Με 3,5 δισ. ευρώ έτοιμο το μετρό Θεσσαλονίκης

Jan 11th, 2012

Ημερησία, 03.01.2012

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η καταβολή αποζημιώσεων στους καταστηματάρχες, οι οποίοι από το 2007 έχουν υποστεί απώλειες από την κατασκευή του έργου

Στα 3,5 δισ. ευρώ φτάνει σε σημερινές τιμές το κόστος υλοποίησης των 33 χλμ του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο αφορά στο σύνολο του δικτύου, καλύπτοντας όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Όπως ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, περατώνεται αυτές τις ημέρες ο σχεδιασμός όλων των γραμμών, που περιλαμβάνουν το βασικό «κορμό» των 9,6 χλμ., μία επέκταση προς ανατολικά, δύο προς δυτικά, μία από την περιοχή των πανεπιστημίων προς την Τούμπα και τη σύνδεση με το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Από το σύνολο του προϋπολογισμού, 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά στη βασική γραμμή και στην επέκταση προς Καλαμαριά είναι διασφαλισμένο από κοινοτικούς πόρους και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι υπόλοιποι πόροι θα επιδιωχθεί να εξευρεθούν, μέσω της ένταξης των επεκτάσεων στο 5ο ΚΠΣ, που ξεκινά το 2013.

Μέτωπα
Ειδικότερα, ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε πως το 2011 «αναπτύχθηκαν όλα τα μέτωπα του έργου και απομένει το Παπάφειο και κάποιες απαλλοτριώσεις σε ορισμένους επόμενους σταθμούς, οι οποίες καθυστέρησαν εξαιτίας αλλαγών στη χάραξη, λόγω ρεμάτων και σεισμικών ρηγμάτων».

«Το 2012 θα είναι χρονιά ακόμη μεγαλύτερης επιτάχυνσης για το βασικό έργο, δηλαδή τη γραμμή των 9,6 χλμ. Επιπλέον θα δημοπρατηθεί και θα αρχίσουν οι εργασίες της γραμμής προς την Καλαμαριά με κόστος 620 εκατ. ευρώ.

Επίσης θα προκηρυχθούν φέτος οι οριστικές μελέτες για την πρώτη επέκταση προς τα δυτικά από την πλατεία Δημοκρατίας και την οδό Λαγκαδά μέχρι την περιοχή της Ευκαρπίας και τα νοσοκομεία», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «μέχρι το 2015 θα ολοκληρωθεί η πρώτη γραμμή και θα τεθεί σε λειτουργία το 2016 και η γραμμή της Καλαμαριάς. Πιστεύω ότι επειδή δεν θα έχουμε τόσα αρχαιολογικά προβλήματα, κοντά στο 2016-17 θα λειτουργήσει η πρώτη επέκταση προς τα δυτικά».

Επέκταση δυτικά
Το δίκτυο της δυτικής Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει και δεύτερη γραμμή από τους Αμπελόκηπους προς τη Μενεμένη, Ελευθέριο Κορδελιό μέχρι και τον Εύοσμο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα του σταθμού στο Παπάφειο, ο υφυπουργός δήλωσε ότι υπήρξε μία άτυπη συνάντηση με το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, έχουν διευθετηθεί ορισμένα νομικά ζητήματα και η συμφωνία αναμένεται ότι θα κλείσει εντός του μήνα. Παράλληλα το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η καταβολή αποζημιώσεων (με τη μορφή ρυθμίσεων οφειλών τους προς ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.) στους καταστηματάρχες, οι οποίοι από το 2007 έχουν υποστεί απώλειες από την κατασκευή του έργου.

Τέλος εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο πρόσθετη χρηματοδότηση 41,8 εκατ. ευρώ για τις απαραίτητες αρχαιολογικές εργασίες του μετρό, ενώ ακόμη αποφεύχθηκε η πραγματοποίηση απολύσεων εργατών, μέσω της εσωτερικής μετακίνησής τους σε άλλα σημεία του έργου.

No comments yet.