Χωρίς φως στο τούνελ του μετρό Θεσσαλονίκης

Mar 20th, 2014

Εφημερίδα των Συντακτών, 19.03.2014

Της Χαράς Τζαναβάρα

Το έργο που θα ολοκληρωνόταν τον Οκτώβριο του 2010 ίσως να παραδοθεί το 2017! – Μισό δισ. ευρώ τα «δωράκια» στους εργολάβους, ενώ έχει κατασκευαστεί το 27% των συνολικών υποδομών.
     

→Λεονταρισμοί για το θεαθήναι μεταξύ κοινοπραξίας και Αττικό Μετρό, ενώ διαπραγματεύονται…

«Στοιχειωμένο» έργο ανακηρύσσεται πλέον το μετρό Θεσσαλονίκης. Με βάση τη σύμβαση του 2005, έπρεπε να λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2010. Η ημερομηνία μετατέθηκε δύο φορές και η τελευταία επίσημη παράδοση ορίστηκε για τον Οκτώβριο του 2012, αλλά 17 μήνες αργότερα εκτιμάται ότι έχει κατασκευαστεί περίπου το 27% του συνολικού έργου και με τις πιο… αισιόδοξες εκτιμήσεις δεν προβλέπεται να παραδοθεί πριν από το 2017!

 

Στο πόδι…

 

Πρόχειρες μελέτες που χρειάστηκε να αναθεωρηθούν, καθυστερήσεις στις αρχαιολογικές ανασκαφές και τις απαλλοτριώσεις, αλλά και η παρέμβαση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης έφεραν ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα και πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις από τους εργολάβους, που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 50% του αρχικού προϋπολογισμού του έργου!

 

Τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Υποδομών και οι εργολάβοι συμφώνησαν να πάνε σε διαιτησία για τα πρόσθετα κονδύλια. Οι διαδικασίες δεν έχουν ξεκινήσει ώς τώρα και οι εργολάβοι έστειλαν την περασμένη εβδομάδα στην «Αττικό Μετρό» τελεσίγραφο 50 σελίδων, με το οποίο προχωρούν σε «ειδική δήλωση διακοπής των έργων» με ευθύνη του Δημοσίου. «Η σύμβαση είναι αδιαπραγμάτευτη», απάντησε η κρατική εταιρεία και την επομένη ξεκίνησε τις… διαπραγματεύσεις, με τους συνήθεις λεονταρισμούς και από τις δύο πλευρές για καταγγελία της σύμβασης.

 

Οι εργολάβοι διεκδικούν 18 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μεταφέρουν τους μετροπόντικες από τον σταθμό Ανάληψη σε αυτόν της Νέας Ελβετίας και να κατασκευάσουν με αντίστροφη κατεύθυνση τη σήραγγα. Η «Αττικό Μετρό» φέρεται να αποδέχεται προσαύξηση 4 εκατ. ευρώ.

 

Τα «δωράκια» προς τους εργολάβους έχουν ξεκινήσει σχεδόν μαζί με τα έργα. Με σχεδόν φωτογραφική ρύθμιση, αυξήθηκε η προκαταβολή από το 6% στο 10% του αρχικού προϋπολογισμού των 1,05 δισ. ευρώ, που έφερε στα ταμεία τους επιπλέον 40 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι για τις αρχαιολογικές ανασκαφές, που προβλεπόταν στα 15 εκατ. ευρώ, έχει ήδη αυξηθεί κατά 41,8 εκατ. ευρώ με συμπληρωματική σύμβαση που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2012. Ακόμη και η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης πήρε ένα εκατ. ευρώ, για να δώσει την… ευλογία της για τον σταθμό Παπάφη.

 

Εμπόδια

 

Τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου προέκυψαν τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ είχαν ήδη σημειωθεί μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου. Συγκεκριμένα:

 

* Μόνον οι μελλοντικοί σταθμοί Ευκλείδη και Πανεπιστήμιο έχουν υλοποιηθεί από 40% έως 47%, οι υπόλοιποι βρίσκονται κάτω από τη… βάση, με επιδόσεις που κυμαίνονται από 23% έως και 4%!

 

* Στον σταθμό Πατρικίου χρειάστηκε να μετατεθούν τα έργα κατά 72 μέτρα, γιατί οι έξοδοι έπεφταν πάνω σε πολυκατοικίες! Ο σταθμός της Νέας Ελβετίας είχε χωροθετηθεί πάνω σε οριοθετημένο ρέμα! Δύο από τις πολλές προχειρότητες της αρχικής μελέτης, που αποδεικνύονται η «χαρά του εργολάβου».

 

* Οι διπλές σήραγγες, μία σε κάθε κατεύθυνση, έχουν κατασκευαστεί κατά 51,72% έως τον σταθμό Ανάληψη. Οι μετροπόντικες όμως δεν μπορούν να συνεχίσουν τις εκσκαφές, λόγω καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις για τους σταθμούς Βούλγαρη και Πατρικίου. Γι’ αυτό χρειάζεται να αποσυναρμολογηθούν και να ξεκινήσουν τα έργα από την άλλη άκρη του τούνελ, αλλαγή που συνεπάγεται πρόσθετα κονδύλια για τους εργολάβους.

 

* Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, με συμμετοχή 28,76%, καθώς και οι ιταλικές Impregilo, Asaldo, Seli και Ansaldobreda. Πριν από έναν χρόνο, λόγω οικονομικών προβλημάτων, η Ακτωρ του ομίλου Μπόμπολα ανακοίνωσε ότι απέκτησε το 80% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής, που δεν έχει χρέη προς τις τράπεζες, το 4,992% της εισηγμένης ΑΕΓΕΚ, καθώς και όλα τα δανειακά βάρη του ομίλου.

No comments yet.