Oι δρόμοι της ταλαιπωρίας

Αγγελιοφόρος, 01.09.08

Αρχίζει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η συναρμολόγηση του πρώτου μετροπόντικα που θα χρησιμοποιηθεί για τη διάνοιξη των σηράγγων του μετρό Θεσσαλονίκης. Η συναρμολόγηση θα γίνει σε ειδικό φρεάτιο στην πλατεία του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, το οποίο διαμορφώθηκε (ο χώρος σήμερα σκυροδετείται) και έχουν ήδη εγκατασταθεί οι δύο γερανοί ύψους 25 μέτρων. Η ολοκλήρωση της συναρμολόγησης αναμένεται το Νοέμβριο, όταν θα αρχίσει την πορεία του στο υπέδαφος της Θεσσαλονίκης ο πρώτος μετροπόντικας, ενώ ώς τα τέλη του έτους αναμένεται να έχει συναρμολογηθεί κι ο δεύτερος, ώστε να ακολουθήσουν οι εργασίες διάνοιξης κάτω από την Εγνατία οδό και απ’ αυτόν.

Oπως δήλωσε ο διευθυντής έργων του μετρό στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Σιδέρης, «πιστεύουμε πως το Νοέμβριο θα αρχίσει η εκσκαφή. Και ο δεύτερος μετροπόντικας θα συναρμολογηθεί σύντομα. Ελπίζουμε ώς το τέλος του έτους να πιάσει κι αυτός δουλειά…».

Στο κέντρο

Στο σταθμό Δημοκρατίας κατασκευάζεται η διασταύρωση για τη σύνδεση της μελλοντικής δυτικής επέκτασης της γραμμής. Στο σταθμό Βενιζέλου, οι διαφραγματικοί τοίχοι ολοκληρώθηκαν, ενώ σε εξέλιξη είναι οι αντίστοιχες εργασίες στους σταθμούς Αγίας Σοφίας, Σιντριβανίου και στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Υπό κατασκευή είναι οι διαφραγματικοί τοίχοι στο σταθμό Πανεπιστημίου (Γ’ Σεπτεμβρίου), όπου ολοκληρώθηκαν οι μετατοπίσεις των δικτύων κοινής ωφέλειας. Σε αυτήν τη φάση, των μετατοπίσεων, είναι οι εργασίες στο σταθμό Φλέμινγκ, ενώ εγκαταστάθηκαν και τα εργοτάξια στον «Ευκλείδη» και στο Παπάφειο. Ειδικά στον «Ευκλείδη» έχουν ολοκληρωθεί οι μετατοπίσεις και οι εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Παρά το ότι για το εργοτάξιο του «Ευκλείδη» έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα, καθώς ήδη η περιοχή είναι ασφυκτικά γεμάτη από οχήματα και σχεδόν αδιάβατη τις ώρες αιχμής, τόσο στον άξονα της Παπαναστασίου, όσο και στις κάθετες οδούς (Κατσιμίδη, Κωνσταντινουπόλεως, Ασκληπιού, Oμήρου), η ταλαιπωρία αναμένεται να γίνει εμφανής από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, καθώς λήγουν οι διακοπές του συνόλου σχεδόν των Θεσσαλονικέων. Ανάλογη αναμένεται να είναι η κατάσταση και στην περιοχή Φλέμινγκ, όπου επηρεάζονται οι οδοί Δελφών, Καλλιδοπούλου, Μακεδονίας και Β. Χιρς. Ειδικά στη Δελφών, που εξυπηρετεί καθημερινά μεγάλο όγκο οχημάτων, το πρόβλημα αναμένεται να είναι μεγάλο, καθώς ο δρόμος θα απομείνει με μόλις μία λωρίδα κυκλοφορίας.

