Το πάρκο «έκρυβε» αρχαία

Dec 2nd, 2009
Ελευθεροτυπία, 02.12.09

Μια μαρμάρινη σαρκοφάγος, θραύσματα από αγγεία, τα οποία χρονολογούνται στη παλαιοχριστιανική περίοδο εντοπίστηκαν σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν στη διάρκεια εργασιών συνεργείων του δήμου Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία πάρκου στη περιοχή «Παραγκούπολη», που βρίσκεται μεταξύ των οδών Λαγκαδά, Δραγουμάνου, Μιχαήλ Καλού και Ιβανώφ.

Αρχαιολόγοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πιθανολογούν ότι πρόκειται για τμήμα του δυτικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης, μεγάλο μέρος του οποίου βρέθηκε μπροστά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, στα φρεάτια που διανοίχτηκαν για το σταθμό και το αμαξοστάσιο του μετρό. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε πολύ μικρό βάθος, ενώ εκτιμάται ότι σε μεγαλύτερο βάθος θα εντοπιστούν και αρχαιότητες από τη ρωμαϊκή περίοδο.
Οι εργασίες για τη δημιουργία του πάρκου θα διακοπούν μέχρι αν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές, ενώ η δήμος Θεσσαλονίκης ζητά να προχωρήσει σε επιφανειακή διαμόρφωση του χώρου, ώστε να μη δίνει εικόνα εγκατάλειψης.

Tags:
No comments yet.