ΦΟΡΤΣΑΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΕΣ

Feb 2nd, 2010
Μακεδονία, 02.02.2010

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Στη Θεσσαλονίκη η διοίκηση του μετρό

Με τη μεταφορά της διοίκησης του μετρό από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία άτυπου συντονιστικού οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, υπό τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανέκυψαν στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης.

Οι αλλαγές στη συνολική διαχείριση του έργου έγιναν γνωστές χθες το πρωί από τον υφυπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος επισκέφτηκε τα εργοτάξια του μετρό μαζί με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της αρχαιολογικής ανασκαφής. Νωρίτερα είχαν σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες στα γραφεία της Μετρό Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, τα προβλήματα που ανέκυψαν στις εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης, τα οποία επέφεραν σημαντικές καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου, καθώς και οι λύσεις που θα δοθούν είναι:

1. Χαμηλή χρηματοδότηση. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, η εθνική συμμετοχή για την κατασκευή της κεντρικής γραμμής γινόταν μέσω δανεισμού. Λόγω των δύσκολων δημοσιονομικών τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα, υπήρξε πρόβλημα στην εθνική συμμετοχή και χάθηκαν περίπου 100 εκατ. ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ. Έτσι υπήρξαν καθυστερήσεις. Ο κ. Μαγκριώτης διαβεβαίωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει εγγυηθεί την απρόσκοπτη συνέχιση του δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ότι θα απορροφηθούν χρήματα από την Δ΄ προγραμματική περίοδο, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος.

2. Συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών. Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, με αποτέλεσμα να προκαλείται αρρυθμία στις εργασίες, που συχνά κολλούσαν στα αρχαιολογικά ευρήματα. Με εντολή του υπουργού Πολιτισμού, δόθηκε προτεραιότητα στο μετρό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, “οι αρχαιολογικές ανασκαφές είναι σημαντικές, το έργο που επιτελούν πολύ μεγάλο και το χρηματοδοτούμε, υπήρξε όμως πρόβλημα συντονισμού”. Έτσι αποφασίστηκε να γίνεται μια άτυπη συνάντηση των γενικών γραμματέων των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων κάθε 15 ημέρες, παρουσία του κ. Μαγκριώτη, για να λύνεται κάθε πρόβλημα που θα προκύπτει. Επίσης, όπως είπε η κ. Μενδώνη, “το ΚΑΣ συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα. Τα θέματα του μετρό θα μπαίνουν στη συνεδρίαση την ίδια ημέρα που θα έρχεται ο φάκελος, για να μην καθυστερεί η επίλυσή τους. Εκτός αυτού, όταν παραστεί ανάγκη, θα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη κλιμάκιο του ΚΑΣ, για να λύνει επιτόπου τα ζητήματα… Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε το πολιτιστικό απόθεμα στο μέγιστο βαθμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει αφορμή ή αιτία να καθυστερήσει ένα έργο μακράς πνοής για την πόλη. Οι όποιες αρρυθμίες μπορούν να λυθούν με έναν καλό συντονισμό”, υπογράμμισε η κ. Μενδώνη.

3. Διοίκηση από την Αθήνα. Μέχρι σήμερα η εποπτεία του έργου γίνεται από τη διοίκηση της Αττικό Μετρό που εδρεύει στην Αθήνα. Βάση των εξαγγελιών του υφυπουργού, μόλις οριστεί η νέα διοίκηση στην εταιρεία, η εποπτεία θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη.
“Στόχος μας είναι να κερδίσουμε ένα μεγάλο μέρος του χαμένου χρόνου”, τόνισε ο κ. Μαγκριώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις του παρελθόντος, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις προσπάθειες που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

“Δεν θα σταματήσει το έργο”

Όσον αφορά την απειλή της κοινοπραξίας να διακόψει τις εργασίες στα τέλη Φεβρουαρίου, εάν δεν λυθούν τα ζητήματα της απαλλοτρίωσης των χώρων στα ανατολικά για τη δημιουργία εργοταξίων και της παραχώρησης του χώρου στο Παπάφειο, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συνεργασία με την κοινοπραξία για την επίλυση όλων των προβλημάτων και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διακοπεί το έργο. Για το Παπάφειο έγιναν συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων με τη διοίκηση του ιδρύματος και αναμένεται σύντομα να παραχωρηθεί ο χώρος. Για τους μετροπόντικες που σταμάτησαν την υπόγεια πορεία τους εντός του εργοταξίου του ΑΠΘ, ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν πάλι το ταξίδι τους.
Ο υφυπουργός ευχαρίστησε τους επαγγελματίες της πόλης, όπου υπάρχουν εργοτάξια, για την υπομονή τους, υπογραμμίζοντας ότι με τις αλλαγές που προωθούνται θα δοθούν λύσεις σε πολλά προβλήματα.

Tags:
No comments yet.