Το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τους εργαζόμενους στο μετρό

Nov 20th, 2012

Το Πρώτο Θέμα, 20.11.2012

Αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην απεργία λόγω ανατροπής των μισθολογικών δεδομένων
Υπέρ των 30 εργαζομένων της ΑΕΓΕΚ στο μετρό της Θεσσαλονίκης τάχθηκε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στις απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω της ανατροπής των μισθολογικών δεδομένων των εργατοτεχνικών. Συμπέρασμα; Το θρίλερ με το έργο συνεχίζεται!

Η τεχνική εταιρεία είχε απολύσει προ μηνών 170 εργαζόμενους ως πλεονάζων προσωπικό και αποφάσισε να επαναπροσλάβει τους 30 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (20 ημερών) και με βάση την εθνική συλλογή σύμβαση όπως προκύπτει με τους μνημονιακούς νόμους, που ψαλιδίζουν τον κατώτατο μισθό. Οι εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν ότι η συμφωνία ήταν να προσληφθούν με το προηγούμενο καθεστώς μισθολογικής κλίμακας.

Επί της ουσίας, το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση για τις μειώσεις των μισθών και την κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, ισχυριζόμενο ότι παραβιάζει τις αρχές της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις μεταξύ των νεοπροσληφθέντων και των εργατοτεχνικών που προσλήφθηκαν στην εταιρία σε προγενέστερο χρόνο.
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ενδεικτική της στάσης των δικαστικών αρχών στους μνημονιακούς νόμους αλλά και ενδεικτική της άποψης ότι οι δικαστές δεν θα χαρίζονται στο εξής σε υποθέσεις που σχετίζονται με εξοντωτικά μέτρα που λαμβάνονται για δημοσιονομικούς σκοπούς και θίγουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.    

Το δικαστήριο διατυπώνει κρίση και για το έργο, σημειώνοντας ότι η απεργία δεν ζημιώνει τις εργασίες που εμφανίζουν ήδη καθυστέρηση τέσσερα χρόνια και που σύμφωνα με τους μάρτυρες καταβάλλονται προσπάθειες για να παραδοθεί το 2017!

No comments yet.