Το Μετρό των απολύσεων

Mar 12th, 2013

Ελευθεροτυπία, 12.03.2013

Του Σάκη Αποστολάκη

ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ 6 ΕΤΩΝ, ΕΧΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 25% ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Μόλις 400 εργαζόμενοι απασχολούνται σ'αυτό που πρωθυπουργοί, υπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων περηφανεύονται να αποκαλούν «το μεγαλύτερο τεχνικό έργο στην Ελλάδα» και «το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης». Το Μετρό Θεσσαλονίκης. Χθες ξεκίνησαν οι απολύσεις των 400 από τους 800 συνολικά εργαζομένους που δούλευαν αυτή τη στιγμή στο Μετρό, αν και σύμφωνα με τις προβλέψεις, όταν το έργο θα έφτανε στην παρούσα φάση, θα απασχολούσε 3.000 εργαζόμενους.

800 ήταν συνολικά οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης που δούλευαν μέχρι τώρα 800 ήταν συνολικά οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης που δούλευαν μέχρι τώρα Υποσχέσεις

Βέβαια, σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, το έργο έπρεπε να έχει ήδη παραδοθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Ομως, μέχρι στιγμής, και με καθυστερήσεις 6 ετών, έχει εκτελεστεί μόνο το 25% της κύριας γραμμής, από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έως τη Νέα Ελβετία. Από πλευράς κυβέρνησης ανακοινώνεται ότι η κύρια γραμμή θα τελειώσει το 2016. Για τους Θεσσαλονικείς, αυτό αποτελεί το νέο ανέκδοτο. Κανείς δεν πιστεύει ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Ούτε καν το ελπίζει πλέον. Ο φόβος που κυριαρχεί είναι μήπως βρεθούν μπροστά σε μια νέα «Υποθαλάσσια Αρτηρία», η οποία όμως δεν άφησε, ορατές τουλάχιστον, πληγές στην πόλη. Αντίθετα, το Μετρό Θεσσαλονίκης παραμένει μια ανοιχτή πληγή, που, αντί να γιατρεύεται, αντίθετα, συνεχίζει να κακοφορμίζει.

Χθες ήταν σαν μέρα κηδείας στο Μετρό. Εργαζόμενοι παρηγορούσαν και χτυπούσαν φιλικά στην πλάτη τους συναδέλφους τους που παρέλαβαν πρώτοι το χαρτί της απόλυσης. Προσπαθούσαν να δώσουν κουράγιο ο ένας στον άλλο, με την ελπίδα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξαναπροσληφθούν. Με μισθούς όμως των 500 ευρώ. Κι αυτοί που δεν θα απολυθούν, πιστεύουν ότι σε λίγο θα έρθει και η δική τους σειρά να υποστούν μειώσεις που θα ρίξουν το μισθό τους στο ίδιο επίπεδο.

Κοινωνικά κριτήρια

Από την πλευρά της «Αττικό Μετρό» φαίνεται ότι καταβάλλονται προσπάθειες να γίνουν οι επαναπροσλήψεις τον Ιούνιο. Οχι από πνεύμα κατανόησης στα προβλήματα των απολυμένων, αλλά για να προλάβει το καλοκαίρι και τις καλές μέρες, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στο πολύπαθο έργο. Δίνονται επίσης υποσχέσεις για επαναπρόσληψη στους απολυμένους, αλλά χωρίς καμία απολύτως έγγραφη δέσμευση, παρά μόνο προφορικά, και χωρίς να γίνεται λόγος για τους μισθούς της επαναπρόσληψης. Οι απολυμένοι φοβούνται το ενδεχόμενο να επιβληθεί από την κυβέρνηση νέα μείωση του κατώτερου μισθού. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο αρχαιολογικό τμήμα του Μετρό, από το οποίο έγιναν οι απολύσεις, Χάρης Κυπριανίδης.

Οπως λέει, μόνο στο εργοτάξιο του σταθμού «Αγία Σοφία» εκτελούνται κανονικά εργασίες, ενώ τα άλλα εργοτάξια υπολειτουργούν με ελάχιστο και μεταφερόμενο προσωπικό από σταθμό σε σταθμό. Την ίδια στιγμή, στους προβλεπόμενους σταθμούς μετά την «Ανάληψη» δεν έχει πέσει ούτε αξίνα. Εκφράζει φόβους για νέες καθυστερήσεις, καθώς από χθες κυκλοφορεί η φήμη ότι το θέμα των αρχαιοτήτων στο σταθμό «Βενιζέλου» θα ξαναπεράσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), έπειτα από το διχασμό που έχει φέρει σε πολίτες, αρχές, αρχαιολόγους και τεχνικό κόσμο της Θεσσαλονίκης.

Η «Αττικό Μετρό» διαβεβαιώνει ότι οι επαναπροσλήψεις των εργαζομένων στο αρχαιολογικό κομμάτι του έργου θα γίνουν με κοινωνικά κριτήρια που θα διαμορφωθούν με τη συνδρομή εκπροσώπων των εργαζομένων, όταν θα ανοίξουν νέα σκάμματα. Υποστηρίζει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να απελευθερωθούν νέα μέτωπα στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ώστε σύντομα να υπάρξουν νέα σκάμματα για αρχαιολογική έρευνα. Επισημαίνει ότι «η μισθολογική πολιτική που θα ακολουθήσει, θα είναι η ίδια με αυτή του υπουργείου Πολιτισμού για αντίστοιχα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), από την πλευρά του, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης και ζητά από την «Αττικό Μετρό» να σταματήσει να κωλυσιεργεί, να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα στην επαναπρόσληψη των απολυμένων και στην επίλυση των προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση του έργου. Χαρακτηρίζει πρόφαση για διακοπή των εργασιών τα αρχαία της Βενιζέλου, ώστε να διακοπούν οι εργασίες και να προχωρήσει στις 400 απολύσεις.

Το ΕΚΘ ζητά να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να εξευρεθεί μια πραγματική λύση που θα εξασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τους ίδιους μισθολογικούς όρους εργασίας των εργαζομένων, ενώ παράλληλα θα ανατρέπει τη «στάσιμη και επικίνδυνη κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί.

No comments yet.