Το μετρό πάει Κορδελιό και αεροδρόμιο!

Dec 1st, 2007
Αγγελιοφόρος, 01.12.07

Mετρό από το Κορδελιό μέχρι το αεροδρόμιο! Αυτά είναι τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και της «Αττικό Μετρό ΑΕ» για τις επεκτάσεις του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοινώθηκαν χτες από τον υπουργό, Γιώργο Σουφλιά, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη.

«Στη δεύτερη φάση των επεκτάσεων του μετρό της Θεσσαλονίκης θα ενταχθούν και άλλες περιοχές της πόλης, προς αεροδρόμιο και Κορδελιό, προκειμένου σταδιακά να δημιουργηθεί ένα πλήρες δίκτυο μετρό στη Θεσσαλονίκη, που θα εξυπηρετεί ολοένα και περισσότερους κατοίκους», δήλωσε ο κ. Σουφλιάς.

O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος επισκέφτηκε το εργοτάξιο του μετρό στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου ήδη έφτασε ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες, τόνισε ότι οι εργασίες κατασκευής της βασικής γραμμής του μετρό, από το Ν.Σ. Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία, προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα προχωρούν οι μελέτες για τις επεκτάσεις του μετρό προς την Καλαμαριά και προς τη Σταυρούπολη, με πέντε χιλιόμετρα και πέντε σταθμούς και για τις δυο περιοχές.

«Για την επέκταση της γραμμής προς Καλαμαριά έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ από το Δ ΚΠΣ», υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι η δημοπράτηση και κατασκευή της πρώτης φάσης των επεκτάσεων να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την κατασκευή του βασικού έργου του μετρό και να ολοκληρωθεί λίγο μετά τη βασική γραμμή (2012)». Ετσι, βάσει του προγραμματισμού, μέχρι το 2012 η Θεσσαλονίκη θα έχει το πιο σύγχρονο μετρό στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης, το οποίο θα εκτείνεται σε μήκος 9,6 χλμ. και θα έχει 13 σταθμούς (Ν. Σ. Σταθμός, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδη, Φλέμινγκ, Αναλήψεως, Πατρικίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία), ενώ μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν ολοκληρωθεί οι επεκτάσεις προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη.

O μετροπόντικας

O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήρθε χτες στη Θεσσαλονίκη ουσιαστικά για να υποδεχτεί τον πρώτο από τους δύο μετροπόντικες. «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για το έργο κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης. Υποδεχόμαστε τον πρώτο από τους δύο μετροπόντικες που θα χρησιμοποιηθούν για τη διάνοιξη των σηράγγων του μετρό της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα, το καλύτερο που έχουμε στην Ελλάδα, γερμανικής κατασκευής», τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

O μετροπόντικας έχει μήκος 90 μέτρα, διάμετρο 6,19 μέτρα, βάρος 42,5 τόνους και κατασκευάστηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, διαθέτοντας συστήματα τα οποία, μεταξύ άλλων, ελαχιστοποιούν τις επιφανειακές καθιζήσεις. Σε καθημερινή βάση θα κατασκευάζει 10 13 μέτρα σήραγγας, ανάλογα με τις συνθήκες από περιοχή σε περιοχή, σε βάθος από 16 έως 31 μέτρα. «O δεύτερος μετροπόντικας θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του επόμενου έτους. Και τα δύο μηχανήματα θα ξεκινήσουν από την προσεχή άνοιξη το υπόγειο ταξίδι τους», υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα δύο μηχανήματα θα εργαστούν περί τους 30 μήνες, προκειμένου να ανοίξουν το καθένα από 7,5 χλμ. σήραγγας, καθώς τα υπόλοιπα 2,1 χλμ. της βασικής γραμμής του μετρό θα κατασκευαστούν με ανοιχτό όρυγμα.

Η πρόοδος

O Γιώργος Σουφλιάς, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο εργοτάξιο στο Ν.Σ. Σταθμό, διαπίστωσε με ικανοποίηση -όπως είπε χαρακτηριστικά- την πρόοδο του έργου. «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει γίνει πολλή δουλειά, που μπορεί να μη γίνεται άμεσα αντιληπτή από το ευρύ κοινό, αλλά είναι εξαιρετικά καθοριστική για την υλοποίηση του μετρό», σημείωσε.

Καταρχήν, όπως ανέφερε ο υπουργός, ολοκληρώθηκε το 80% των μελετών εφαρμογής. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών κατά μήκος της χάραξης του μετρό με 350 γεωτρήσεις, αλλά και η απαραίτητη καταγραφή και ο έλεγχος των κτιρίων που βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής του μετρό σε ακτίνα 50 μέτρων. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες οκτώ εργοταξιακές καταλήψεις, ολοκληρώθηκαν οι παρακάμψεις δικτύων κοινής ωφελείας σε έξι εργοταξιακούς χώρους και σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται στους σταθμούς Δημοκρατίας και Αγίας Σοφίας.

Επίσης, ξεκίνησε η κατασκευή των σταθμών στο Ν.Σ. Σταθμό, στη Βενιζέλου και στο Σιντριβάνι. Στους δύο πρώτους σταθμούς βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων (του περιβλήματος του σταθμού) από ειδικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του φρέατος εκκίνησης των δύο μετροπόντικων, το σημείο, δηλαδή, απ όπου θα ξεκινήσει η κατασκευή των σηράγγων.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, λύθηκαν πολύπλοκα ζητήματα, όπως η εξασφάλιση των χώρων για τα εργοτάξια του μετρό.

Συνολικά σήμερα για το μετρό της Θεσσαλονίκης εργάζονται καθημερινά περισσότερα από 600 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.

Tags:
No comments yet.