Τραμ μαζί με το Μετρό προτείνουν για τη Θεσσαλονίκη οι συγκοινωνιολόγοι

Dec 3rd, 2012

Voria.gr, 03.12.2012

Την προώθηση δημιουργίας δικτύου Τραμ συμπληρωματικό προς το Μετρό προτείνει ως τη βέλτιστη λύση για τη Θεσσαλονίκη το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης

Τη δημιουργία Τραμ συμπληρωματικό προς το Μετρό προωθεί το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση για την εισαγωγή ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις Αστικές Συγκοινωνίες της πόλης. Η προώθηση δημιουργίας δικτύου Τραμ στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης αποτελεί τη βασική παρέμβαση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Θεσσαλονίκης το οποίο για πρώτη φορά παρουσίασε και έθεσε σε διαβούλευση τον Σεπτέμβριο του 2012 κατά της διάρκεια της 2ης συνάντησης του Φόρουμ Κινητικότητας της Θεσσαλονίκης. Το Φόρουμ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του έργου ΑΤΤΑC (Attractive Urban Public Transport for Accessible Cities – Ελκυστικές Αστικές Δημόσιες Συγκοινωνίες για προσβάσιμες πόλεις) στο Πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης.

Στην 3η συνάντηση του Φόρουμ Κινητικότητας Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου συζητήθηκαν αναλυτικά οι προτάσεις για τη δημιουργία Τραμ. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Χρίστος Πυργίδης (ΑΠΘ), μέλος του ΣΑΣΘ, παρουσίασε τις εναλλακτικές λύσεις που αντιστοιχούν σε δύο σενάρια, όπου στο ένα λαμβάνεται υπόψη η βασική γραμμή του Μετρό και όλες οι επεκτάσεις του, ενώ στο άλλο λαμβάνεται υπόψη μόνο η βασική γραμμή και η επέκταση προς Καλαμαριά.

Ο κ. Πυργίδης τόνισε πως εκτός των συγκοινωνιακών πλεονεκτημάτων που θα υπάρχουν από το Τραμ, τα οφέλη θα είναι περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά. Επίσης τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα η ομάδα εργασίας του ΣΑΣΘ που ασχολείται με την στρατηγική για την ένταξη Συστημάτων Σταθερής Τροχιάς στην μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ομάδα έργου του έργου ECOTALE (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG IVC) στο οποίο συμμετέχει το ΣΑΣΘ θα ιεραρχήσουν τις εναλλακτικές οδεύσεις και θα μελετήσουν τις δύο επικρατέστερες. Στην παρούσα φάση έχουν καθοριστεί τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η ιεράρχηση, με την ενεργό συμμετοχή και των φορέων που συμμετέχουν στο Φόρουμ Κινητικότητας.

Την αισιοδοξία του για το νέο πλαίσιο στο οποίο σχεδιάζεται το Τραμ Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο πρώην Υφυπουργός Μεταφορών και Βουλευτής κ. Σ. Βούγιας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την συστηματικότητα της τρέχουσας διαδικασίας σε αντίθεση με τις ευρείες αλλά ανοργάνωτες συζητήσεις που εγιναν στο παρελθόν για το ίδιο θέμα.

Τόνισε ότι το Τραμ στο διάδρομο της Τσιμισκή/Βασ. Όλγας θα αποδεσμεύσει λεωφορεία του ΟΑΣΘ που με αναδιάρθρωση των γραμμών μπορούν να δρομολογηθούν σε άλλες περιοχές που έχουν ανάγκες δημόσιας συγκοινωνίας.

Ο διευθυντής του έργου ATTAC για το ΣΑΣΘ, συγκοινωνιολόγος κ. Βουγιούκας, συμπλήρωσε ότι κατά τη γνώμη του το Τραμ Θεσσαλονίκης δεν είναι πλέον εφικτό να προωθείται ως δημόσιο έργο στη οικονομική συγκυρία της επόμενης 5ετίας, αλλά πρέπει να αναζητηθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης όπως DBFO (Design Build Finance Operate, δηλαδή Μελέτη Κατασκευή Χρηματοδότηση Λειτουργία) όπως κατά το επιτυχές παράδειγμα του Τραμ του Νόττινγχαμ στην Αγγλία όπου τώρα δρομολογείται η 2η γραμμή. Επίσης είναι δυνατόν να υπάρξουν νέα σχήματα ΣΔΙΤ και αξιοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Ο συγκοινωνιολόγος Κώστας Ν. Πετράκης, ειδικός συνεργάτης του ΣΑΣΘ στο έργο ATTAC, υπογράμμισε την σημασία που έχει στην διαδικασία σχεδιασμού του Τραμ η σχετική μετάλλαξη του δημόσιου χώρου, η οποία εμφανίζεται με 3 κυρίως μορφές: (α) τις αναπλάσεις που μπορούν να γίνουν κατά μήκος της γραμμής Τραμ,
(β) την υλοποίηση παρεμβάσεων για τους πεζούς στο οδικό δίκτυο περί τις στάσεις ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των επιβατών στο Τραμ, και
(γ) την δημιουργία σύγχρονων πολυτροπικών σταθμών μετεπιβίβασης γύρω από τις βασικές στάσεις του Τραμ.

