Χέρι χέρι ΣΑΣΘ και δήμος Θεσσαλονίκης για το τραμ

Mar 6th, 2013

Voria.gr, 05.03.2013

Του Δημήτρη Κούρου

Ποια είναι τα τρία σενάρια διέλευσης του τραμ. Στην τελική φάση η μελέτη του ΣΑΣΘ. Τι συζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρης με τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού Γ.Παλαιστή

Συνάντηση με κεντρικό θέμα αναφοράς το τραμ είχαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, Γιάννη Παλαιστή.

Η μελέτη που εκπονεί το ΣΑΣΘ για τη δρομολόγηση του τραμ στη Θεσσαλονίκη έχει εισέλθει στη δεύτερη και τελική φάση της, ενώ το έργο είναι από αυτά που θέλει επιμόνως να προωθήσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Παλαιστής, μετά τις συναντήσεις του με τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, συνάντησε και τον κ. Μπουτάρη, στο πλαίσιο της επίτευξης, όπως τονίζει, ευρύτατης συνεργασίας για τα κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά ζητήματα της πόλης και του νομού, που παραμένουν πρώτα στην ιεράρχηση των θεμάτων καθημερινότητας των πολιτών.

Ο κ. Παλαιστής είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τη διοίκηση του δήμου για την πορεία των μελετών για το τραμ, καθώς ο ίδιος έχει βάλει στοίχημα, όπως λέει, να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι μελετητικές διαδικασίες και σε συνεργασία με τους φορείς να υπάρχει πλήρης ωριμότητα για την ένταξη της κατασκευής του έργου στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Ο κ. Παλαιστής ενημέρωσε τη διοίκηση του δήμου για τα τρία σενάρια διέλευσης του τραμ, όπως αυτά προβλέπονται στη μελέτη του καθηγητή, Χρήστου Πυργίδη, για λογαριασμό του ΣΑΣΘ. Και στα τρία σενάρια προβλέπεται το τραμ να λειτουργεί συμπληρωματικά του μετρό, αλλά και αυτόνομα από αυτό, ώστε ακόμη κι αν το μετρό καθυστερήσει, το τραμ να προχωρήσει ανεξάρτητα και να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο, για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη μέσο σταθερής τροχιάς.

Κύριο μέλημα του νέου προέδρου του ΣΑΣΘ είναι το τραμ να συνδέσει τις δυτικές συνοικίες (ξεκινώντας από τον Εύοσμο) με το κέντρο της Θεσσαλονίκης (κατά προτίμηση την Τσιμισκή), την Τούμπα, αλλά και την ανατολική Θεσσαλονίκη (μέχρι είτε την κλινική Γένεσις, είτε τη Μίκρα).

Τα τρία σενάρια διέλευσης του τραμ είναι:

1. Πλατεία Ευόσμου – Ανω Τούμπα – Κλινική Γένεσις μέσω Τσιμισκή και Ν. Εγνατία.
2. Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Ανω Τούμπα – Κλινική Γένεσις μέσω Αγίου Δημητρίου και Ν. Εγνατία (εφόσον το μετρό αποφασιστεί να επεκταθεί ως τον Εύοσμο).
3. Πλατεία Ευόσμου – Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Νομαρχία (μέσω Β. Ολγας) – Μίκρα.

Ο κ. Παλαιστής θα συνεχίσει τον κύκλο των ενημερωτικών συναντήσεων, ώστε να κάνει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης κοινωνούς του έργου και των παραμέτρων του, που αναμένεται να αλλάξουν την καθημερινότητα και την ποιότητα των μετακινήσεων στο πολεοδομικό συγκρότημα. Στις επόμενες ενέργειές του, όπως τόνισε, είναι το Μάιο και τον Ιούνιο να κάνει δυο ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Εύοσμο και Θέρμη, για να είναι ενήμεροι οι κάτοικοι για το συγκεκριμένο μέσο σταθερής τροχιάς και τα οφέλη που θα έχει.

Στη συνάντηση επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα όπως το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που ολοκλήρωσε το ΣΑΣΘ και πλέον είναι σε διαβούλευση, με άμεση εμπλοκή και του δήμου Θεσσαλονίκης (θα δώσει τις προτάσεις του ως το τέλος του μήνα), οι λεωφορειολωρίδες και η καλύτερη παρέμβαση της δημοτικής αστυνομίας σε θέματα κυκλοφοριακά. Στα θέματα που συζητήθηκαν και η θαλάσσια συγκοινωνία, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά και η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης για το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Εχει πάντως σημασία και το… πολιτικό κομμάτι της συνάντησης, καθώς τόσο το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όσο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν προτείνει «απορρόφηση» του ΣΑΣΘ (το υπουργείο ζητάει να έχει αυτό την εποπτεία, η Περιφέρεια να ενταχθεί το ΣΑΣΘ ως υπηρεσία της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης). Ο δήμος όμως είναι εντελώς αντίθετος, αφού ο κ. Μπουτάρης επέμεινε ότι το ΣΑΣΘ πρέπει να παραμείνει αυτόνομος οργανισμός, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα θέματα της αρμοδιότητας του, κάτι άλλωστε που επισημαίνει και ο κ. Παλαιστής.

 

No comments yet.