Το 2015 στις ράγες το μετρό

Sep 27th, 2011

Μακεδονία, 27.09.2011

 

Η πορεία του έργου και τα σχέδια για τις επεκτάσεις παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης

Το 2015 και όχι νωρίτερα πρόκειται να παραδοθεί και να λειτουργήσει η βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης από τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό έως το πάρκο της Νέας Ελβετίας, σε μήκος 9,6 χλμ. Με τις γραμμές επέκτασής του προς τα δυτικά της πόλης, προς την Καλαμαριά και το αεροδρόμιο “Μακεδονία” το μετρό Θεσσαλονίκης θα έχει συνολικό μήκος 33 χλμ.
Τον Οκτώβριο δημοπρατείται η δεύτερη τελική φάση της επέκτασης προς Καλαμαριά και μέχρι τη Μίκρα, μήκους 4,8 χλμ., ενώ οι εργασίες κατασκευής θα αρχίσουν το πρώτο εξάμηνο του 2012. Η γραμμή αυτή, η κατασκευή της οποίας έχει κόστος 650 εκατ. ευρώ, θα έχει πέντε σταθμούς, δίδυμες σήραγγες και θα περιλαμβάνει αμαξοστάσιο και σταθμό μετεπιβίβασης στη Μίκρα. Για το χρονοδιάγραμμα αυτό δεσμεύτηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης ο διευθυντής έργου της Μετρό Θεσσαλονίκης ΑΕ Γιώργος Κωνσταντινίδης, διευκρινίζοντας ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα για το 2012 δεν είναι εφικτό, καθώς δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι αρχαιολογικές έρευνες.
Επισήμανε ότι μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί κατά το 38% η κατασκευή των σταθμών, όπως σε αυτόν του Ευκλείδη, ενώ σε ποσοστό που φτάνει το 65% ολοκληρώθηκαν οι σήραγγες του μετρό. Σε εξέλιξη, είπε, βρίσκεται η κατασκευή των επίσταθμων στους Αγίους Πάντες, στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό, στο πανεπιστήμιο, στη Φλέμιγκ, στον Ευκελίδη και στην Ανάληψη, ενώ σε ποσοστό 54% έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των αρχαιολογικών ανασκαφών. Συνεχίζονται όμως στον σταθμό πλατείας Δημοκρατίας, στη διακλάδωση από την πλατεία Δημοκρατίας προς Σταυρούπολη, στη Βενιζέλου, στην Αγίας Σοφίας και στο Σιντριβάνι.

Νέοι σταθμοί
Ο κ. Κωνσταντινίδης ανακοίνωσε ότι σύντομα αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής των σταθμών σε Σιντριβάνι, Παπάφειο, Πατρικίου (πάρκο Κρήτης) και στο αμαξοστάσιο του Φοίνικα, ενώ δεσμευμένοι θα παραμείνουν, όπως είπε, οι χώροι στην πλατεία Δημοκρατίας, στη Βενιζέλου και στην Αγίας Σοφίας, όπου οι εργασίες συνεχίζονται εντατικά.
Ο διευθυντής της Μετρό Θεσσαλονίκης ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά την απαλλοτρίωση γης στο Παπάφειο, στο σταθμό Πατρικίου, στη Βούλγαρη, στη Νέα Ελβετία και στο αμαξοστάσιο.
Σε ό,τι αφορά την οδό Δελφών, η οποία έχει κλείσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο κ. Κωνσταντινίδης υποστήριξε ότι το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως θα παραμείνει κλειστή για δέκα μήνες, ενώ οι επιπλέον εργασίες που εκτιμήθηκε ότι απαιτούνται θα ενσωματωθούν τελικά στο δεκάμηνο, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις. “Ήδη είχαμε προβλήματα από καθιζήσεις σε κτίρια στον σταθμό της Ανάληψης, γεγονός που μας θορύβησε και μας ανάγκασε να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα των δέκα μηνών στην οδό Δελφών”, ανέφερε σχετικά ο διευθυντής της Μετρό.

Οι επεκτάσεις
Η επέκταση προς Σταυρούπολη θα είναι μήκους 6,5 χλμ. με έξι σταθμούς και συνολικό κόστος 650 εκατ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη του χρόνου υπολογίζεται να δημοπρατηθούν οι οριστικές μελέτες, ενώ η δημοπράτηση του έργου αναμένεται το 2013. Η επέκταση προς Εύοσμο, Αμπελόκηπους και Μενεμένη θα έχει μήκος 4,4 χλμ., κόστος 440 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη. Ωστόσο η δημοπράτηση των μελετών αναμένεται να γίνει μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Νέα χάραξη σχεδιάζεται για Τούμπα και Χαριλάου, μήκους 5 χλμ., με τρεις σταθμούς, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, ενώ η επέκταση προς το αεροδρόμιο “Μακεδονία” θα είναι μήκους 5,5 χλμ., με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.
 
 

Tags:
No comments yet.