Το μποτιλιάρισμα πάει ανατολικά

Mar 16th, 2008
Αγγελιοφόρος, 03.03.08
Το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί καθημερινά τους τελευταίους μήνες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης λόγω των έργων του μετρό επεκτείνεται στην ανατολική πλευρά της πόλης. Μέσα στον Ιανουάριο πρόκειται να στηθούν τα εργοτάξια του μετρό στο σταθμό Ευκλείδη και ενδεχομένως στο σταθμό Φλέμινγκ, φέρνοντας μαζί τους χίλια δύο προβλήματα στην κυκλοφορία. Σταδιακά και μέχρι την άνοιξη πρόκειται να αναπτυχθούν όλες οι εργοταξιακές καταλήψεις του έργου μέχρι τη Νέα Ελβετία.

Η Θεσσαλονίκη τους επόμενους μήνες θα θυμίζει πλέον ένα… απέραντο εργοτάξιο και τα προβλήματα στην κυκλοφορία όχι μόνο θα είναι τεράστια, αλλά θα εκτείνονται τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στην ανατολική πλευρά της. Τα κυκλοφοριακά δεδομένα θα αλλάξουν ριζικά, καθώς πολλοί δρόμοι θα κλείσουν τμηματικά.

Ευκλείδη

Η Κατσιμίδη, η Κωνσταντινουπόλεως, η Ασκληπιού, η Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και η Oμήρου από τα μέσα του τρέχοντος μηνός πρόκειται να αποτελέσουν ένα «κόκκινο» σημείο διέλευσης για τους Θεσσαλονικείς, καθώς εκεί θα αναπτυχθεί το εργοτάξιο του μετρό για την κατασκευή του σταθμού Ευκλείδη.

Το εργοτάξιο αυτό θεωρείται από τους συγκοινωνιολόγους ένα από τα δυσκολότερα. Κι αυτό επειδή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Θεαγένειο Νοσοκομείο, όπου καθημερινά εκατοντάδες οδηγοί αναζητούν μια θέση πάρκινγκ. Στην περιοχή το πρόβλημα της στάθμευσης είναι τεράστιο και τα κυκλοφοριακά προβλήματα αποτελούν… ρουτίνα. Εξάλλου και ο OΑΣΘ θεωρεί τη διέλευση των αστικών από το σημείο ως μία από τις δυσκολότερες σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Είναι, άλλωστε, συχνό το φαινόμενο τα λεωφορεία να εγκλωβίζονται από παράνομα παρκαρισμένα, διπλοπαρκαρισμένα, ακόμα και τριπλοπαρκαρισμένα οχήματα.

Φλέμινγκ

Μέσα στον Ιανουάριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα αναπτυχθεί και το εργοτάξιο του μετρό στο σταθμό Φλέμινγκ, το οποίο θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης των προβλημάτων στην οδό Δελφών. Η Δελφών, παρά το ότι σηκώνει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, προβλέπεται να απομείνει με μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας ανά ρεύμα. Προβλήματα λόγω των εργοταξιακών καταλήψεων θα δημιουργηθούν, επίσης, στις οδούς Φλέμινγκ, Βαρόνου Χιρς, Μακεδονίας και Καλλιδοπούλου.

Τα υπόλοιπα

Από εκεί και πέρα και μέχρι την άνοιξη πρόκειται να αναπτυχθούν και τα υπόλοιπα εργοτάξια του μετρό, μέχρι το τέρμα της βασικής γραμμής, στη Νέα Ελβετία. Ετσι, επόμενο εργοτάξιο θα είναι αυτό της Αναλήψεως, όπου προβλήματα θα δημιουργηθούν στις οδούς Δελφών, Αναλήψεως, Γ. Δροσίνη, Ψυχάρη και Κατακουζηνού. Επόμενος σταθμός του μετρό η Πατρικίου, όπου προβλήματα θα υπάρξουν στη Σόλωνος, τη Χαλκιδικής, τη Φιλελλήνων, την 25ης Μαρτίου και την Παπαντωνίου. Στο συγκεκριμένο σταθμό, μάλιστα, πρόκειται να κατασκευαστεί η διασταύρωση του μετρό προς την Καλαμαριά, οπότε τα εργοτάξια στην περιοχή θα είναι δύο.

Στη Βούλγαρη θα βρίσκεται ο επόμενος σταθμός του μετρό με τα προβλήματα στην κυκλοφορία να εστιάζονται στην ομώνυμη οδό, αλλά και στις οδούς Καθηγητού Παπαδάκη, Σαμοθράκη Αχιλλέα, Αστυπάλαιας και Ιωάννη Πολέμη. Μάλιστα, η Βούλγαρη και η Παπαδάκη θα απομείνουν με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά ρεύμα.

Κλείνουν εντελώς

Αν μέχρι και το σταθμό Βούλγαρη η κατασκευή του μετρό συνεπάγεται μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία, από τη Βούλγαρη και μέχρι το τέλος του έργου τα πράγματα θα είναι… δραματικά. Κι αυτό καθώς το μετρό, κατευθυνόμενο στην τελευταία του στάση, στη Νέα Ελβετία, δε θα φτάσει με μετροπόντικες, αλλά με ανοιχτό όρυγμα. Η Καθηγητού Παπαδάκη, μετά τη διασταύρωσή της με τη Βούλγαρη και με κατεύθυνση ανατολικά θα κλείνει, όπως και η Μιχαήλ Ψελλού, που σε μεγάλο τμήμα της σε ό,τι αφορά το πλάτος αλλά και το μήκος της θα κλείσει για αρκετούς μήνες.

Από το τέρμα του μετρό και ανατολικότερα θα γίνουν κι άλλες εργασίες, επίσης με ανοιχτό όρυγμα, καθώς στην Πυλαία πρόκειται να κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο του μετρό, σε έκταση 50.000 τ.μ. Ειδικότερα, η χάραξη θα ακολουθήσει την οδό Παπαναστασίου μέχρι το ύψος της οδού Κανελλοπούλου. Στη συνέχεια θα τέμνει την Κωνσταντίνου Καραμανλή και θα φτάνει στην οδό Ερυθρού Σταυρού, απ όπου αρχίζει η χωροθέτηση του αμαξοστασίου.

Tags:
No comments yet.