Ως την Καλαμαριά το μετρό Θεσσαλονίκης

Apr 26th, 2009
Το Βήμα, 24.04.09

Τις επόμενες ημέρες δημοπρατείται η πρώτη επέκταση- Θα κατασκευάζονται καθημερινά δέκα μέτρα διπλής έτοιμης σήραγγας

Ως την Καλαμαριά επεκτείνεται το μετρό της Θεσσαλονίκης του οποίου οι εργασίες κατασκευής προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος παραβρέθηκε χθες στην έναρξη λειτουργίας του δεύτερου μετροπόντικα στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες δέκα ημέρες δημοπρατείται η πρώτη επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά μήκους 5 χλμ. με 5 σταθμούς σε Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα, όπου θα υπάρχει σταθμός μετεπιβίβασης λεωφορείων και πάρκινγκ 1.000 θέσεων, με προϋπολογισμό 465 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι τον Ιούνιο του 2010 θα τελειώσει η διαδικασία του διαγωνισμού, θα αναδειχθεί ο ανάδοχος και θα ξεκινήσει η κατασκευή. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι μελέτες για τη δεύτερη επέκταση προς τη Σταυρούπολη με 5 σταθμούς και 5 χλμ. μήκος.

Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι ξεκίνησε η κατασκευή των δύο σηράγγων της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης μήκους 9,6 χλμ. με 13 σταθμούς. Ο πρώτος μετροπόντικας, ο «Κωστίκας», ξεκίνησε στις αρχές του έτους και σήμερα βρίσκεται κάτω από την πλατεία του Βαρδάρη, έχοντας κατασκευάσει τα πρώτα 550 μέτρα της σήραγγας του μετρό. Ο δεύτερος μετροπόντικας «Γιωρίκας» άρχισε χθες την κατασκευή της δεύτερης σήραγγας. Θα κατασκευάζονται, κατά μέσον όρο, καθημερινά 10 μέτρα διπλής έτοιμης σήραγγας μετρό.

Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε το μετρό «το σημαντικότερο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό έργο της Θεσσαλονίκης» και «το με γαλύτερο δημόσιο έργο της Ελλάδος,που ξεπερνάει το 1 δισ.ευρώ και με την επέκταση προς Καλαμαριά,φθάνει στο 1,5 δισ.ευρώ».

Αναφερόμενος στη χρονική καθυστέρηση του έργου, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι «σε κάθε μεγάλο έργο κατά την εκτέλεση των αρχικών εργασιών(απαλλοτριώσεις, παρακάμψεις δικτύων, αρχαιολογικές ανασκαφές, κτλ.)

σημειώνονται χρονικές αποκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό».

Εξάλλου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, απαντώντας στην αντιπολίτευση η οποία έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην κατασκευή του μετρό, είπε:

«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι εκείνοι που για δύο δεκαετίες είχαν ξεχάσει το έργο αλλά ξαφνικά εμφανίζονται σήμερα να “αγωνιούν”,ότι εκτός από τα λόγια τους υπάρχουν και τα δικά μας έργα!

». Ακολούθησε σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, παρουσία του υπουργού κ.

Σταύρου Καλαφάτη, με θέμα τα υπό εξέλιξη έργα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

«Εχουν χαθεί τουλάχιστον δύο χρόνια ως σήμερα. Αντί τα 9,6 χλμ. να έχουν ολοκληρωθεί το 2012,αν συνεχιστεί η κατασκευή τους με τους σημερινούς ρυθμούς, θα ξεπεράσουν το 2015» τόνισε οπολιτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για τα Δημόσια Εργα και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ.

Γιάννης Μαγκριώτης.

«Είναι ανώφελος ο διάλογος με τον κ. Μαγκριώτη. Κατ΄ αρχάς δεν γνωρίζει τα θέματα του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και τα όσα λίγα γνωρίζει τα διαστρεβλώνει με λαϊκισμούς και ανακρίβειες στην υπηρεσία της κομματικής σκοπιμότητας», τονίστηκε χθες βράδυ σε ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Tags:
No comments yet.