Χατζηδάκης: Άμεσα στη Νέα Ελβετία ο Μετροπόντικας

Jan 9th, 2013

Voria.gr, 09.01.2013

Ζωντανό το μετρό Θεσσαλονίκης, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. Ανεξάρτητο έργο η επέκταση προς Καλαμαριά από τη βασική γραμμή, τόνισε ο Καλογιάννης. Χάνονται 3 εκατ. ευρώ για κάθε μέρα που δεν λειτουργεί το μετρό

Για την άμεση εγκατάσταση του μετροπόντικα στον σταθμό της Νέας Ελβετίας δεσμεύθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην παρουσίαση του προγραμματισμού του υπουργείου για το 2013.

«Έχουμε κρατήσει το έργο ζωντανό, παρά τα προβλήματα ρευστότητας του αναδόχου. Η προσπάθεια συνεχίζεται μέσα από πολλές δυσκολίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αναφέροντας πως ο σταθμός Αμαξοστάσιο θα δοθεί για εργασίες, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, εντός του έτους.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η είσοδος του μετροπόντικα από τον σταθμό «Νέα Ελβετία» στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος απάντησε: «Αυτό που ρωτάτε είναι θέμα το οποίο αφορά την ίδια την κοινοπραξία και την επιβλέπουσα υπηρεσία. Θα εκτιμήσουν το κόστος το οποίο χρειάζεται. Μπορεί πάντως να γίνει. Προβλέπεται και μπορεί να γίνει και να προχωρήσει. Είναι στην κατεύθυνση να απεμπλακεί το έργο. Είναι στη θετική κατεύθυνση για το έργο.

Επιπλέον τόνισε πως στο Μετρό της Θεσσαλονίκης έχει γίνει μια σημαντική πρόοδος σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από έξι μήνες. «Παρακολουθούμε το έργο, θα έλεγα, σε καθημερινή βάση στο υπουργείο και εγώ προσωπικά και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων. Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Αττικό Μετρό. Έχουμε προσπεράσει πολλά και σημαντικά προβλήματα όπως για παράδειγμα, πολύ μεγάλο όγκο προβλημάτων που είχαν να κάνουν με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία», είπε.

«Η εταιρεία η οποία είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας, γνωρίζετε ότι δυστυχώς συνεχίζει να έχει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Σοβαρότατα θα έλεγα. Είμαστε σε συζητήσεις για να δούμε πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, να επιταχύνουμε αυτά τα θέματα. Έχουν δοθεί προκαταβολές. Είναι σημαντικό ενισχύθηκε η ρευστότητα της κοινοπραξίας, του αναδόχου», συμπλήρωσε.

Σιμόπουλος: Για κάθε ημέρα που δεν λειτουργεί το μετρό χάνονται 3 εκατ. ευρώ

Λαμβάνοντας τον λόγο ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, υπογράμμισε πως «κάθε μέρα που το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν λειτουργεί, η τοπική οικονομία χάνει, σύμφωνα με μια μελέτη 3 εκατομμύρια ευρώ σε κόστος μετακινήσεων, μόλυνσης του περιβάλλοντος, εργατοώρες κλπ».

«Άρα λοιπόν οποιαδήποτε θέματα προσεγγίζουμε και αφορούν στο Μετρό Θεσσαλονίκης, πρέπει να έχουμε υπόψη αυτή την παράμετρο. Για το θέμα του μετροπόντικα και του TBM ναι θα ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την πλευρά του σταθμού της Νέας Ελβετίας και αναζητούμε τη βέλτιστη οικονομική λύση ώστε στα πλαίσια τα οποία ανέφερα, να ικανοποιηθεί το αίτημα του εργολάβου για κάποιες πρόσθετες αποζημιώσεις. Είναι κάτι που θα γίνει, αλλά δεν είναι κάποιο νούμερο το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Πρέπει πάντα όμως να έχουμε υπόψη μας αυτό το οποίο είπα για κόστος στην Τοπική οικονομία κάθε μέρα που περνά», δήλωσε.

Ανεξάρτητη η βασική γραμμή με την επέκταση

Να σημειωθεί πως ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως εντός του Μαρτίου 2013 -εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο Ελεγκτικό Συνέδριο- υπογράφεται η σύμβαση επέκτασης προς Καλαμαριά με 5 σταθμούς, που θα είναι μήκους 5 χλμ και προϋπολογισμού 518 εκ ευρώ.

Σε ερώτηση για την υπογραφή σύμβασης για τις επεκτάσεις, τη στιγμή που τα έργα στη βασική γραμμή αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, ο κ. Καλογιάννης δήλωσε πως τα δύο έργα είναι ανεξάρτητα. «Συνεπώς μπορεί να προχωρήσει η επέκταση. Εμάς απόλυτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσουμε την υφιστάμενη σύμβαση και αυτό κάνουμε όπως σας είπα. Από εκεί και πέρα η επέκταση γνωρίζετε ότι έχει μια διαδικασία έως ότου υπογραφεί η σύμβαση. Πρέπει να περάσει Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο το πρωί. Θέλω σε αυτό να είμαι σαφής, πρόσθεσε.

 

No comments yet.