Oι σταθμοί του μετρό Θεσσαλονίκης

Oct 8th, 2007
Αγγελιοφόρος, 08.10.07

Βελτιωμένοι τόσο αισθητικά, όσο και σε επίπεδο ασφάλειας και εξυπηρέτησης των πολιτών θα είναι οι σταθμοί του μετρό της Θεσσαλονίκης σε σύγκριση με τους αντίστοιχους των Αθηνών, βάσει των σχεδίων της «Αττικό Μετρό ΑΕ». Για την κατασκευή τους θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος κάλυψης και υπόγειας εκσκαφής («cover & cut»), προκειμένου να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της πόλης κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους. Oι πρώτοι 13 σταθμοί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το πρώτο έτος λειτουργίας του βασικού κορμού του μετρό (2012), θα κληθούν να εξυπηρετήσουν περίπου 73 εκατομμύρια επιβάτες.

Βάσει των ίδιων μελετών, μετά την παρέλευση 25 ετών λειτουργίας, το μετρό θα εξυπηρετεί 115 εκατομμύρια επιβάτες. O υπολογισμός αυτός αφορά αποκλειστικά τη βασική γραμμή χωρίς να υπολογιστούν οι επεκτάσεις του. Η μεγάλη πλειοψηφία των επιβατών αναμένεται να προέλθει από τους χρήστες των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών και οι αρμόδιοι θεωρούν ότι θα είναι ευχής έργον να απορροφήσει το νέο μέσο τους επιβάτες των ΙΧ, συντελώντας στη μείωση της χρήσης του. Η συνολική διαδρομή των 9,6 χλμ. του βασικού κορμού του μετρό προβλέπεται να διανύεται σε λιγότερο από 25 λεπτά, ενώ η μέση διαδρομή, που δε θα ξεπερνά τα 5 χλμ., θα διανύεται σε περίπου 15 λεπτά. Αυτό σημαίνει σημαντική μείωση των χρονοαποστάσεων, λιγότερη ταλαιπωρία του κόσμου και πιο άνετη μετακίνηση.

Oπως αναφέρει σε κείμενό του ο καθηγητής του συγκοινωνιακού τομέα του ΑΠΘ, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, στην περιοδική έκδοση της Πολυτεχνικής Σχολής «Πολυμήχανο», «υπολογίστηκε πως μόνο το 2012 και μόνο για όσους αντί να μετακινηθούν με λεωφορείο θα μετακινούνται με το μετρό θα εξοικονομηθούν 16 εκατομμύρια ώρες, που αντιστοιχούν σε περίπου 68,5 εκατ. ευρώ σε τιμές 2004. Για το 2036 τα αντίστοιχα μεγέθη σε τιμές 2004 υπολογίστηκαν σε 30,5 ώρες και σε 188 εκατ. ευρώ».

Εξοικονόμηση χρόνου όμως θα υπάρχει και για όσους συνεχίσουν να κινούνται με τα λεωφορεία, καθώς θα βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης. Το μετρό υπολογίστηκε ότι από τους πολίτες που μετακινούνται σήμερα με ΙΧ θα απορροφήσει και το 3% – 6% του συνολικού αριθμού μετακινήσεων του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Σταθμοί

Για να γίνει ελκυστικό όμως το έργο στους πολίτες της Θεσσαλονίκης εκτός από την ασφάλεια και την ταχύτητα των μετακινήσεων, οι αρμόδιοι έδωσαν μεγάλη σημασία στα χαρακτηριστικά των σταθμών. Στη γραμμή κορμού έχουν αποφασιστεί να γίνουν 13 σταθμοί:

1. Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός: μέχρι Πλατεία Δημοκρατίας 700 μέτρα.

2. Πλατεία Δημοκρατίας: μέχρι Βενιζέλου 600 μέτρα.

3. Βενιζέλου: μέχρι Αγίας Σοφίας 550 μέτρα.