Η σημασία αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη με αυξημένο ειδικό βάρος στην διαδικασία αξιολόγησης των εναλλακτικών λύσεων του συστήματος.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Την πρόοδο εργασιών του έργου ATTAC σχετικά με το ΣΒΑΚ και την διερεύνηση για την εισαγωγή “Ενιαίου και Ευφυούς Συστήματος Κομίστρου” (ηλεκτρονικού εισιτηρίου) στις Αστικές Συγκοινωνίες της πόλης παρουσίασε ο Διευθυντής του έργου ΑΤΤΑC για το ΣΑΣΘ κ. Μάνος Βουγιούκας.

Επίσης, τόνισε πως οι φορείς της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν χρηματοδότηση κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, έχοντας ένα εγκεκριμένο ΣΒΑΚ από το 2013 και όπως διαφαίνεται από την μέχρι τώρα ενημέρωση στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι προαπαιτούμενο για την κοινοτική χρηματοδότηση επενδύσεων σχετικά με τις μεταφορές και τη βιώσιμη κινητικότητα.

Το ΣΑΣΘ είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο σύνταξης του ΣΒΑΚ σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα του έργου ATTAC. Τόσο το ΣΒΑΚ όσο και η πιλοτική δράση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε όλα τα μελλοντικά μέσα μαζικής μεταφοράς (Λεωφορεία, Μετρό, Τραμ, Θαλάσσια συγκοινωνία) αλλά και σε συνδυασμό με πληρωμές για στάθμευση, διόδια και ταξί, θα αποτελέσουν σημαντική κληρονομιά του έργου για τους φορείς της μητροπολιτικής περιοχής Θεσσαλονίκης.

«'Εν όψει του εμπλουτισμού των Δ.Σ. της Θεσσαλονίκης με σιδηροδρομικά μέσα (μετρό, τραμ), γίνεται πραγματικότητα η πολυτροπική μετακίνηση με μετεπιβιβάσεις. Επομένως, αποκτά νόημα η απρόσκοπτη μετακίνηση με ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μέσα, και μάλιστα με ευφυή κάρτα χωρίς μετρητά με παράλληλη αποφυγή της εισιτηριοδιαφυγής. Η διαβούλευση για το νέο, καινοτόμο σύστημα κομίστρου θα οδηγήσει στη διαμόρφωση στρατηγικής για την υλοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου» δήλωσε ο συγκοινωνιολόγος Αλέξανδρος Δελούκας, ειδικός συνεργάτης της ομάδας έργου ATTAC.
Βάσει του ΣΒΑΚ, οι ειδικοί συγκοινωνιολόγοι του ΣΑΣΘ πρότειναν 12 μέτρα παρεμβάσεων που θα αντιμετωπίσουν τα ζωτικά προβλήματα κινητικότητας της πόλης μας με βιώσιμο τρόπο.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ καθηγ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου τόνισε πως η συμμετοχή όλων των θεσμικών και επιστημονικών φορέων που σχετίζονται με θέματα κινητικότητας στην διαβούλευση και οι αντίστοιχες δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που συζητούνται θεωρείται το σημαντικότερο εργαλείο για την χάραξη πολιτικής.

Οι φορείς που συμμετέχουν στο Φόρουμ Κινητικότητας τόνισαν σε πλήρη ομοφωνία ότι:

    Θα στηρίξουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα συνεισφέρει στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αρκεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η τοπική κοινωνία και οικονομία και να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. Χαρακτηριστικά ανέφεραν το παράδειγμα της κατασκευής του Μετρό, όπου πολλές επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί λόγω της επί μακρόν διατήρησης των εργασιών εργοταξίων.
    Θα δεσμευτούν στις ενέργειες που απαιτεί η υλοποίηση των παρεμβάσεων που συζητούνται. Το Φόρουμ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του έργου ΑΤΤΑC (Ελκυστικές Αστικές Δημόσιες Συγκοινωνίες για προσβάσιμες πόλεις) στο Πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης. Η διεξαγωγή του συνδυάστηκε με την διακρατική συνάντηση των εταίρων του έργου στο οποίο η μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης εκπροσωπείται από το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).

Στη συνάντηση στην οποία προήδρευσε ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ καθηγ. Π. Παπαϊωάννου, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των σχετικών με την βιώσιμη κινητικότητα φορέων της πόλης. Επίσης παρευρέθηκαν οι επιστημονικοί και τεχνικοί συνεργάτες του ΣΑΣΘ και εκπρόσωποι των διακρατικών εταίρων του έργου ΑΤΤΑC, ενώ το παρόν έδωσε και ο πρώην Υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας.
 

No comments yet.