Ποια μεγάλα έργα ξεπαγώνουν

Sep 2nd, 2010
Capital.gr, 02.09.2010
Ιδιαίτερη έμφαση στα έργα υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα και δη στην Θεσσαλονίκη έδωσε η Επιτροπή Μεγάλων Έργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών που συνεδρίασε σήμερα για τρίτη φορά από την σύστασή της. Παράλληλα, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων και των έργων παραχώρησης, μέσω και μνημονίων συναντίληψης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του υπουργείου Υποδομών.

Στην Βόρεια Ελλάδα

Συγκεκριμένα, στη συμπρωτεύουσα, το σχέδιο του Υποδομών προβλέπει την δημιουργία ενός δικτύου υποδομών που αποτελείται από μέσα σταθερής τροχιάς και λεωφορειακές γραμμές κατάλληλα διαρθρωμένες γύρω από αυτά ή και αυτοδύναμες εφ’ όσον κριθούν αναγκαίες. Αναλυτικότερα, όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση του Υποδομών, προβλέπονται τα εξής:

1.- επέκταση της υπό κατασκευής γραμμής μετρό, στο ανατολικό άκρο της προς Καλαμαριά και κατασκευής αμαξοστασίου στην περιοχή της Μίκρας
2.- μελέτη επεκτάσεων α) ανατολικά μέχρι το αεροδρόμιο σε παραλιακή χάραξη, β) δυτικά κατά μήκος του άξονα της Λαγκαδά προς Σταυρούπολη και Ευκαρπία μέχρι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, γ) προς την περιοχή των Δήμων Αμπελοκήπων/Ευόσμου και δ) δημιουργία δεύτερου κλάδου της βασικής γραμμής προς ανατολικά μέα από την Τούμπα και Χαριλάου προς την Πυλαία
3.- τερματικοί σταθμοί με τη μορφή ολοκληρωμένων πολυτροπικών συγκοινωνιακών κέντρων
4.- σύνδεση της περιοχή της Σίνδου με το κέντρο μέσω της υπάρχουσας χάραξης της γραμμής του ΟΣΕ
5.- μελέτη των δύο συνδετήριων γραμμών τραμ που πρότεινε η Γενική Κυκλοφοριακή Μελέτη Θεσσαλονίκης του 2000 και
6.- προαστιακές σιδηροδρομικές συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όσον αφορά στις Οδικές υποδομές, το στρατηγικό οδικό δίκτυο της περιοχής της Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από τον εσωτερικό οδικό δακτύλιο, τον εξωτερικό οδικό δακτύλιο, τμήματα των διερχόμενων κύριων εθνικών οδικών αξόνων, τις ακτινικές συνδέσεις μεταξύ των δύο δακτυλίων, το βασικό οδικό δίκτυο της αστικής περιοχής και το δίκτυο αυτοκινητόδρομων που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις πρωτεύουσες των Νομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ασφαλώς, η δημιουργία χώρων στάθμευσης, με προτεραιότητα στις παρυφές των κεντρικών περιοχών της πόλης, αποτελεί τόσο για τις δημόσιες συγκοινωνίες, όσο και για την κυκλοφορία την ενδεδειγμένη πολιτική γιατί ενθαρρύνει τη μετεπιβίβαση και χρήση των συγκοινωνιών και ισορροπεί την χρήση των οδικών υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία με τις τοπικές υπηρεσίες των Υπουργείων και κυρίως του ΥΠΕΚΑ για το ρυθμιστικό.

Από το ΥΠΟΙΑΝ έχει υπογραφεί σύμβαση για το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Σίνδου, το οποίο εφάπτεται με την Εγνατία και θα έχει και σιδηροδρομική σύνδεση, έχει προκηρυχθεί η μελέτη για Συνεδριακό Κέντρο Καινοτομίας στη Μίκρα, προωθείται η ανάπλαση των υπαρχόντων υποδομών της ΔΕΘ όσον αφορά στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, ενώ στο πλαίσιο του διακομετακομιστικού ρόλου του λιμανιού μελετάται η επέκτασή του και πιθανόν η δημιουργία νέας μαρίνας. Σημειωτέον ότι ο Σταθμός Εμπορευμάτων σε συνδυασμό με το στρατόπεδο Γκόνου, αγκαλιάζεται από εθνική και διεθνή σιδηροδρομική γραμμή, αποτελώντας ένα δεύτερο Κέντρο τύπου Θριάσειου.

Από το ΥΠΕΚΑ προβλέπεται ότι μέχρι τέλους του έτους ίσως να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη για το ενιαίο στρατηγικό σχέδιο υποδομών. Το Υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει σε όλες τις δράσεις με τους επί τόπου φορείς του.

Απαλλοτριώσεις εξπρές

Όσον αφορά στην επιτάχυνση των μεγάλων έργων και τα έργων παραχώρησης, οι ομάδες εργασίες των συναρμόδιων Υπουργείων πρότειναν την διευκόλυνση των πρόδρομων εργασιών, όπως είναι οι αρχαιολογικές έρευνες και οι απαλλοτριώσεις, με μνημόνια συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αλλά και διαδικασίες προσωρινής χρήσης της προς απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας.,

Υδατοδρόμια – μονάδες αφαλάτωσης

Σχετικά με τις μονάδες αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου έχουν διατυπωθεί οι διατάξεις από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και αποστέλλονται στο ΥΠΕΚΑ. Κατά το Υποδομών, το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό διότι η υπογραφή σύμβασης με υδροφόρα πλοία από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2012 κοστίζει 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τις μονάδες αφαλάτωσης δεν θα κοστίζει πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

«Για τα υδατοδρόμια μέχρι τώρα δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και το ανάλογο ενδιαφέρον επενδυτών. Τώρα διαμορφώνεται το πλαίσιο αυτό και στην Επιτροπή Υδατοδρομίων θα συμμετέχει με εκρόσωπο και το ΥΠΟΙΑΝ και το ΥΠΕΚΑ» επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση του Υποδομών.

Tags:
No comments yet.