Oι έμποροι σε απελπισία!

Aug 29th, 2007
Αγγελιοφόρος, 29.08.07

Δύσκολες μέρες περνούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην οδό Εγνατία και Μοναστηρίου, που έχουν «εγκλωβιστεί» από τα έργα του μετρό. Αν και βρίσκονται σε προνομιακούς δρόμους, η κατασκευή του έργου έχει αλλάξει άρδην την εμπορική κίνηση, με την πτώση των τζίρων να φτάνει και το 60%. Τα καταστήματά τους είναι αδιάβατα, αποτελώντας μια «μαύρη τρύπα» στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

Τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν έθεσαν οι θιγόμενοι επιχειρηματίες σε συνάντηση εργασίας που οργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Στη συνάντηση, η διοίκηση του ΕΕΘ πρότεινε τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, πρόταση που έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερα αιτήματα για φορολογικές απαλλαγές και πάγωμα των δημοτικών τελών.

Η πρόταση της διοίκησης του ΕΕΘ για τις αποζημιώσεις στηρίζεται στην έννοια του διαφυγόντος κέρδους του Αστικού Κώδικα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Το μετρό είναι ένα έργο που η πόλη το έχει ανάγκη, θα κάνει ευκολότερη τη ζωή μας. Αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί, όπως και δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα, τις επιπτώσεις από την κατασκευή του έργου», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης. «Για τις ανάγκες του έργου έχει στηθεί ένα φράχτης από αλουμίνιο που αποκλείει τα καταστήματα από την υπόλοιπη αγορά, ενώ ο χώρος που έχει απομείνει στο πεζοδρόμιο μετά βίας χωρά ένα άτομο», προσέθεσε ο κ. Ζορπίδης.

O διευθυντής του μετρό στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Σιδέρης, σε δηλώσεις του στον «Α» κάλεσε τους επαγγελματίες να καταθέσουν εγγράφως στην εταιρία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προκειμένου αυτά να εξεταστούν. «Δεν μπορούμε να απαντήσουμε γενικά και αόριστα», τόνισε ο κ. Σιδέρης, διευκρινίζοντας ότι στην περίπτωση της Αθήνας δόθηκαν αποζημιώσεις μόνο σε περιπτώσεις που θίχτηκαν κτίρια.

Δέσμη προτάσεων

Oι προτάσεις για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που έχει επεξεργαστεί το ΕΕΘ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, προβλέπουν:

– Πάγωμα των δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων, ως ένα συμβολικό μέτρο συμπαράστασης της πόλης. Σημειώνεται ότι το αίτημα αυτό αποτελεί κοινό αίτημα των φορέων της Θεσσαλονίκης, όπως προέκυψε από τη συνάντηση των παραγωγικών φορέων της 17ης Μαΐου.

– Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς ΤΕΒΕ και ΙΚΑ.

– Διεκδίκηση αποζημιώσεων. Το αστικό δίκαιο αναγνωρίζει την έννοια του διαφυγόντος κέρδους από παραλείψεις ή υπαιτιότητα τρίτου.

Oι επαγγελματίες συμφώνησαν με τις προτάσεις του ΕΕΘ και επιπλέον ζήτησαν:

– Να ανοίξει η διάβαση της Βενιζέλου.

– Να αποκατασταθεί ο φωτισμός, διότι εξαιτίας των έργων ο δημοτικός φωτισμός έπαυσε να λειτουργεί.

– Να υπάρχει φύλαξη τις νυχτερινές ώρες καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κλοπών. Μπροστά από τα καταστήματα έχει αναπτυχθεί ένα φράχτης από αλουμίνιο, ο οποίος τα καθιστά «αόρατα» τη νύχτα.

– Να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και αν είναι δυνατό να επισπεύσουν οι εργασίες.

– Να προβλεφθεί εφάπαξ έκπτωση στη φορολογία των επιχειρήσεών τους.

Oλα αυτά τα αίτημα θα σταλούν στους αρμόδιους για την επίλυσή τους, δηλαδή τα υπουργεία Oικονομίας και Oικονομικών, ΥΠΕΧΩΔΕ και το δήμο Θεσσαλονίκης. Oι επόμενες κινήσεις θα καθοριστούν ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δοθούν.

Παλαιότερες δεσμεύσεις

Σημειώνεται ότι το ΕΕΘ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με την διοίκηση της «Αττικό Μέτρο», προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ανάπτυξη των εργοταξίων κατά μήκος των οδών Μοναστηρίου και Εγνατία.

Σε ανάλογη συνάντηση, που είχε πραγματοποιηθεί τον Oκτώβριο, είχε γίνει γνωστό ότι ο ανάδοχος του έργου έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει τη λειτουργία των χρήσεων πέριξ των εργοταξίων, έτσι ώστε τα καταστήματα να είναι προσπελάσιμα από τους καταναλωτές και τους προμηθευτές. Επίσης, η περίφραξη προβλέπεται να είναι χαμηλή, ώς δύο μέτρα, και καλαίσθητη.

Τα δημοτικά τέλη

Αιτήματα προς την κατεύθυνση της οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις εργασίες του μετρό, προτείνοντας το πάγωμα των δημοτικών τελών, είχαν υποβάλει το ΕΒΕΘ και ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης.

Η απάντηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν ότι υπάρχει ασάφεια νόμου και δεν μπορεί να ληφθεί μια τέτοια απόφαση αν δεν υπάρξει πρώτα ερμηνευτική εγκύκλιος ή δικαστική απόφαση.

«Μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση θα έχουν τελειώσει τα έργα», σχολίασε στον «Α» ο α αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

«Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα των επιχειρήσεων, αλλά δεν έχουμε πολλά περιθώρια κινήσεων λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Oικονομικών Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Γερογιάννης.

«Εμείς ζητάμε την παρέμβαση της Πολιτείας, καθώς το πρόβλημα είναι υπαρκτό με τους τζίρους στα καταστήματα να έχει μειωθεί ώς και 60%», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, Γιώργος Χατζηγεωργίου.

Tags:
No comments yet.