Oι οδοί Κατσιμίδη, Κωνσταντινουπόλεως, Ασκληπιού, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και Oμήρου αποτελούν ένα «κόκκινο» σημείο διέλευσης για τους Θεσσαλονικείς, καθώς εκεί αναπτύσσεται το εργοτάξιο του μετρό για την κατασκευή του σταθμού «Ευκλείδη». Το εργοτάξιο αυτό θεωρείται από τους συγκοινωνιολόγους ένα από τα δυσκολότερα. Κι αυτό επειδή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Θεαγένειο Νοσοκομείο, όπου καθημερινά εκατοντάδες οδηγοί αναζητούν μία θέση πάρκινγκ. Στην περιοχή, το πρόβλημα της στάθμευσης είναι τεράστιο και τα κυκλοφοριακά προβλήματα αποτελούν… ρουτίνα. Εξάλλου και ο OΑΣΘ θεωρεί τη διέλευση των αστικών από το σημείο ως μία από τις δυσκολότερες σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Είναι, άλλωστε, συχνό το φαινόμενο τα λεωφορεία να εγκλωβίζονται από παράνομα παρκαρισμένα, διπλοπαρκαρισμένα, ακόμα και τριπλοπαρκαρισμένα οχήματα.

Τα επόμενα εργοτάξια

Εγκαταστάσεις εργοταξίων έπονται στους σταθμούς Ανάληψης, Μηνά Πατρικίου, Βούλγαρη και Νέας Ελβετίας, μέσα στο Σεπτέμβριο. Κι εκεί αναμένεται να μεταφερθεί η κυκλοφοριακή αναστάτωση, που βίωσαν και βιώνουν ακόμη και σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Εντός του Σεπτεμβρίου θα έχουν ανοίξει τα μέτωπα σε όλους τους σταθμούς. Τμηματικά και αρχής γενομένης από το σταθμό Φλέμινγκ θα στηθούν όλα τα εργοτάξια. Η πρόοδος των εργασιών είναι ικανοποιητική», επισήμανε ο κ. Σιδέρης.

Ειδικά στους σταθμούς, όπου θα γίνει το ανοιχτό όρυγμα (Βούλγαρη και Νέα Ελβετία), η ταλαιπωρία που θα υποστούν οι Θεσσαλονικείς υπολογίζεται πως θα είναι μεγάλη. Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν σε οδούς, όπως οι Παπαδάκη, Βούλγαρη και Μιχαήλ Ψελλού, αλλά και στις μικρότερες οδούς, όπως οι Σαμοθράκη Αχιλλέα, Αστυπάλαιας και Ιωάννη Πολέμη. Η Καθηγητού Παπαδάκη, μετά τη διασταύρωσή της με τη Βούλγαρη και με κατεύθυνση ανατολικά, θα κλείνει λόγω του ανοιχτού ορύγματος, όπως και η Μιχαήλ Ψελλού, που σε μεγάλο τμήμα της, σε ό,τι αφορά το πλάτος αλλά και το μήκος της, θα κλείσει για αρκετούς μήνες. Μάλιστα, η Βούλγαρη και η Παπαδάκη θα απομείνουν με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά ρεύμα.

Στην Ανάληψη

Για την κατασκευή του σταθμού Ανάληψης, προβλήματα θα δημιουργηθούν στις οδούς Δελφών, Αναλήψεως, Γ. Δροσίνη, Ψυχάρη και Κατακουζηνού, ενώ για το σταθμό στη Μηνά Πατρικίου προβλήματα θα υπάρξουν στις Σόλωνος, Χαλκιδικής, Φιλελλήνων, 25ης Μαρτίου και Παπαντωνίου. Στο συγκεκριμένο σταθμό, μάλιστα, πρόκειται να κατασκευαστεί η διασταύρωση του μετρό προς την Καλαμαριά, οπότε τα εργοτάξια στην περιοχή θα είναι δύο.

Από το τέρμα του μετρό και ανατολικότερα θα γίνουν κι άλλες εργασίες, επίσης με ανοιχτό όρυγμα, καθώς στην Πυλαία πρόκειται να κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο του μετρό, σε έκταση 50.000 τ.μ. Ειδικότερα, η χάραξη θα ακολουθήσει την οδό Παπαναστασίου μέχρι το ύψος της οδού Κανελλοπούλου. Στη συνέχεια, θα τέμνει την Κωνσταντίνου Καραμανλή και θα φτάνει στην οδό Ερυθρού Σταυρού, απ’ όπου αρχίζει η χωροθέτηση του αμαξοστασίου.

Share/Bookmark
Leave a Comment