24ωρες απεργίες στο εργοτάξιο του μετρό

Μακεδονία, 12.06.2012

Στους δρόμους είναι από χθες οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο του μετρό Θεσσαλονίκης, με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
 
Οι περίπου διακόσιοι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί στα γραφεία της Αττικό Μετρό Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη, στην οδό 26ης Οκτωβρίου. Εκεί, εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον διευθυντή της Μετρό Θεσσαλονίκης Γιώργο Κωνσταντινίδη, ενώ είχαν και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της εταιρείας Χρήστο Τσίτουρα. Η Αττικό Μετρό Α.Ε., καθώς ο ανάδοχος του έργου καθυστερεί να καταβάλει τις οφειλές του, ανέλαβε να πληρώσει τους εργαζόμενους από τις πιστώσεις του έργου και ζήτησε τις καταστάσεις μισθοδοσίας. Ωστόσο, μέχρι χθες δεν έγινε καμία πληρωμή. «Σημειώθηκε εμπλοκή, διότι, όπως μας είπαν, στις καταστάσεις της μισθοδοσίας ο ανάδοχος του έργου εμφάνιζε κάποια άτομα ως εργαζόμενα σε άλλο έργο. Γενικά, είναι μπερδεμένες οι καταστάσεις και μας είπαν ότι είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος. Εν τω μεταξύ, εμείς είμαστε απλήρωτοι», αναφέρει στη «Μ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα του μετρό Γιώργος Κόκκινος.
 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Μετά τη συνάντηση με τους υπεύθυνους της Αττικό Μετρό, οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν με πορεία στο δημαρχιακό μέγαρο και παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εκθέτοντας τα προβλήματά τους και την ανησυχία τους για το μέλλον του έργου. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε να καλέσει τους αρμόδιους του έργου στο δημοτικό συμβούλιο, για να παρουσιάσουν την εξέλιξη του έργου και να εξηγήσουν τους λόγους των καθυστερήσεων και των προβλημάτων.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις σήμερα με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στο εργοτάξιο του σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ είναι αποφασισμένοι, εάν δεν πληρωθούν τις επόμενες ημέρες, να μεταβάλουν τη μορφή του αγώνα τους και να προσχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Ειδική συνεδρίαση για το έργο μετά τις εκλογές
Την οργάνωση αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ειδικής συνεδρίασης για την υπόθεση της κατασκευής του μετρό, στην οποία θα προσκληθούν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
Την παρέμβαση του κεντρικού δήμου, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των κατασκευαστικών εργασιών, ζήτησαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο μετρό, οι οποίοι παρέστησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες.
Το αίτημα για άμεση εξομάλυνση στη λειτουργία του έργου διατύπωσε και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα ο δήμος Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσει την ταχύτατη αποκατάσταση και των άλλων δύο μέσων μαζικής μετακίνησης, που είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση της πόλης, του τραμ και της παράκτιας αστικής συγκοινωνίας.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας ζήτησε μεταξύ των άλλων να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους επαγγελματίες που πλήττονται από τα έργα του μετρό.
 

Share/Bookmark
Leave a Comment