Χωρίς χρονοδιάγραμμα συνεχίζει το μετρό

Nov 11th, 2009
Μακεδονία, 11.10.09

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Έφτασε στο Αριστοτέλειο και συνεχίζει στα… τυφλά

Χωρίς λύσεις για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης και στα προβλήματα με την επέκτασή του προς την Καλαμαριά εμφανίστηκε χθες ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης στο μεγάλο ανοικτό φρεάτιο του έργου εντός του ΑΠΘ.
Ωστόσο η υποδοχή του πρώτου μετροπόντικα, που εισέβαλε εντός του φρεατίου, έγινε με πανηγυρικό τρόπο και σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης.
“Δεν ήθελα να μιλήσω για χρονοδιαγράμματα. Θα δώσουμε τις καλύτερες λύσεις, για να κερδίσουμε το χρόνο που έχει χαθεί. Χρειάζεται μια καλύτερη προετοιμασία, για να δώσουμε ασφαλείς ημερομηνίες”, απαντούσε ο υφυπουργός στα επίμονα ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του έργου, το οποίο σχεδιάστηκε να ολοκληρωθεί το 2012, αλλά οι μέχρι τώρα καθυστερήσεις φθάνουν στα δύο χρόνια.
Ο πρώτος μετροπόντικας, ο οποίος βαπτίστηκε με το όνομα “Κωστίκας” από τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, διάνυσε 2.700 μέτρα στο υπόγειο ταξίδι του και έφθασε στο εργοτάξιο του πανεπιστημίου, μπροστά από τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος. Παρουσία του υφυπουργού Υποδομών, στελεχών της “Αττικό Μετρό” και της αναδόχου κοινοπραξίας, ο μετροπόντικας γκρέμισε το τοιχίο και εισέβαλε στο ανοικτό φρεάτιο, σε βάθος 31 μέτρων. Το συγκεκριμένο φρεάτιο είναι το μόνο σημείο όπου θα είναι για λίγες ημέρες ορατός ο μετροπόντικας, ο οποίος θα συνεχίσει την πορεία του μέχρι το σταθμό της Νέας Ελβετίας. Από το φρεάτιο του πανεπιστημίου θα βγαίνουν τα υλικά εκσκαφής των δύο μετροπόντικων, που υπολογίζονται σε 1.500 τόνους την ημέρα, και με τη βοήθεια ειδικού γερανού θα απομακρύνονται για να μεταφερθούν με φορτηγά σε εταιρεία ανακύκλωσης εδαφικών υλικών στην Νέα Ιωνία.
Σημειώνεται ότι ο δεύτερος μετροπόντικας, ο “Γιωρίκας”, έχει διανύσει 1.800 μέτρα και έχει φθάσει στο σταθμό της Αγίας Σοφίας.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ
“Είναι μια πολύ καλή στιγμή για την πόλη μας και ο καθένας που έχει την ευκαιρία να τη ζήσει μόνο χαρά και συγκίνηση μπορεί να νιώσει”, υπογράμμισε ο κ. Μαγκριώτης, τη στιγμή που ο μετροπόντικας “έσκιζε” τη γη. “Πρέπει να αφήσουμε πίσω αυτά που μας δίχασαν και μας στεναχώρησαν και δημιούργησαν τις μεγάλες καθυστερήσεις, πάνω από 15 χρόνια. Το μετρό μας ενώνει όλους και πρέπει να το αγκαλιάσουμε και να το υποστηρίξουμε. Να δουλέψουμε για την ολοκλήρωσή του, για να ξεπεράσουμε τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί. Θα διασφαλίσουμε γρήγορα τις λύσεις των προβλημάτων, τις μελέτες που χρειάζονται και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής των 9,6 χλμ.”, τόνισε ο υφυπουργός, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και “την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να είμαστε σε αυτό το σημείο. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις έχουν τη σημασία τους, η σημερινή μέρα όμως μας ενώνει όλους και θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να επιταχύνουμε τους ρυθμούς. Ενότητα και υποστήριξη είναι το μήνυμα που στέλνει η Θεσσαλονίκη με την πρώτη καλή στιγμή του μετρό”.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
Όσον αφορά την κατασκευή των σταθμών, οι εργασίες συνεχίζονται ανατολικά. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στηθεί το εργοτάξιο του σταθμού Πατρικίου, στο ομώνυμο πάρκο της οδού 25ης Μαρτίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη διακλάδωση προς Καλαμαριά. Με την ανάπτυξη του εργοταξίου αναμένονται κυκλοφοριακά προβλήματα στις οδούς 25ης Μαρτίου, Χαλκιδικής, Φιλελλήνων, Παπαντωνίου και Σόλωνος.

* Οι μετροπόντικες. Οι μετροπόντικες (μηχανήματα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων) είναι υπερσύγχρονοι, γερμανικής κατασκευής, βάρους 400 τόνων και μήκους 90 μέτρων. Κατασκευάζουν παράλληλα τα τμήματα σήραγγας μονής τροχιάς μεταξύ των σταθμών Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και Νέας Ελβετίας. Σκάβουν καθημερινά περίπου 10 μέτρα σήραγγας, σε βάθος από 16 μέχρι 31 μέτρα, και η κάθε σήραγγα μετά το γέμισμα με τσιμέντο έχει διάμετρο 5 μέτρα και 30 εκατοστά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τεχνικών της “Αττικό Μετρό”, οι μετροπόντικες θα συναντήσουν ιδιαίτερες δυσκολίες στο υπόγειο ταξίδι τους μετά το πανεπιστήμιο, καθώς υπάρχουν πολλές φυσικές δεξαμενές νερού και το έδαφος είναι σαθρό.

Χρονολόγιο

1992-2003
Προσπάθειες για κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο της παραχώρησης, οι οποίες αποτυγχάνουν.

9/2003
Αποφασίζεται να δημοπρατηθεί η κατασκευή ως δημόσιο έργο.

12/2003
Ανατίθεται με νομοθετική ρύθμιση στην “Αττικό Μετρό ΑΕ” η υλοποίηση του έργου. Τον ίδιο μήνα ξεκινούν οι διαδικασίες προεπιλογής αναδόχων.

6/2004
Κατάθεση εκδηλώσεων ενδιαφέροντος. Φακέλους κατέθεσαν πέντε κοινοπραξίες με σημαντικές ελληνικές και ξένες εταιρείες του κλάδου.

11/2004
Προεπιλέγονται τέσσερις κοινοπραξίες για το δεύτερο στάδιο.

1/2005
Ολοκληρώνονται η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης. Προχωρά η δεύτερη φάση δημοπράτησης.

5/2005
Υποβάλλονται οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές.

8/2005
Αναδεικνύεται προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ IMPREGILO-ANSALDO T.S.F.-SELI-ANSALDOBREDA.

4/2006
Υπογράφεται η σύμβαση και ξεκινάει η κατασκευή του έργου από το εργοτάξιο του σιδηροδρομικού σταθμού.

1/2009
Ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου μηχανήματος διάνοιξης σηράγγων.

4/2009
Ξεκίνησε η λειτουργία του δεύτερου μηχανήματος διάνοιξης σηράγγων.

11/2009
Έχουν διανοιχτεί συνολικά 4,5 χλμ. σήραγγας και από τους δύο μετροπόντικες. Ο πρώτος μετροπόντικας έφθασε στο φρεάτιο του ΑΠΘ και ο δεύτερος στον σταθμό Αγίας Σοφίας.

Tags:
No comments yet.