Τρεις μνηστήρες για την ΑΕΓΕΚ

Apr 6th, 2008
Ελευθεροτυπία, 06.04.08
Του Χρ. Κίτσιου

ΤΡΕΙΣ εγχώριοι μνηστήρες ερίζουν να καλύψουν το κενό… στρατηγικού επενδυτή, που άφησε στην ΑΕΓΕΚ το ναυάγιο της συμφωνίας με τον ινδικό κατασκευαστικό ομίλο DS Construction.Με μια λιτή ανακοίνωση στις 28 Μαρτίου η ΑΕΓΕΚ ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι οι τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς θεωρούν «λυθείσα την τριμερή συμφωνία αναδιοργάνωσης υποχρεώσεων που είχε υπογραφεί με την DS Construction στις 31/10/2007, καθώς οι Ινδοί δεν υλοποίησαν τις συμβατικές υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει έναντι των τραπεζών.

Μία εβδομάδα πριν απ’ την παραπάνω ανακοίνωση οι πιστώτριες τράπεζες της ΑΕΓΕΚ προχωρούσαν σε αλλαγή διοίκησης στην κατασκευαστική αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τον έλεγχό της και εκπαραθυρώνοντας το δίδυμο των βασικών της μετόχων, κ. Ι. Τριανταφύλλου και Σπ. Παπαγεωργίου.

Η απόφαση των τραπεζών και κυρίως του διδύμου Alpha Bank, Τραπέζης Πειραιώς να πάρουν την κατάσταση στην ΑΕΓΕΚ στα χέρια τους ελήφθη μετά από την καθυστέρηση από την πλευρά των Ινδών να προκαταβάλουν μέρος της συμμετοχής τους στην συμφωνηθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κίνηση που ήταν απαραίτητη προκειμένου η κατασκευαστική να ενισχυθεί με κεφάλαια.

Οι τράπεζες αντίθετα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβαν με βάση τη συμφωνία της 31/10/07, παρείχαν στην ΑΕΓΕΚ νέες γραμμές δανεισμού ή εγγυητικές περίπου 25 εκατ. ευρώ, ενώ προχώρησαν και μονομερώς στην εξαγορά της Αστακός Terminal (διαχειρίζεται το λιμάνι του Αστακού) καταβάλλοντας στην κατασκευαστική 125 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω κεφάλαια βέβαια θα κατευθυνθούν, αν δεν έχει συμβεί ήδη, για εξόφληση υποχρεώσεων της εισηγμένης κίνηση που θα μειώσει το δανεισμό στα 110 εκατ. ευρώ. Πέραν όμως των δανείων υπάρχουν και εγγυητικές που προσεγγίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 50 εκατ. ευρώ και αυτό καίει περισσότερο τις πιστώτριες τράπεζες της ΑΕΓΕΚ.

Υπεύθυνη για την απροθυμία των Ινδών να καταβάλουν με τη σειρά τους έναντι της συμμετοχής τους στην αύξηση κεφαλαίου που είχε συμφωνηθεί το ποσό των 10 εκατ. ευρώ θεωρήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις τράπεζες και η διοίκηση της ΑΕΓΕΚ και αυτό αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην ανάληψη του ελέγχου της κατασκευαστικής από τους πιστωτές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ταυτόχρονα με τη διοικητική εκπαραθύρωση των κ. κ. Ι. Τριανταφύλλου και Σπ. Παπαγεωργίου από τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου το δίδυμο Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς κίνησε τις διαδικασίες και για την κατάπτωση των προσωπικών τους δανείων με ενέχυρο μετοχές της ΑΕΓΕΚ. Ετσι, οι δύο τράπεζες θα βρεθούν να ελέγχουν περί το 12% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης αποτελώντας τους μεγαλομετόχους της, ενώ αν προχωρήσει και το σχέδιο κεφαλαιοποίησης μέρους των δανείων των τραπεζών τότε το ποσοστό τους θα ενισχυθεί έτι περαιτέρω.

Ενδιαφέρον

Παρά το ναυάγιο όμως με την DS Construction, οι διαδικασίες για την κατάρτιση ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΓΕΚ προχωρούν κανονικά. Και αυτό γιατί μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους για τις εξελίξεις στην ΑΕΓΕΚ. Οι όμιλοι ΕΛΤΕΧ, J Ρ Αβαξ , ΓΕΚ- Τέρνα έχουν ήδη προχωρήσει σε κρούσεις στις πιστώτριες τράπεζες της ΑΕΓΕΚ εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους και ζητώντας ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν άτυπες συναντήσεις μεταξύ βασικών μετόχων ή εκπροσώπων των παραπάνω ομίλων και τραπεζιτών και στα τραπεζικά γραφεία υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθεί νέος στρατηγικός επενδυτής.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος της ΑΕΓΕΚ το 2007 κατέγραψε ζημιές 35,55 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 33,32 εκατ. ευρώ το 2006, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών εμφανίστηκε μειωμένος κατά 5,6% στα 184,2 εκατ. ευρώ από 195,2 εκατ. ευρώ το 2006.

Tags:
No comments yet.