Κατασκευάστηκαν τα πρώτα 550 μέτρα της σήραγγας του Μετρό της Θεσσαλονίκης

Apr 26th, 2009
flash.gr, 23.04.09

Τα πρώτα πεντακόσια πενήντα μέτρα της σήραγγας του μετρό της Θεσσαλονίκης, από το νέο σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το Βαρδάρη, κατασκευάστηκαν, ενώ όπως εξήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες ξεκινά ο διαγωνισμός για την επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά.

Ο κ. Σουφλιάς στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο κεντρικό εργοτάξιο του μετρό, στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό, έκανε γνωστό ότι η διάνοιξη και κατασκευή της πρώτης σήραγγας του μετρό ξεκίνησε στις αρχές του 2009, ενώ σήμερα άρχισε και η κατασκευή της παράλληλης σήραγγας από το δεύτερο μετροπόντικα.

«Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο συγκοινωνιακό έργο που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σουφλιάς και επισήμανε ότι το έργο του μετρό μπαίνει στην τελική φάση κατασκευής του, καθώς κάθε μέρα θα κατασκευάζονται κατά μέσο όρο δέκα περίπου μέτρα διπλής σήραγγας. Το συνολικό κόστος του έργου, με την επέκταση προς Καλαμαριά θα φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ και σε 3 περίπου χρόνια θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των υπόγειων σηράγγων, μήκους 9,6 χιλιομέτρων, που θα αποτελέσουν το βασικό κορμό του μετρό, από το νέο σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία.

Για την επέκταση προς την Καλαμαριά ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού και τον Ιούνιο του 2010 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου. Στην επέκταση, μήκους 5,5 χιλιομέτρων, θα δημιουργηθούν 5 σταθμοί (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα), ενώ στην περιοχή της Μίκρας θα κατασκευαστεί σταθμός μετεπιβίβασης του ΟΑΣΘ και πάρκινγκ χωρητικότητας 1.000 θέσεων.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι προχωρούν και οι μελέτες για την επέκταση του μετρό προς Σταυρούπολη, στο δυτικό τμήμα της πόλης, ενώ υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα με την κατασκευή του μετρό εξελίσσεται και η μεγαλύτερη ενιαία αρχαιολογική ανασκαφή στη Θεσσαλονίκη. Τα αρχαιολογικά ευρήματα θα αναδειχθούν στους σταθμούς του μετρό και στο υπό ανάπλαση Χαμζά Μέη Τζαμί (πρώην Αλκαζάρ).

Εξάλλου, ο υπουργός απαντώντας στις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις στην κατασκευή του μετρό είπε: «όσοι επί δεκαετίες λησμόνησαν το έργο τώρα εμφανίζονται να αγωνιούν. Τα δικά τους είναι λόγια, τα δικά μας έργα».

Τον υπουργό υποδέχθηκαν στο εργοτάξιο του μετρό ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, παρουσία του υπουργού Σταύρου Καλαφάτη με θέμα τα υπό εξέλιξη έργα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Ο κ. Σουφλιάς μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα αναλάβει τη μεταφορά της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο όπου βρίσκονται σήμερα οι εκθεσιακές εγκαταστάσεις.

Όπως είπε ο υπουργός η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και επισήμανε ότι η επιτροπή θα εξετάσει τις μελέτες που έχουν κατατεθεί για το θέμα αυτό τα τελευταία χρόνια και μετά από διαβούλευση με τα κόμματα και τους φορείς θα καταθέσει τις προτάσεις για τη χωροθέτηση.

Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε την υποθαλάσσια οδική αρτηρία αναγκαίο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό έργο για τη Θεσσαλονίκη και μεταξύ άλλων είπε ότι στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα έργα της εξωτερικής περιφερειακής οδού, της εξυγίανσης του χώρου των βυρσοδεψείων, του καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου και της κατασκευής πάρκινγκ.

Tags:
No comments yet.