Το Νοέμβριο η δημοπράτηση της επέκτασης του Μετρό στην Καλαμαριά

Nov 8th, 2011

Voria.gr, 08.11.2011

Της Άννης Καρολίδου

Η κατασκευή της επέκτασης του Μετρό προς την Καλαμαριά αναμένεται να αρχίσει το καλοκαίρι του 2012

Ξεκινάει οσονούπω το Μετρό για την Καλαμαριά, καθώς μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως»  για το δεύτερο και τελικό στάδιο του διαγωνισμού .  
Αυτή είναι η πρώτη επέκταση της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης,  έργο που μετά από πρόταση της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΠΕΚΑ, έχει προωθηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση και ένταξη με το ποσό των 425 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, από τα έξι σχήματα και εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τον Ιούλιο του 2009,  τέσσερα είναι αυτά που προεπιλέγονται και περνάνε στο β΄στάδιο. Συγκεκριμένα, είναι στη φάση οριστικοποίησης η επιλογή των:
 

AKTΩΡ ΑΤΕ.  
ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ – IMPREGILO – SELI – ANSALDO STS.
Κ/Ξ «ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ALPINE BAU GMBH – FCC CONSTRUCTION S.A.»
Κ/Ξ «J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA S.p.A. – ALSTOM TRANSPORT S.A.»

Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, αυτοί που προεπιλέγονται στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, θα κληθούν να υποβάλλουν τις οικονομικές και τεχνικές τους προσφορές,  αφού προηγουμένως τους δοθούν οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης. Σημειώνεται ότι  η  κατασκευή της επέκτασης προς Καλαμαριά , θα γίνει με τη μέθοδο μελέτη- κατασκευή, την ίδια δηλαδή μέθοδο με την οποία κατασκευάζεται η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Εάν δεν υπάρξουν προσφυγές, η κατασκευή της επέκτασης θα αρχίσει το καλοκαίρι του 2012, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. κ. Χρ. Τσίτουρας,

Η επέκταση , με σημείο εκκίνησης το σταθμό «Πατρίκιος», θα έχει μήκος 4,8 χλμ. και θα διαθέτει πέντε σταθμούς. Από τον «Πατρίκιο», διά της οδού Κρήτης, το μετρό θα κατευθύνεται προς την οδό Μητροπολίτου Κυδωνιών (πρ. Νομαρχία) και από εκεί στην οδό Πόντου, για να καταλήγει στη Μίκρα. Ο πρώτος σταθμός, «Νομαρχία», θα βρίσκεται απέναντι από τη Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος. Ο δεύτερος,  «Καλαμαριά», θα βρίσκεται στην συμβολή των οδών Αιγαίου, Μεταμορφώσεως και Πόντου.

Ο σταθμός «Αρετσού», θα βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο του «Αριστοτέλη», στο τέλος της οδού Πόντου .Ο σταθμός «Νέα Κρήνη», στη συμβολή της επέκτασης της Πόντου με τη Βρυούλων και,  ο  τελευταίος σταθμός, «Μίκρα», θα κατασκευαστεί  στην επέκταση της οδού Πόντου,  πριν από το γήπεδο του Ηρακλή.  Από το σταθμό αυτό, θα ξεκινάει η επέκταση που θα φτάνει , πιθανότητα με monorail, στο αεροδρόμιο  «Μακεδονία»

Τέλος, η Αττικό Μετρό, έχει ολοκληρώσει τις μελέτες για την επέκταση δυτικά , με γραμμή 6,5 χλμ. που θα ξεκινάει από την Πλατεία Δημοκρατίας  μέχρι την Ευκαρπία και  τα Νοσοκομεία.
 

No comments yet.