχή. Γι’ αυτό και χάθηκαν πόροι από το Γ ΚΠΣ, περίπου 100 εκ. €, γι’ αυτό υπήρξαν σ’ ένα βαθμό και οι καθυστερήσεις. Αυτό το λύσαμε και θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπακωνσταντίνου, γιατί εγγυήθηκε την απρόσκοπτη συνέχιση του δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να υπάρχει ελληνική συμμετοχή, να απορροφούμε χρήματα από την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο, για να μη χαθεί άλλος χρόνος απ’ αυτό το λόγο.

Το δεύτερο αγκάθι ήταν ενδοκυβερνητικό, ως προς τη συνεργασία των υπηρεσιών. Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχε μεγάλη αρρυθμία, τόσο στο εσωτερικό του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Πολιτισμού, τον κ. Γερουλάνο, γιατί από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας να δώσει βάρος και προτεραιότητα στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και φυσικά την κα. Μενδώνη, που είναι σήμερα εδώ με όλα τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τις αρμόδιες Εφόρους, για να δώσουμε λύσεις.

Δημιουργήσαμε στην πρωινή μας σύσκεψη ένα πλαίσιο με το οποίο θα δουλέψουμε για να έχουμε μηδενικές πλέον απώλειες χρόνου. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές είναι σημαντικές, το έργο που επιτελούν οι Εφορείες είναι πολύ μεγάλο, γι’ αυτό και η κυβέρνηση είναι κοντά τους και χρηματοδοτεί αυτές τις προσπάθειες.

Καταλήξαμε επίσης, στο να υπάρξει μια άτυπη συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των δύο Υπουργείων, με την δική μου συμμετοχή κάθε 15 μέρες για να λύνουμε κάθε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο που θα προκύπτει και να μην αφήνουμε να βουλιάζει το έργο του ΜΕΤΡΟ.

Το τρίτο αγκάθι η διοίκηση και εποπτεία του ΜΕΤΡΟ, που επίσης προσθέτει καθυστερήσεις, θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, μόλις αναλάβουν οι νέες ηγεσίες τις επόμενες μέρες, τόσο στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., όσο και στην Εγνατία Οδό Α.Ε. Έχει καταδειχθεί η αδυναμία της διοίκησης από την Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη έχει στελέχη, έχει τεχνογνωσία, υπάρχει τώρα και μεγάλη εμπειρία και μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη κατασκευής του ΜΕΤΡΟ.

Πιστεύω, ότι θα γίνει πολύ σύντομα κι αυτό και τότε θα είμαστε απολύτως βέβαιοι για τα τελικά χρονοδιαγράμματα».

Κλείνοντας ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τους επαγγελματίες του κέντρου της πόλης και όπου υπάρχουν εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ για την υπομονή τους. Ξέρω το δίκιο τους και τα προβλήματά τους, που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω των καθυστερήσεων και των μη έγκαιρων αλλαγών που έπρεπε να γίνουν.

Θέλω να ευχαριστήσω το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και τα άλλα Επιμελητήρια για την συνεργασία τους, γιατί μαζί τους και με τον κ. Γαλούση δώσαμε λύσεις σε πολλά από αυτά τα θέματα, ιδιαίτερα στις ημέρες των γιορτών. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού θα δώσουμε λύσεις σε ακόμα περισσότερα προβλήματα. Βέβαια ένα τέτοιο μεγάλο έργο όπως είναι το ΜΕΤΡΟ, σίγουρα δημιουργεί και κυκλοφοριακά προβλήματα, σίγουρα θα δημιουργεί και κάποιες πιέσεις στην τοπική αγορά. Όμως ήταν αδικαιολόγητες οι καθυστερήσεις το προηγούμενο διάστημα και οι ζημιές που υπέστησαν οι επαγγελματίες πολύ μεγάλες. Όπως έχουν και οι ίδιοι διαπιστώσει πολλά απ’ αυτά λύθηκαν πριν από τις γιορτές και θα είμαστε εδώ να δίνουμε λύσεις σε κάθε τέτοιο πρόβλημα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το πάγωμα του έργου ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:

«Θα ήθελα να τονίσω, πως και η Κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο είχε πολλά προβλήματα, άλλαξε μάλιστα και ιδιοκτησιακό καθεστώς τα προηγούμενα χρόνια και τα δικά της προβλήματα προσέθεσαν πολύ στις καθυστερήσεις. Πιστεύουμε ότι σήμερα η Κοινοπραξία έχει απέναντι της μια πολιτεία, που ασχολείται με τα θέματα και σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Υποδομών, μεταξύ της ηγεσίας της Κοινοπραξίας και των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου μας τέθηκε και η βάση της συνεργασίας. Νομίζω, πως είμαστε σ’ ένα πολύ καλό δρόμο, συντονισμένοι όλοι να πετύχουμε το μεγάλο στόχο. Δεν υπάρχει ζήτημα για κόλλημα του έργου και δεν θα υπάρξει ποτέ, τρέχουμε και κερδίζουμε χρόνο».

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του Παπάφειου, υπογράμμισε:

«Με το Παπάφειο ήδη μετά από εντολή μου έχουν γίνει οι συναντήσεις του κ. Γαλούση και η επικοινωνία με το Προεδρείο του Ιδρύματος. Θέλω να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο, γιατί δείχνει πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας. Είμαι βέβαιος, πως ένα πρόβλημα που χρόνιζε και με το οποίο δεν ασχολούνταν η προηγούμενη διοίκηση και δημιουργούσε πολλά προβλήματα, θα λυθεί σύντομα».

Σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, επεσήμανε:

«Έχει περάσει μέχρι σήμερα πάνω από το 50% του συμβατικού χρόνου, έχουν πιστοποιηθεί δαπάνες περίπου 120 εκ. € και όλα αυτά τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που εντοπίσαμε έχουν θέσει σε μεγάλο βαθμό εκτός χρονοδιαγράμματος το ΜΕΤΡΟ. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ πριν από τις εκλογές του Οκτώβρη, είχε ήδη δώσει πέντε τμηματικές παρατάσεις. Αυτές οι παρατάσεις θα οδηγούσαν και στην παράταση του τελικού χρόνου αναπόφευκτα. Με τις επιλογές που έχουμε κάνει θα κερδίσουμε μεγάλο μέρος του χαμένου αυτού χρόνου. Ας αφήσουμε την δουλειά την ίδια να δείξει αποτελέσματα, εγώ είμαι αισιόδοξος. Δυστυχώς ένα άλλο θέμα είναι οι μετροπόντικες, οι οποίοι ξεκίνησαν με 12 ως 13 μήνες καθυστέρηση από τα αρχικά τους χρονοδιαγράμματα και δεν έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν, γιατί ακριβώς υπήρξαν τα προβλήματα που εντοπίσαμε προηγούμενα. Σταθμοί ακόμα δεν έχουν κατασκευαστεί, χώροι στους οποίους θα κατασκευαστούν σταθμοί ακόμα δεν έχουν απαλλοτριωθεί και όλα αυτά δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες. Νομίζω ότι με τους ρυθμούς που κινούμαστε, πολύ γρήγορα θα συνεχίσουν το ταξίδι τους και οι μετροπόντικες. Σε λίγο θα πραγματοποιηθεί και η Ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Κ. Μακεδονίας, μια σημαντική πρωτοβουλία με θέμα αποκλειστικά το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης κι εκεί θα κάνουμε πιο αναλυτικές ανακοινώσεις».

Tags:
No comments yet.