Το μετρό κάνει στάση στην Καλαμαριά

May 8th, 2009
Αγγελιοφόρος, 07.05.09

Σε περίπου έξι χρόνια, εκτός απροόπτου, αναμένεται οι Θεσσαλονικείς να δουν το μετρό να φτάνει στην Καλαμαριά, δίνοντας ανάσα στο κυκλοφοριακό που επιβαρύνει ιδιαίτερα τις περιοχές στα νοτιοανατολικά της πόλης και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αρχίσει η εκπόνηση της προμελέτης για την επέκταση της γραμμής από την Καλαμαριά μέχρι το αεροδρόμιο.

Δημοπρατήθηκε

Με στόχο η επέκταση προς την Καλαμαριά να γίνει παράλληλα με την κατασκευή του βασικού έργου και να ολοκληρωθεί σε μικρό διάστημα από τη λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό (η ολοκλήρωση της οποίας προβλέπεται για το 2013), ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χτες τη δημοπράτησή της.

Πρόκειται για την πρώτη επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει πέντε σύγχρονους σταθμούς και 4,8 χλμ. υπόγειας γραμμής. Παράλληλα, θα κατασκευαστεί σταθμός μετεπιβίβασης, όπως και χώρος στάθμευσης 1.000 ΙΧ οχημάτων στον τερματικό σταθμό της Μίκρας.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του νέου διαγωνισμού, οι διαγωνιζόμενες τεχνικές εταιρίες οφείλουν να υποβάλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντός τους για την κατασκευή του έργου μέχρι τις 22 Ιουνίου 2009.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται:

– Η κατασκευή 5 σταθμών, στη νομαρχία, την Καλαμαριά, την Αρετσού, τη Νέα Κρήνη και τη Μίκρα.

– Η κατασκευή δύο σηράγγων μονής τροχιάς, που θα κατασκευαστούν με υπόγεια μηχανική διάνοιξη (μετροπόντικες).

– Η προμήθεια και η εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού, που θα τεθούν σε λειτουργία αφού γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές.

– Η κατασκευή του σταθμού μετεπιβίβασης στον τερματικό σταθμό της Μίκρας, με εγκαταστάσεις για τα λεωφορεία. Στο ίδιο σημείο θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης, με περίπου 1.000 θέσεις ΙΧ οχημάτων.

Κόστος 465 εκατ. ευρώ

Ο προϋπολογισμός του βασικού έργου της επέκτασης ανέρχεται στα 425 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός θα διαμορφωθεί στα 465 εκατ. ευρώ, καθώς ορισμένα ειδικά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο πρόσθετων διαγωνισμών που θα ακολουθήσουν (προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ).

Στόχος είναι ο διαγωνισμός, που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2010, οπότε θα υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία, με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν εμπόδια, όπως εμπλοκές με ενστάσεις, προσφυγές κ.λπ. Η κατασκευή του έργου υπολογίζεται να αρχίσει το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου με στόχο να ολοκληρωθεί το 2015.

Προς Σταυρούπολη

Ανάλογος είναι και ο στόχος για την επέκταση της γραμμής βορειοδυτικά προς Σταυρούπολη, επίσης μήκους 5 χλμ. Το έργο προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2009, ωστόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκεται ακόμη προς αναζήτηση των σχετικών κονδυλίων ώστε να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή του.

Σύμφωνα με την «Αττικό Μετρό», στη δεύτερη φάση των επεκτάσεων του έργου πέρα από το αεροδρόμιο, αναμένεται να ενταχθεί και το Κορδελιό, ώστε να δημιουργηθεί σταδιακά ένα πλήρες δίκτυο μετρό στη Θεσσαλονίκη, ανάλογο με αυτό της Αθήνας.

Tags:
No comments yet.