Τριχογνωμία στον δήμο για τον σταθμό της Βενιζέλου

Feb 22nd, 2013

Μακεδονία, 22.02.2013

«Δεν δέχομαι την άποψη του μετρό. Δεν με πείθει κανένας ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρης, τασσόμενος αναφανδόν υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων στη θέση που βρέθηκαν, στον σταθμό Βενιζέλου.
 

Ο δήμαρχος τόνισε ότι η περιουσία της Θεσσαλονίκης είναι ο πολιτισμός της, που διατρέχει τους αιώνες, και επικαλούμενους ιταλούς αρχαιολόγους σημείωσε ότι τα ευρήματα είναι αντίστοιχα με αυτά της Πομπηίας. «Οι καθυστερήσεις προκύπτουν λόγω του σταθμού της Ανάληψης και όχι των αρχαίων. Άλλο αν δεν έχουμε λεφτά, (αν είναι έτσι) να ψάξουμε να τα βρούμε» είπε, σχολιάζοντας ότι δεν είναι δυνατόν ο άνθρωπος να έχει φτάσει στο φεγγάρι και να μην υπάρχει τεχνική λύση για τις αρχαιότητες. Μάλιστα δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τους έλληνες τεχνικούς και ότι θα ήταν προτιμότερο να αποφανθούν ειδικοί από το εξωτερικό. Αναφερόμενος στο επιχείρημα ότι η μεταφορά των αρχαίων θα κοστίσει μόνο 500.000 ευρώ, είπε ότι είχε επικοινωνία με τον ειδικευμένο στη μεταφορά ολόκληρων μνημείων μηχανικό Δημήτρη Κορρέ, ο οποίος «γέλασε όταν άκουσε το ποσό».
Ο κ. Μπουτάρης είχε ήδη τοποθετηθεί τις προηγούμενες ημέρες υπέρ της συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με τον σταθμό του μετρό, έχοντας εκφράσει τη βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση, ώστε «τα σημαντικά ευρήματα να αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητας των πολιτών». Σχολιάζοντας την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου περί μεταφοράς των αρχαιολογικών ευρημάτων στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», ο κ. Μπουτάρης επεσήμανε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί. Είπε μάλιστα ότι, αν τελικά προκριθεί η λύση της μεταφοράς, την οποία ο ίδιος δεν φαίνεται να επιθυμεί, θα προτιμούσε τουλάχιστον να επιλεγεί ένας χώρος στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως το Γ’ Σώμα Στρατού ή το παλιό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Τρεις διαφορετικές απόψεις
Με την άποψη του δημάρχου δεν ταυτίζεται το σύνολο της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος διατελεί και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αττικό Μετρό ΑΕ, έχει συνταχθεί απόλυτα με την άποψη της εταιρείας περί αναγκαιότητας για μεταφορά των αρχαίων.
Μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση έχει ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος προτείνει την κατάργηση του σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου, ώστε να αναδειχθούν τα αρχαία. Ειδικότερα, προτείνει να γίνει ένα μεγάλο μουσείο σε συνδυασμό με το Αλκαζάρ και τον περιβάλλοντα χώρο του συγκεκριμένου μνημείου. «Η κατάργηση του σταθμού δεν έχει απολύτως καμία επίπτωση στο έργο του μετρό, αντιθέτως θα μειώσει το συνολικό κόστος αλλά και τον χρόνο κατασκευής του», σχολιάζει ο κ. Κουράκης, τονίζοντας ότι για την αποβίβαση και την επιβίβαση του κοινού είναι αρκετοί οι σταθμοί της Αγίας Σοφίας και της πλατείας Δημοκρατίας».
Η τύχη του σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης σε έκτακτη συνεδρίασή του, στην οποία θα προσκληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Χρέος μας είναι να συζητήσουμε με ηρεμία και νηφαλιότητα, να ακούσουμε όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις και τις γνώμες των ειδικών, ώστε κι εμείς με τη σειρά μας να σχηματίσουμε μια ορθή και δίκαιη κρίση για το θέμα», επεσήμανε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε σαφές ότι «το μετρό δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με τον δήμο».
 

 

No comments yet.