“Παίρνει μπρος” και πάλι το Μετρό Θεσσαλονίκης

May 11th, 2010
Το Πρώτο Θέμα, 11.05.2010
Νέα διευθυντικά στελέχη, ενώ πιέζει ο Άνθιμος για συμβιβασμό
Χθες σε συνάντηση  που είχε στη Θεσσαλονίκη ο  υφυπουργός κ. Γιάννης Μαγκριώτης με το νέο επικεφαλής της Αττικό Μετρό κ. Χρίστο Τσίτουρα, ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του πρώην διευθυντή του έργου με τον κ. Κωνσταντινίδη, έμπειρο στέλεχος της Εγνατίας Οδού και η «προαγωγή», στη θέση του αναπληρωτή Διευθυντή του έργου, του κ. Γιάννη Καρακίτσιου. 

Με τις αλλαγές  αυτές αλλά και τη διευθέτηση κρίσιμων ζητημάτων που μπλόκαραν μέχρι  σήμερα την πορεία του μετρό, το υπουργείο  επιχειρεί να κατευνάσει τα οργισμένα  πνεύματα των Θεσσαλονικιών και  να δώσει συνέχεια στο έργο που  με το αισιόδοξο σενάριο θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το 2014.

Προς το παρόν  οι εργασίες βρίσκονται πίσω κατά 2,5 χρόνια από το αρχικό χρονοδιάγραμμα με την  κοινοπραξία να διεκδικεί πρόσθετες  απαιτήσεις άνω των 130 εκ. ευρώ που  όμως δεν αναγνωρίζει το υπουργείο  και όπως όλα δείχνουν θα επιλύσουν τα δικαστήρια. 

Θέλουν  να βάλουν μπρος τους μετροπόντικες 

Πρωταρχικό μέλημα αυτή την περίοδο της Αττικό Μετρό  είναι να ξεκινήσουν στις αρχές του  επόμενου μήνα οι μετροπόντικες που  σήμερα είναι καθηλωμένοι. 

Για να γίνει  όμως αυτό θα πρέπει να κλείσουν διάφορες εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων είναι και το σήριαλ της παραχώρησης του χώρου στο Παπάφειο Ίδρυμα που σέρνεται εδώ και έξι χρόνια. 

Ο πρόεδρος του  Ιδρύματος, Μητροπολίτης Άνθιμος, αντιδρά στην παραχώρηση της έκτασης και ζητά υπέρογκα ποσά για αποζημίωση, καταθέτοντας προσφυγή πρόσφατα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εναντίον της απόφασης του υπουργού κ. Δημήτρη Ρέππα να κηρύξει αναγκαστική απαλλοτρίωση για να προχωρήσει το έργο. Πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι ο κ. Άνθιμος με νεότερη επιστολή του ζητά να ξανανοίξει ο διάλογος με την Αττικό Μετρό προκειμένου να αποσύρει την προσφυγή.

Στο υπουργείο  υπάρχει αισιοδοξία για την κατάληξη και αναφέρουν ότι λύση θα βρεθεί για να γίνει ο σταθμός, επιμένοντας ότι το ποσό που αναλογεί στο ίδρυμα δεν θα ξεπεράσει τα 2,5 με 3 εκ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι εκείνο ζητά περί τα 10 εκ. ευρώ, επικαλούμενο συμφωνία με την τέως ηγεσία της εταιρείας.   

Τέλος του χρόνου η δημοπράτηση για Καλαμαριά 

Παράλληλα το υπουργείο, ακύρωσε το διαγωνισμό για την  μελέτη της επέκτασης του μετρό  προς Καλαμαριά που είχε προκηρύξει πριν από ένα μήνα και αναθέτει το έργο στην Εγνατία Οδό, εξοικονομώντας περί τα 2,5 εκ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, πρόκεται για μία από τις πέντε μελέτες του έργου, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε πέντε μήνες ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση για την επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά. Το έργο είχε προκηρύξει την Άνοιξη του 2009, παραμονές Ευρωεκλογών η προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ωρίμανση μελετών. 

Από την ηγεσία του υπουργείου διαμηνύουν τώρα  ότι τα συναρμόδια υπουργεία έχουν  διασφαλίσει συνολικά τη χρηματοδότηση, τόσο της κατασκευής της βασικής γραμμής, όσο και της επέκτασης προς την Καλαμαριά. 

Tags:
No comments yet.