4. Αγίας Σοφίας: μέχρι Σιντριβάνι 750 μέτρα.

5. Σιντριβάνι: μέχρι Πανεπιστήμιο 780 μέτρα.

6. Πανεπιστήμιο: μέχρι Παπάφη 625 μέτρα.

7. Παπάφη: μέχρι Ευκλείδη 540 μέτρα.

8. Ευκλείδης: μέχρι Φλέμινγκ 560 μέτρα.

9. Φλέμινγκ: μέχρι Αναλήψεως 675 μέτρα.

10. Αναλήψεως: μέχρι Μ. Πατρικίου 740 μέτρα.

11. Μ. Πατρικίου: μέχρι Βούλγαρη 525 μέτρα.

12. Βούλγαρη: μέχρι Ν. Ελβετία 945 μέτρα.

13. Ν. Ελβετία: μέχρι Αμαξοστάσιο Πυλαίας 1.225 μέτρα.

Oι σταθμοί θα κατασκευαστούν έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση των εργασιών στην επιφάνεια του εδάφους και στην κυκλοφορία των οχημάτων. Εχουν σχεδιαστεί με ενιαία και τυποποιημένη διάταξη, αλλά θα διαφοροποιούνται με βάση τον επιβατικό φόρτο, τη θέση του σταθμού στην πόλη, καθώς και τη χάραξη της γραμμής και το βάθος των αποβαθρών από το υπερκείμενο έδαφος.

Τρεις τύποι

Η «Αττικό Μετρό ΑΕ» αποφάσισε να υπάρξουν τρεις τύποι σταθμών:

ν Επτά σταθμοί (Πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Ευκλείδης και Βούλγαρη): θα έχουν πλάτος χρήσης αποβάθρας δέκα μέτρων και δυο διαδρομές από κυλιόμενες σκάλες ανά διεύθυνση εισόδου – εξόδου.

ν Τρεις σταθμοί (Παπάφη, Φλέμινγκ και Μ. Πατρικίου): θα έχουν πλάτος χρήσης αποβάθρας 8,1 μέτρων και μια διαδρομή από κυλιόμενες σκάλες ανά διεύθυνση εισόδου – εξόδου.

ν Τρεις σταθμοί (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Ανάληψη και Ν. Ελβετία): θα έχουν πλάτος χρήσης αποβάθρας έξι μέτρων σε επαφή με όρυγμα για διασταύρωση τροχιών και μια διαδρομή από κυλιόμενες σκάλες ανά διεύθυνση εισόδου – εξόδου, εκτός του καθορισμένου μήκους αποβάθρας.

Για να αποφευχθούν οι πολλές κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες και κυρίως για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επιβάτες, όλοι οι σταθμοί θα έχουν κεντρική αποβάθρα 60 μέτρων. Επίσης θα διαθέτουν πετάσματα – θύρες αποβαθρών για τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας των επιβατών, την ενεργειακή εξοικονόμηση και την αύξηση του ωφέλιμου χώρου των αποβαθρών, κάτι που δε διαθέτει το μετρό της Αθήνας.

Σε όλους τους σταθμούς θα υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες (συνολικά 106) και κατ ελάχιστο δυο ανελκυστήρες ανά σταθμό. Προβλέφθηκε μάλιστα όλοι οι σταθμοί να διαθέτουν όλα τα προβλεπόμενα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα (φωτισμό, εξαερισμό, πυρανίχνευση, πυρόσβεση, επικοινωνίες κ.λπ.).

Μετεπιβιβάσεις είτε από τα αστικά λεωφορεία, είτε από τα ΙΧ (αφού γίνουν και τα πάρκινγκ) προβλέπεται να γίνονται στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και τη Ν. Ελβετία, αλλά και στην Πλατεία Δημοκρατίας, το Σιντριβάνι, το Πανεπιστήμιο, το Παπάφειο και την 25ης Μαρτίου.

Tags:
No comments yet.