Χρυσά στεφάνια βρήκε η σκαπάνη του… Μετρό Θεσσαλονίκης

Jun 7th, 2008
Τα Νέα, 07.06.08

Τέσσερα χρυσά στεφάνια των ελληνιστικών χρόνων αποκάλυψε όχι η αρχαιολογική υπηρεσία, αλλά η σκαπάνη του Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Τα στεφάνια που είναι στολισμένα με χρυσά φύλλα ελιάς εντοπίστηκαν σε τάφο των ελληνιστικών χρόνων στο «νεκροταφείο των φτωχών», όπως είχε αρχικά χαρακτηρισθεί η συστάδα 700 και πλέον τάφων που είχαν εντοπίσει οι αρχαιολόγοι κατά την έναρξη της ανασκαφής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών στη διασταύρωση τροχιογραμμών του σταθμού “Συντριβάνι”, εντοπίστηκε λακκοειδής τάφος ορθογώνιας κάτοψης, χωρίς κάλυψη».
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων:
Στο εσωτερικό του λαξεύματος ήταν τοποθετημένο ξύλινο φέρετρο, το οποίο περιείχε γυναίκα σε ύπτια στάση, με τα χέρια παράλληλα στον κορμό. Η κατάσταση διατήρησης των σκελετικών καταλοίπων είναι άσχημη με τα οστά αποσαθρωμένα. Το ύψος του σωζόμενου σκελετού φτάνει τα 1,12 μ. Η νεκρή ήταν κτερισμένη με τέσσερα χρυσά στεφάνια τα οποία αποτελούνται από κυλινδρικό στέλεχος και φύλλα ελιάς (τα δυο από αυτά βρέθηκαν στην περιοχή του κρανίου και τα άλλα δύο στην περιοχή των κάτω άκρων), χρυσά ενώτια με ημιπολύτιμους λίθους με τη μορφή κεφαλής σκύλου, χάλκινο νόμισμα, χρυσή δανάκη, χάλκινο κάτοπτρο, δύο πήλινες πυξίδες, ένα χάλκινο και τέσσερα πήλινα αγγεία.
Τα ευρήματα χρονολογούνται στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.

Tags:
No comments yet.