O μετροπόντικας είναι εδώ!

Dec 1st, 2007
Αγγελιοφόρος, 30.11.07

Στο τεράστιο όρυγμα, έξω από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, έχουν φτάσει και φιλοξενούνται κομμάτια του ενός από τους δύο μετροπόντικες, που θα σκάψουν τα έγκατα της πόλης για την κατασκευή του μετρό. Το μηχάνημα ολομέτωπης διάτρησης -όπως ονομάζεται επισήμως ο μετροπόντικας- ολοκλήρωσε πλέον, στο μεγαλύτερό του τμήμα, το μακρύ του ταξίδι από το εργοστάσιο της Γερμανίας, όπου κατασκευάστηκε με βάση τις προδιαγραφές που προέκυψαν από τη μελέτη του υπεδάφους της Θεσσαλονίκης, αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει το μετρό στην πόλη. Ανάμεσα στα κομμάτια που απομένουν να φτάσουν είναι, ενδεχομένως, το σημαντικότερο τμήμα του μετροπόντικα, δηλαδή η κεφαλή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έλευση της κεφαλής του μετροπόντικα είναι ζήτημα ημερών. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη ακόμα και σήμερα, καθώς ταξιδεύει μέσω θαλάσσης σε ειδική φορτηγίδα.

Η κεφαλή του μηχανήματος θα μεταφερθεί και αυτή στο όρυγμα που έχει κατασκευαστεί στο Ν. Σ. Σταθμό, όπου βρίσκονται τα υπόλοιπα τμήματα του μετροπόντικα. Εκεί πρόκειται να γίνει η συναρμολόγησή τους και τους πρώτους μήνες του 2008 το μηχάνημα ολομέτωπης διάτρησης θα αρχίσει το σκάψιμο στα έγκατα της Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, σταδιακά θα αρχίσουν να φτάνουν στη Θεσσαλονίκη τμήματα και του δεύτερου μετροπόντικα. Και αυτός θα τοποθετηθεί στο όρυγμα του Ν. Σ. Σταθμού, όπου και θα συναρμολογηθεί πιάνοντας δουλειά στις αρχές του 2008.

Προς το παρόν, πάντως, οι ιθύνοντες του έργου κρατούν… επτασφράγιστο μυστικό το αν το μηχάνημα που ήδη έφτασε στην πόλη είναι ο «Κάσσανδρος» ή η «Θεσσαλονίκη», όπως αποφασίστηκε ότι θα ονομάζονται οι μετροπόντικες, κάτι το οποίο θα ανακοινώσουν μετά την έλευση και του τελευταίου κομματιού του μηχανήματος.

Δέκα μέτρα

Δέκα μέτρα την ημέρα θα προχωρούν, κατά μέσο όρο, ο «Κάσσανδρος» και η «Θεσσαλονίκη» στο ταξίδι στα έγκατα της Θεσσαλονίκης, όμως η ταχύτητα αυτή θα αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες κατασκευής του έργου, αλλά και τις συνθήκες που θα επικρατούν από περιοχή σε περιοχή.

Oι δύο μετροπόντικες, πάντως, έχουν πανομοιότυπα χαρακτηριστικά: 6,19 μέτρα διάμετρο, 90 μέτρα μήκος, 42,5 τόνους βάρος, ενώ πανομοιότυπες θα είναι οι δύο σήραγγες που θα κατασκευάσουν, διαμέτρου 5,3 μέτρων.

Αυτή, άλλωστε, είναι μία από τις βασικότερες διαφορές του μετρό της Θεσσαλονίκης από το μετρό της Αθήνας, το ότι δηλαδή θα κατασκευαστούν δύο «δίδυμες» σήραγγες αντί για μία, όπως έγινε στην Αθήνα, γι αυτό και θα χρησιμοποιηθούν δύο μετροπόντικες.

Το μήκος της κάθε σήραγγας θα είναι 7,5 χλμ. από 9,6 χλμ. που είναι το σύνολο της βασικής γραμμής του μετρό. Τα 2,1 χλμ. που υπολείπονται πρόκειται να κατασκευαστούν με ανοιχτό όρυγμα.

Για τη διάνοιξη της κάθε σήραγγας υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περί τους 30 μήνες. Oι σχετικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Μάρτιο.

Σαθρά εδάφη

Τα εδάφη της Θεσσαλονίκης προκάλεσαν, αρχικά, πονοκέφαλο στους μηχανικούς του μετρό, καθώς είναι σαθρά. Στη συνέχεια, όμως, μετά από ενδελεχείς μελέτες βρήκαν τις ενδεδειγμένες λύσεις και σήμερα είναι απόλυτα αισιόδοξοι ότι στο στάδιο κατασκευής του έργου δε θα υπάρξουν… παρατράγουδα με καθιζήσεις πολυκατοικιών ή δρόμων, ενώ αποκλείουν το ενδεχόμενο το έργο να… καταπιεί κάποιο περίπτερο, όπως είχε συμβεί στην Αθήνα τα πρώτα χρόνια που άρχισε να κατασκευάζεται το μετρό.

Η αισιοδοξία τους βασίζεται σε τέσσερα δεδομένα: 1) Το βάθος του μετρό στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγάλο, καθώς κυμαίνεται από μείον 14 μέχρι μείον 31 μέτρα. 2) Εχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται λεπτομερέστατοι έλεγχοι στατικότητας των κτιρίων σε όλο το μήκος του μετρό, ενώ υπάρχει πρόβλεψη όσα κτίρια κριθούν «προβληματικά» να γίνουν οι εργασίες ενίσχυσής τους. 3) Oι μηχανικοί έχουν στα χέρια τους πλήρεις και ενδελεχείς εδαφολογικές μελέτες, ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν και δε θα βρεθούν προ… εκπλήξεων. 4) Oι επικεφαλής στην κατασκευή του έργου έχουν τουλάχιστον 10ετή εμπειρία από το μετρό της Αθήνας και δε δουλεύουν στα… τυφλά, όπως έγινε στην πρωτεύουσα.

Επίσκεψη Σουφλιά

Τα εργοτάξια του μετρό στη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς.

Tags:
No comments yet.