43 "ναι" στο μετρό από το Αριστοτέλειο

May 17th, 2007
Μακεδονία, 17.05.07

Με 43 “ναι”, ένα “όχι” και μια αποχή η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε τη συνέχιση του έργου του μετρό με την ισχύουσα χάραξη, παρά τις διαφωνίες μιας μερίδας πανεπιστημιακών και φοιτητών, που εξέφρασαν ακόμη και χθες τον προβληματισμό τους.

Το κλίμα, κατά τον πρύτανη του ΑΠΘ Αναστάσιο Μάνθο, ήταν θετικό καθώς “η πανεπιστημιακή κοινότητα κατάλαβε ότι δεν μπορεί να παρεμποδίσει την πρόοδο της Θεσσαλονίκης, αν και η ταλαιπωρία που θα υποστεί είναι πολύ μεγάλη”.
Την πρόταση για συνέχιση του έργου καταψήφισε η εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, καταγγέλλοντας ότι η επιλογή της συγκεκριμένης χάραξης του μετρό (σ.σ. μέσα από την πανεπιστημιούπολη και όχι από τη ΔΕΘ) είναι αποτέλεσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων. “Αποχή” δήλωσε ο καθηγητής Επαμεινώνδας Σιδηρόπουλος.

Ωστόσο, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής σχολής Νικόλαος Μουσιόπουλος, που εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις στο παρελθόν για τη χάραξη, ψήφισε “ναι υπό αίρεση”. “Εμείς στηρίζουμε τον πρύτανη στη θέση του στο ‘ότι δηλαδή το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι απέναντι στην πόλη’, όμως, ζητάμε κάτι παραπάνω. Ψήφισα ‘ναι υπό αίρεση’ γιατί ακόμη δεν έχει απαντηθεί από την Αττικό Μετρό η επιστολή του πρύτανη σχετικά με τις προϋποθέσεις που θέτει το ΑΠΘ”, τόνισε ο κ. Μουσιόπουλος.
Συγκεκριμένα, η Πολυτεχνική σχολή επιθυμεί: α) να κατοχυρωθούν εύλογα αντισταθμιστικά οφέλη του ΑΠΘ στο σύνολό του, β) να συμμετάσχουν μέλη της σχολής στο σχεδιασμό των επεμβάσεων στα του οίκου της και γ) να παρακολουθήσει, μαζί με την Αττικό Μετρό, την πορεία εκτέλεσης του έργου και να έχει τη δυνατότητα να παρέμβει, αν ο ανάδοχος σε κάποιο θέμα παραβεί τα συμφωνημένα.

Αντίθετες απόψεις

Έκκληση προς τη Σύγκλητο να μην οδηγηθεί σε δεσμευτικές αποφάσεις κατά τη συζήτηση του θέματος, αλλά να προχωρήσει σε ταχύτατες διαδικασίες ικανοποίησης στοιχειωδών απαιτήσεων και αναλυτικής ενημέρωσης απηύθυνε χθες και ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ.
Όπως τόνισε η πρόεδρός του Ελευθερία Καρνάβου, βασικοί λόγοι της παραπάνω πρότασης του συλλόγου ήταν ότι εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό το ερώτημα κατά πόσο υπήρξε σοβαρή διερεύνηση εναλλακτικών χαράξεων (π.χ. ΔΕΘ), όπως και ότι εξακολουθεί, επίσης, να μένει ανοικτό το ερώτημα σχετικά με το βαθμό καθυστέρησης του έργου και “απώλειας” των σχετικών κονδυλίων.

Παράλληλα, ο ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ εισηγείται στη Σύγκλητο να τοποθετηθεί σε επόμενη συνεδρίασή της έναντι δυο βασικών θεμάτων που απασχολούν την πανεπιστημιακή κοινότητα, το νόμο πλαίσιο και το νομοσχέδιο έρευνας και τεχνολογίας.
Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για το μετρό είχε ήδη ολοκληρωθεί, μια ομάδα φοιτητών, προσκείμενη στην ΕΑΑΚ, διέκοψε τη συνεδρίαση, για να τοποθετηθεί επί του θέματος, δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει την ψηφοφορία. Υποστήριξαν ότι δεν ακολουθήθηκε η συμφωνηθείσα διαδικασία, δηλαδή μετά την ανοικτή ενημερωτική συνεδρίαση και πριν από τη Σύγκλητο να ληφθούν αποφάσεις από τις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων, ωστόσο, ο κ. Μάνθος απάντησε ότι το χρονικό διάστημα ήταν επαρκές και πως τα τμήματα τοποθετήθηκαν μέσω των προέδρων τους.

Tags:
No comments yet.