Φως στον κόσμο του μετροπόντικα

May 18th, 2009
Αγγελιοφόρος, 18.05.09

Βήμα βήμα το μετρό της Θεσσαλονίκης προχωρά κάτω από την πόλη, με τους δύο μετροπόντικες να δημιουργούν αργά αλλά σταθερά το υπόγειο δίκτυο συγκοινωνίας. Τα εργοτάξια έχουν αναπτυχθεί από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι και το σταθμό Αναλήψεως.

Στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, σημείο εκκίνησης της διαδρομής του μετρό, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων (του περιβλήματος) του σταθμού και ξεκινά άμεσα η θεμελίωσή του. Ταυτόχρονα, προχωρά η εκσκαφή στον επίσταθμο (το σημείο όπου θα στρίβουν οι συρμοί για να αλλάξουν κατεύθυνση, κοντά στην εκκλησία των Αγίων Πάντων).

Διασταύρωση για Σταυρούπολη

Στη διακλάδωση του μετρό για τη Σταυρούπολη -η οποία κατασκευάζεται ήδη, ώστε μελλοντικά, όταν προχωρήσει η επέκταση του έργου, να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά- ολοκληρώθηκε η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων.

Στο σταθμό Δημοκρατίας το περίβλημα του σταθμού είναι έτοιμο και σε αυτήν τη φάση δημιουργείται η υποδομή για τις εισόδους του. Επιπλέον, τα συνεργεία προχωρούν σε εργασίες ώστε στην επιφάνεια του εδάφους να τοποθετηθεί μεταλλική γέφυρα και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία, ενώ τα έργα θα συνεχίζονται υπογείως. Πάντως, η τοποθέτηση της μεταλλικής γεφύρωσης βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση από τις αρχαιολογικές έρευνες.

Στο σταθμό Βενιζέλου έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων κι έχουν αρχίσει οι εκσκαφές. Σε εξέλιξη είναι επίσης οι εργασίες τοποθέτησης μεταλλικής γέφυρας που και σε αυτήν την περίπτωση βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από τις αρχαιολογικές έρευνες.

Με μια λωρίδα η Εγνατία

Στο σταθμό Αγίας Σοφίας προχωρά η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων. Εκεί, η οδός Εγνατία μέχρι αύριο το πρωί θα είναι με μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας, στο ρεύμα με κατεύθυνση προς την ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, για τις ανάγκες εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής του διαφραγματικού τοίχου διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη δεξιά λωρίδα, σε μήκος 26 μέτρων και συγκεκριμένα αμέσως μετά τη διάβαση των πεζών στο ύψος της οδού Μπακατσέλου. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από το ελεύθερο μέρος του οδοστρώματος, του ίδιου ρεύματος, το οποίο διαθέτει μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους τριών μέτρων.

Στο Σιντριβάνι ολοκληρώθηκε το περίβλημα του σταθμού, ενώ στο Πανεπιστήμιο προχωρά η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων, όπως επίσης και η υποδομή για τη μία εκ των εισόδων. Εξω από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, όπου είχε κατασκευαστεί ένα τεράστιο όρυγμα απ’ όπου θα βγαίνει σημαντικό τμήμα των υλικών εκσκαφής από τους δύο μετροπόντικες, ολοκληρώθηκαν οι διαφραγματικοί τοίχοι, κατασκευάστηκε η πλάκα οροφής του φρέατος και τώρα τα συνεργεία σκάβουν για το πρώτο υπόγειο.

Τα σχολεία

Στο Παπάφειο, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του καινούργιου κτιρίου του 1ου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (το λυόμενο που βρισκόταν στον αύλειο χώρο του Παπάφειου ορφανοτροφείου, στο σημείο όπου θα κατασκευαστούν σκάλες εισόδου – εξόδου του μετρό) στο χώρο του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», στην Τούμπα, τα συνεργεία αναμένουν τη μετακόμιση του σχολείου για να πιάσουν δουλειά.

Στο σταθμό Ευκλείδη το μόνο εργοτάξιο το οποίο δε δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα, καθώς έχει οριοθετηθεί μέσα στην αλάνα μεταξύ των οδών Παπαναστασίου και Κωνσταντινουπόλεως, στο ύψος της Κατσιμίδη, ολοκληρώθηκαν οι παρακάμψεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφέλειας, εγκαταστάθηκαν ειδικά όργανα γεωμηχανικής και δομητικής παρακολούθησης και σύντομα τα συνεργεία θα αρχίσουν να κατασκευάζουν τους διαφραγματικούς τοίχους.

Στο σταθμό Φλέμινγκ προχωρούν οι εργασίες παράκαμψης των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφέλειας, στο σταθμό Αναλήψεως εγκαθίστανται ειδικά όργανα γεωμηχανικής και δομητικής παρακολούθησης, ενώ στο σταθμό Πατρικίου η ανάδοχος κοινοπραξία σύντομα θα αναπτύξει εργοταξιακή εγκατάσταση.

Tags:
No comments yet.