Στο πάρκο της Θεολογικής Σχολής η παλαιότερη βασιλική της Θεσσαλονίκης

Oct 21st, 2010
Καθημερινή, 20.10.2010
Στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα μεταφερθεί τελικά η παλαιότερη βασιλική της Θεσσαλονίκης, που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του μετρό στην περιοχή του Συντριβανίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξηγεί η προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μελίνα Παϊσίδου, η βασιλική, που χρονολογείται τον 5ο αιώνα μ.Χ., θα τοποθετηθεί, στο πάρκο της Θεολογικής Σχολής, έπειτα από πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου. Στόχος των αρχαιολόγων είναι η παλαιοχριστιανική βασιλική να αποτελέσει χώρο διδασκαλίας των φοιτητών. «Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Αθήνα, όπου ευρήματα των ανασκαφών στην πλατεία Συντάγματος για την κατασκευή του μετρό, μεταφέρθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου για εκπαιδευτικούς λόγους», τονίζει η κ. Παϊσίδου.

Η μεταφορά της βασιλικής υπολογίζεται να γίνει σε περίπου πέντε μήνες, μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη μεταφοράς από την εταιρεία «Αττικό Μετρό». «Στο υπόγειο της Θεολογικής Σχολής βρίσκονται καμαροσκεπείς τάφοι του παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου, οπότε η βασιλική δεν θα βρεθεί πολύ μακριά από το φυσικό της χώρο», υπογραμμίζει η κ. Παϊσίδου.

Οι αρχαιολογικές έρευνες στο εσωτερικό της βασιλικής έφεραν, εξάλλου, στο φως τρία ψηφιδωτά δάπεδα του 5ου αιώνα μ.Χ. Τα δάπεδα εντοπίστηκαν στο ιερό βήμα, στο κεντρικό κλίτος και στο δυτικό τμήμα του ναού. Φέρουν γεωμετρικά σχέδια και παράσταση αμπέλου. Τον 6ο αιώνα τα ψηφιδωτά καλύφθηκαν από μαρμάρινο δάπεδο, στη διαδικασία απόσπασης του οποίου βρίσκονται οι αρχαιολόγοι, προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως οι ψηφιδωτές παραστάσεις.

Επίσης, οι ανασκαφές του μετρό στην πλατεία Δημοκρατίας έφεραν πρόσφατα στο φως, εκτός από το ρωμαϊκό και παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο, οικήματα, εργαστήρια και αποθηκευτικούς χώρους, που χρονολογούνται από τον 5ο μέχρι τον 8ο αιώνα μ.Χ. «Δεν πρόκειται για διάσπαρτους χώρους, αλλά για οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή, την οποία δεν περιμέναμε», επισημαίνει η προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Tags:
No comments yet.